تکنولوژی

انقلابى در كاربرى فرهنگى ميدان انقلاب‌:از خواجه تاج‌دار تا پلى‌استيشن 2

نام نویسنده: مرجان ربانى

دنیای اقتصاد – ميدان انقلاب و مغازه‌هاى اطراف اين ميدان كه همواره به دليل فضاى نشر و چاپ زبانزد اهل علم و فرهنگ بوده طى يك سال اخير به محلى براى فروش سى‌دى‌هاى كپى تبديل شده، سى‌دى فروشانى كه تا چندى پيش كاب‌هاى كمياب و ناياب در اختيار خوانندگان مى‌گذاشتند حالا اين مركز نشر دانشگاهى را به بزرگ‌ترين بازار فروش نرم‌افزارهاى كپى شده تبديل كرده‌اند.

ديگر به جاى كتاب آنچه ديده مى‌شود سى‌دى است. 80درصد از كتاب‌ فروشى‌هاى اين ميدان قسمتى از قفسه‌هاى خود را به سى‌دى‌هاى مختلف كپى شده اختصاص داده‌اند و مردم نيز بيشتر از خريد كتاب، مشغول زيرورو كردن سى‌دى‌ها هستند.

در اين ميدان برخى از كتاب‌فروشى‌ها به طور كامل به سى‌دى‌فروشى تبديل شده‌اند و برخى ديگر هم كتاب مى‌فروشند و هم سى‌دى ،اما ابتداى فضاى مغازه به سى‌دى و انتهاى مغازه به كتاب‌ها تعلق گرفته است و اين در حالى است كه مغازه‌اى با تابلوى دل‌وجگر فروشى به عرضه مستقيم سى‌دى تغيير شغل داده و مرد پيراشكى فروشى نيز در كنار مغازه خود به فروش بازى‌هاى كامپيوترى و پلى‌استيشن مشغول است.

به گفته يكى از فروشندگان سى‌دى در يك كتاب فروشى طى يك سال اخير اكثر كتاب فروشى‌ها براى كسب درآمد بيشتر به فروش نرم‌افزارهاى كپى شده روى آورده‌اند و به دليل بالا بودن تعداد مشتريان سى‌دى نسبت به كتاب اين مغازه‌ها ويترين و مكان بهتر مغازه‌ خود را به سى‌دى‌ها اختصاص داده‌اند.

يكى ديگر از فروشندگان معتقد است وجود سى‌دى‌ فروشى‌‌هاى خيابانى كه در سه و چهار سال گذشته با پهن كردن بساط خود در معابر اين ميدان به كسب و كار مى‌پرداختند و استقبال اقشار كم‌درآمد جامعه از سى‌دى‌هاى ارزان دلايلى براى كتاب فروشان شد تا خودشان به اين بازار دست يابند.

انواع بازى‌هاى كامپيوترى با قيمت 500 تومان، پلى‌استيشن 400 تومان، فيلم‌هاى خارجى دوبله شده به قيمت 500 تومان، جديدترين فيلم‌هاى خارجى محصول 2005 به قيمت 800 تومان در اين ميدان به چشم مى‌خورند.

به سراغ يكى از اين مغازه‌ها مى‌روم و درخواست ليست فيلم‌هاى خارجى جديد را مى‌كنم، فروشنده اين مغازه پسر جوانى 20ساله است كه به من مى‌گويد: آقا و خانم اسميت با بازى آنجلينا جولى و براد پيت، ترنسپورتر 2، بريد 3، ارباب جنگ‌ها با بازى نيكلاس كيج از جديدترين فيلم‌ها هستند و قيمتشان 700تومان ناقابل است، از او مى‌پرسم آيا كيفيت فيلم‌هايتان خوب است و او در جواب مى‌گويد مغازه ما در اين ميدان ثابت است و اگر كيفيت بد بود آن را پس بياور.

اكثر فروشندگان مى‌گويند تاكنون كسى از سى‌دى‌ها ناراضى نبوده و آن را پس نياورده است و اين در حاليست كه پس از خريد چند سى‌دى و تماشاى آنها متوجه كيفيت بسيار بد سى‌دى‌هاى ارزان انقلاب مى‌شويد اما ديگر 500تومان ارزشى براى رفتن تا ميدان انقلاب ندارد.آيا ديگران نيز حوصله برگرداندن سى‌دى‌ها را ندارند و يا شايد معناى كيفيت ا نمى‌دانند و حتى شايد فروشنده دروغ مى‌گويد.

رقابت فشرده‌

يكى از نكات قابل توجه در كتاب‌فروشى‌ها يا همان سى‌دى‌فروشى‌هاى اين ميدان وجود سى‌دى‌هايى با ظاهر متفاوت اما قيمت يكسان است به صورتى‌كه يك فيلم كپى شده در دو جلد متفاوت به فروش مى‌رسد، يكى در كيسه و ديگرى در جلدى مقوايى، اما هر دو 400تومان قيمت دارند.

به گفته يكى از فروشندگان، عرضه كننده سى‌دى‌هاى داراى جلد براى حفظ رقابت با سى‌دى‌هاى بدون جلد اقدام به فروش آنها با همان قيمت كرده است.

روى جلد برخى از سى‌دى‌ها نوشته شده كه به گفته فروشندگان، اين نوشته براى ماموران اماكن اس و فيلم‌ها هيچ سانسورى ندارند.

از يكى از مغازه‌داران مى‌پرسم اگر ماموران اماكن فيلم‌ها را تماشا كنند مشكلى براى شما ايجاد نمى‌شود و او در پاسخ مى‌گويد: سى‌دى‌هايى كه در معرض ديد هستند كپى‌هاى فيلم‌هاى مجاز داخلى و يا دوبله شده خارجى‌اند و فيلم‌هاى ديگر قابل دسترسى ماموران نيست.


تبليغات
یک دامين ثبت کن فضای هاست رایگان بگیر، دیگه چی می خواهی؟ www.parsbodnetworks.com


به هر حال سى‌دى‌فروش‌ها در اين ميدان به راحتى و ارزانى كپى تمامى فيلم‌هاى قديمى و جديد، مجاز و غيرمجاز را مى‌فروشند.

در قسمت فروش سى‌دى‌هاى موزيك كپى تمامى آلبوم‌هاى خواننده‌هاى داخلى به چشم مى‌خورند و حتى برخى سى‌دى‌ها، گلچينى از آهنگ‌هاى چندين خواننده است. خوانندگانى كه از لحاظ سبك كارى با هم متفاوتند اما سى‌دى‌فروشان انقلاب آنها را در يك گروه مى‌بينند. يكى از همين گلچين‌ها داراى دو سى‌دى است و 600تومان قيمت دارد، روى جلد آن نام 12خواننده داخلى است اما درون هر سى‌دى لابه‌لاى آهنگ‌هاى مجاز خواننده‌هاى لس‌آنجلسى نيز مى‌خوانند و همه در سى‌دى‌هايى هستند كه حتى از يك نوار كاست چندين بار مصرف شده كيفيت بدترى درند.

چنين وضعيتى با توجه به نبود قانون كپى رايت در كشور در اكثر پاساژهاى كامپيوترى و ويدئو كلوپ‌ها نيز مشاهده مى‌شود.

به نظر مى‌رسد حال ديگر مردم كمتر به سراغ كتاب مى‌روند و شايد دير نباشد كه ديگر كسى ميدان انقلاب و خيابان دانشگاه را با كتاب به خاطر نياورد و سى‌دى‌هاى كپى دست‌چندم و موسيقى‌ جاى همه آنها را حتى در ذهن مردم نيز بگيرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا