زاکربرگ خواستار مقررات و قانونگذاری دولتها بر اینترنت شد
مارک زاکربرگ معتقد است که دولتها باید برای اینترنت قانون و مقررات وضع کنند.
بنیانگذار و مدیرعامل فیسبوک که پلتفرم شبکه اجتماعیاش تعارضات گستردهای در فضای اجتماعی طی سالهای اخیر ایجاد کرده در یک مقاله در واشنگتن پست و ایندیپندنت خواستار نقش فعالتر دولتها در مقررات گذاری روی اینترنت شده است.
به گفته زاکربرگ در چهار حوزه مقررات جدید مورد نیاز است : حمل دادهها، انتخابات، محتوای مضر و حریم خصوصی.
به عقیده زاکربرگ شرکتهای اینترنتی باید برای اجرای استاندارهای مربوط به محتوای مضر پاسخگو و مسوولیت پذیر باشند.
او میگوید که باید رویکرد استانداردی وجود داشته باشد که محتوای مضر در انواع خدمات مشخص و حذف شود.
به گفته زاکربرگ رگولاتور ( دولت ) باید چارچوبها و دستورالعملهای محتوای مضر در پلتفرمهای آنلاین را تعیین کند.
او در این مقاله به فیسبوک اشاره میکند شبکهای که به خاطر سو استفاده از پلتفرمش در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و همچنین در نقاط دیگر جهان بارها مورد انتقاد قرار گرفت.
زاکربرگ میگوید که قدمهایی را برای بهبود تعامل انتخابات با این شبکه اجتماعی برداشته است از جمله قوانین جدید برای تبلیغات انتخاباتی و جست و جوی دیتابیس.
با این حال به گفته او تعبیرهای متعددی درباره آنچه تبلیغ هست و آنچه تبلیغ نیست وجود دارد.
در زمینه حریم خصوصی او میگوید که قوانین خوبی مانند GDPR ( که توسط اتحادیه اروپا برای حفاظت از حریم شخصی کاربران اتخاذ شد ) باید به طور گسترده توسط همه کشورها اجرا شود.
این قوانین به عقیده زاکربرگ باید حق انتخاب شهروندان برای استفاده از اطلاعاتشان را در نظر بگیرد و همچنین مجازاتی برای شرکتهایی که آن را از عمد یا به اشتباه نقض میکنند در نظر بگیرد.
در پایان او تاکید میکند که قوانینی برای تضمین حمل و نگهداری دادهها توسط شرکتها باید وجود داشته باشد و به مردم اجازه دهد تا اطلاعات خود را تحت استانداردی واحد از خدماتی به خدمات دیگر ( شرکتی به شرکت دیگر) منتقل کنند.
انداختن توپ در زمین دولتها
درخواست برای قانونگذاری دولت از سوی یک شرکت سیلیکون ولی یک درخواست نادر به شمار میآید. آن هم از سوی شرکتی که رسوایی چون کمبریج آنالیتیکا را در کارنامه خود دارد.
این رسوایی منجر به پرسشهای زیادی در خصوص نقش شبکههای اجتماعی در جامعه و تاثیر آن بر کاربران شد.
حتی اخیر حمله به مساجد در نیوزلند نیز که توسط فرد تروریست به طور مستقیم از فیسبوک پخش شد هم بار دیگر سوالاتی درباره نقش شرکتهای تکنولوژی و صاحب پلتفرمهای شبکه های اجتماعی ایجاد کرده است.
او یک سال قبل هم گفته بود که مطمئن نیست که نبود قانون در اینترنت مناسب است چراکه به عقیده او وجود دستورالعمل بهتر از دیکته کردن فرآیندهای خاص است.
در عین حال سیلیکون ولی به طور سنتی با قانونگذاری و مقرراتگذاری اینترنت موافق نبوده است و آن را خلاف مدل کسب و کار آزاد خود میدانسته است.
در طی یک دهه اجلاس جامعه اطلاعاتی (WSIS) و همچنین اجلاس IGF ( فوروم راهبری اینترنت ) بحث های گستردهای پیرامون موضوع قانونگذاری و حضور دولتها در عرصه اینترنت را سامان داده است.
در اغلب آین اجلاس نمایندگان بخش خصوصی تکنولوژی و شرکتهای بزرگ آی تی مخالف قانونگذاری و حضور دولتها در این عرصه و مقررات گذاری بودهاند.
به نظر میرسد تجارب فیسبوک در جریان وقایع اخیر منجر به ایجاد این دیدگاه در بین مدیران فیسبوک از جمله زاکربرگ شده است.
فیسبوک که طی سالهای اخیر زیر فشار فزاینده دولتها و افکار عمومی قرار داشته به دنبال کاهش سطح مسوولیت و دخالت دولت برای در اختیارگرفتن مسوولیت برخی از فعالیتها در این حوزه است.