تحقيق درباره تغيير رفتار بر اثر بازی های خش کامپیوتری
بی بی سی – محققان مکانيزمى را در مغز کشف کرده اند که احتمالا بين بازى هاى خشن ويديويى و رايانه اى و بروز رفتارهاى خشونت آميز در افراد ارتباط ايجاد مى کند.
اين تحقيق توسط دانشگاه ميسورى – کلمبياى آمريکا و با مشارکت 39 داوطلب که براى مدتى طولانى از بازى هاى ويديويى و رايانه اى استفاده کرده اند، صورت گرفته است. محققين در حين آزمايش بر روى اين افراد متوجه شدند که مغز آنها در مقابل تصاوير واقعى از خشونت – مثل حمله مسلحانه – واکنشى نشان نمى دهد؛ اما به تصاوير ناراحت کننده ديگر مثل جسد حيوانات يا کودکان بيمار واکنش نشان مى دهد. پس به اين نتيجه رسيده اند که اهش يا فقدان واکنش مغز به تصاوير خشن و جنگى با بروز رفتار خشونت آميز مرتبط است.
نتايج اين تحقيق درحالى منتشر شده که بحث و نگرانى در اين مورد در جوامع غربى اخيرا به شدت بالا گرفته است: شمار رو به افزايشى معتقدند استفاده از اين گونه بازى ها – به خصوص براى ذهن تاثيرپذير نوجوان – مى تواند عاملى ترغيب کننده به ارتکاب جرم باشد؛ و در واقع بى رحمى و خشونت را به رفتارى قابل قبول براى کاربر بازى تبديل مى کند.
پدر و مادر يک نوجوان بريتانيايى که در سال 2003 کشته شد، همچنان بر اين عقيده اند که قاتل او، تحت تاثير بازى هاى خشن ويديويى دست به اين قتل زده است.
تاکنون تحقيقات يادى در مورد تاثير اين نوع بازى ها بر افراد در گروه هاى سنى مختلف صورت گرفته که اغلب آنها هم به همين نتيجه رسيده اند که ميان استفاده از بازى هاى ويديويى و رايانه اى با موضوعات جنگى و خشن و رفتارهاى خشونت آميز ارتباطى مستقيم وجود دارد.
در مقابل، برخى استدلال مى کنند که نتيجه اين گونه تحقيقات در واقع نشان مى دهد که افراد خشن بيشتر از ديگران جذب اين گونه بازى هاى مى شوند و نه اينکه بازى هاى خشن ويديوئى و رايانه اى باعث بروز رفتار خشونت آميز شده اند.
کاهش عاطفه
در اين تحقيق، از امواج مغز عکسبردارى و يکى از فعاليت هاى آن به نام واکنش پى – 300 اندازه گيرى شده است. ميزان پى – 300 در واقع نشان مى دهد که مغز ما با ديدن يک تصوير چه جنبه هاى عاطفى را به آن نسبت مى دهد. معمولا وقتى از ديدن تصويرى متعجب يا ناراحت مى شويم ميزان پى – 300 ما افزايش مى يابد و بالعکس اگر عاطفه اى در ما برانگيخته نشود، ميزان آن کمتر مى شود.
گروه تحقيقى دانشگاه ميسورى – کلمبيا مى گويد: “وقتى به داوطلبان اين تحقيق، که از کاربران بازى هاى خشن ويديوئى و رايانه اى با سابقه طولانى هستند، گفتيم مى توانند رقيب خود را “تنبيه” کنند، آنهايى که کمترين ميزان واکنش پى – 300 داشتند، خشن ترين راه را انتخاب کردند.”
منتقدان اين تحقيق مى گويند که افرادى که از اين نوع بازى هاى استفاده مى کنند پس از مدتى حساسيت خود را نسبت به تصاوير خشن از دست مى دهند اما اين تحول مغزى به رفتار خشونت آميز در زندگى واقعى منجر نمى شود.