رقابت شركتهاي بزرگ در سيستم اينترنتي پهناي باند زياد براي تلفنهاي همراه
ایرنا -شركتهاي بينالملي تلكوم سيستم تازهاي را مورد استفاده قرار دادهاند كه با كمك آن ميتوان امكانات اينترنت با پهناي باند وسيع را از آنتني كه در فاصله ۱۰كيلومتري قرار دارد دريافت كرد.
سيستم جديد كه “واي ماكس ” WiMAXنام دارد از مدتي قبل در دهها هزار خانه در كشورهاي آلمان، فرانسه و اسپانيا مورد بهره برداري قرار گرفته است.
اين سيستم با نصب يك گيرنده كوچك روي سقف خانه اشخاص و استفاده از يك مودوم، به كساني كه در نقاط دور دست و خارج از دسترس پستهاي تلفن زميني قرار دارند امكان ميدهد تا بتوانند خدمات اينترنتي با پهناي باند وسيع را از طريق تلفنهاي همراه خود دريافت كنند.
به نوشته هفتهنامه نيو ساينتيست اكنون يك گروه از شركتها كه در راس آن شركت اينتل سازنده تراشههاي ريز-پرداز كامپيوترها قرار دارد در صددند تا اين فناوري را براي برقراري ارتباط با دستگاههايي نظير كامپيوتر لپ تاپ و تلفن كارتي بسط دهند.
اما همه كساني كه در صنعت تلفن فعاليت دارند با اين اقدام موافق نيستند. بهاعتقاد منتقدان، درباره توانائيهاي سيستم واي ماكس بزرگنمايي شده و همه كارهايي كه اين سيستم ميتواند انجام دهد نسل سوم تلفنهاي همراه موسوم به “تري جي ” 3Gنيز انجام ميدهد.
نگراني اين منتقدان آن است كه سيستم واي ماكس به تكنولوژي غالب در بازار تلفن تبديل شود و به اين ترتيب از تكميل شدن نسل چهارم تلفنهاي همراه جلوگيري به عمل آورد.
فناوري واي ماكس به وسيله يك اتحاديه تجاري به نام “فوروم واي ماكس ” WiMAX Forumمتشكل از اينتل، مايكروسافت و برخي ديگر از نامهاي بزرگ در صنايع الكترونيك تكميل شده است.
اين فناوري امكان ميدهد اطلاعات با سرعت ۷۵گيگاه بيت در ثانيه تا فاصله ۱۰كيلومتري انتقال پيدا كند.
براي اين منظور از امواج مايكروويو با تواتر ۲تا ۱۱گيگا هرتز استفاده ميشود. هر چه فركانس اين امواج بالاتر رود، ماهيت آنها بيشتر به پرتوهاي نور شباهت پيدا ميكند.
معناي اين نكته آن است ك گيرنده و فرستنده براي دريافت پيامها بايد در معرض ديد يكديگر واقع باشند، درست همانطور كه براي رسيدن نور به يك آينه، منبع نور و آينه بايد در مقابل هم قرار داشته باشند و مانعي پيش رويشان نباشد.
اما در فركانس پائينتر از شش گيگا هرتز اين فناوري نظير فناوري تلفنهاي همراه كنوني عمل ميكند كه در آن قرار داشتن فرستند و گيرنده در روبروي هم ضرورت ندارد.
شركتهايي كه در نظر دارند فناوري واي ماكس را به حوزه خدمات براي دستگاههاي قابل و حمل نقل الكترونيك بسط دهند در خصوص اينكه از كدام بخش از فركانس كاري اين سيستم استفاده كنند، تصميم نگرفتهاند.
سيستم واي ماكس د دو نوع مختلف به بازار عرضه شده. نوع اول يك سيستم با پهناي باند گسترده و ثابت است كه هماكنون در اروپا از آن استفاده ميشود.
نام رمز اين سيستم 802.16dاست. سيستم دوم كه نام رمز آن 802.16eاست در دست تكميل قرار دارد و در مارس ۲۰۰۶استفاده از آن مورد تاييد موسسه مهندسان برق و الكترونيك قرار خواهد گرفت.
به گفته ژيل كارولكفسكي مدير پروژه واي ماكس شركت اينتل در پاريس ، از سال آينده براي دريافت علائم از سيستم 802.16dنيازي به داشتن آنتن روي سقف نيست بلكه دستگاههاي گيرنده جديد به گونهاي طراحي ميشوند كه آنتن مورد نياز روي مودوم آنها جاي داده ميشود.
اما يستم دوم يعني 802.16eانقلابي در استفاده از اينترنت پر قدرت ايجاد خواهد كرد و نياز به كافههاي اينترنتي و حضور افراد در مناطق نزديك آنتنهاي فرستنده را از بين خواهد برد.
با اين سيستم افراد ميتوانند در هر نقطهاي تا شعاع ۱۰كيلومتري آنتن ارتباط اينترنتي پر قدرت خود را حفظ كنند.
اما اين ادعاي سازندگان سيستم جديد، مورد انتقاد متخصصان الكترونيك قرار گرفته و اين متخصصان بر اين باورند كه ادعاهايي كه درباره توانايي سيستم جديد مطرح شده بيش از حد خوشبينانه و غلو آميز است.
به گفته چارلز گولوين تحليلگر تكنولوژي از موسسه تحقيقاتي فارستر در بوستن برسيهي دقيق نشان ميدهد كه ادعاي ارسال ۷۰گيگا بايت اطلاعات در هر ثانيه به وسيله اين سيستم غير واقعي است.
همين كه شماري از مصرفكنندگان شروع به دريافت علائم ارسال شده از آنتن كنند، سرعت دريافت اطلاعات براي هر يك به ترازي بين ۵۱۲كيلو بيت در هر ثانيه تا حداكثر ۱/۵۴مگا بيت در ثانيه تنزل خواهد يافت.
اين بررسي در عين حال با شواهد تجربي در خصوص سرعت اطلاعات دريافت شده به وسيله مشتركان واي ماكس در فرانسه و آلمان مورد تاييد قرار گرفته است.
مشتركان اين سيستم در فرانسه اطلاعات را با سرعت يك مگا بيت در ثانيه دريافت ميكنند و همسايگان المانيشان با سرعت ۱/۵مگا بيت.
اما سرعت يك مگا بيت در ثانيه چيزي نيست كه دارندگان نسل سوم تلفنهاي همراه يا لپ تاپهاي مجهز به مودم اين نوع تلفنهاي قادر به دستيابي به آن نباشند.
اين قبيل مصرفكنندگان در حال حاضر اطلاعات را با سرعت ۳۰۰كيلو بيت در ثانيه دريافت ميكنند. اما بزودي ميتوانند با نصب نرمافزاري موسوم به ابزار دسترسي با سرعت زياد (Packet Access (HSDPA High-Speed Downlink اطلاعات را با سرعت يك مگا بيت يا بيشتر دريافت كنند.
مصرفكنندگان بايد گوشي و مودوم خود را براي دريافت اين سرعت بالاتر تغيير دهند. به نوشته نيو ساينتيست شركت “ “O2وابسته به بريتيش تلكوم در صدد است تا سيستم جديد ( (HSDPAرا بر روي گوشيهاي تازه خود نصب كند.
به گفته مايك شورت سازندگان كامپيوترهاي لپ تاپ نظير فوجيتسو و زيمنس تا سال ۲۰۰۷مودمهاي مخصوص دريافت اطلاعات اين سيستم را، بر روي كامپيوترهاي خود جاي خواهند داد.
در همان زمان سيستمهاي قابل حمل و نقل الكترونيك مجهز به واي فاي Wi-Fiو واي ماكس نيز به بازار عرضه خواهند شد اما متخصصان معتقدند مساله آزاد كردن فركانسهاي ضروري براي انتقال امواج مايكروويو مورد نياز اين سيستمها موجب ميشود تا تكميل دستگاههاي الكترونيك همراه مجهز به سيستم واي ماكس با تاخير بيشتري همراه شود.
براي آنكه افراد بتواند در كشورهاي مختلف با دستگاههاي خود حركت كنند و از اين سيستم بهره بگيرند بايد فركانسهاي يكسان در كانالها برقرار باشد اما تحقق اين مساله در كشورهاي اروپايي چند سال به طول ميانجامد.
اروپا از حيث هماهنگسازي فركانسهاي مورد استفاده در دستگاههاي الكترونيك در شرايط مساعدي قرار ندارد و مشكل فركانسها تا سال ۲۰۰۹يا ۲۰۱۰حل نشده باقي خواهد ماند.
در اين هنگام نيز شركتهاي سازنده تلفنهاي همراه سيستم جي ۴را به بازار عرضه خواهند كرد كه از واي ماكس پيشرفته تر خواهد بود.
هم اكنون شركت ان تي تي دو كو مو NTT DoCoMoدر ژاپن تكنولوژي جي ۴را با سرعت ۱۰۰مگ بيت به بازار عرضه كرده است.
مشكل ديگري كه پيش روي سيستم واي ماكس قرار دارد آن است كه آيا اين سيستم واقعا آنگونه كه تلفنهاي همراه قابل حمل و نقل هستند متحرك و واجد توانايي براي انتقال از نقطهاي به نقطه ديگر هست يا نه؟ مثلا آيا ميتوان از آن در يك قطار در حال حركت استفاده كرد.
مساله انتقال اطلاعات از يك سيستم واي ماكس به سيستم ديگر كه در منطقه ديگري واقع است نيز مساله مهمي است.
به اعتقاد متخصصان، سيستم واي ماكس در اين زمينه نميتواند با سيستم تلفن همراه جي ۳مقابله كند زيرا دومي قادر است بين فركانسهاي مختلف حركت كند و در همه آنها بخوبي كار انجام دهد در حاليكه واي ماكس با محدوديت در اين زمينه روبرو است.
اما مسوولان شركت اينتل مدعيند كه در حاليكه سيستم جي ۳براي انتقال صوت ايده آل است اما سيستم واي ماكس براي انتقال اطلاعات و دادهها بهتر عمل ميكند.
علاوه براين به ادعاي اينتل سيستم جي ۳براي آنكه شمار زيادي از مصرف كنندگان از آن استفاده كنند مناسب نيست.
به اعتقاد ناظران آنچه كه نهايتا موفقيت تجاري واي ماكس را تعيين مي كند توانايي فني آن نيست بلكه بازاريابي تهاجمي و گستردهاي است كه بايد براي آن هزينه زيادي صرف كرد.
شركت اينتل اين نكته را بخوي در تلاشهاي قبلي خود فراگرفته است. به عنوان نمونه اين شركت سيستم واي فاي را با افزودن يك گيرنده راديويي به ريزپردازندههاي خود در سطح جهان رواج داد و البته براي شناساندن آن به مصرفكنندگان ۲۰۰ميليون دلار براي تبليغات هزينه كرد.