تکنولوژی

ملى كردن <خودرو> تجربه خوبى بود :كامپيوتر ملى با قطعات خارجى‌

نام نویسنده: ندا لهردى

دنیای اقتصاد – تاريخ تكرار مى‌شود. اين مهم‌ترين ويژگى گذر زمان است. اتفاقى كه هيچ مرز و محدوديتى براى افراد، قوم‌ها و حتى اسباب و لوازم ندارد. ملى كردن و ملى شدن هم موضوعى است كه سال‌ها است در كشور ما مورد توجه قرار داشته. ملى شدن صنعت نفت، خودوى ملى و حالا اين جريان قرار است براى كامپيوتر هم تكرار شود. پروژه كلونايزر كه به كامپيوتر ملى معروف شده براى اولين بار در دنيا از اوايل مهر ماه به بازار مى‌آيد. طرح اين پروژه ابتدا توسط دكتر كاشانى يكى از كارشناسان ايرانى فعال در شركت اسپانيايى ايرلندى، آيريش كو در ايرلند بررسى شده و بعد از طراحى در سال 2000 اين پروژه با پيشنهاد دكتر كاشانى و حمايت سازمان گسترش و نوسازى صنايع به وسيله شركت گسترش انفورماتيك در مرحله اجرا قرار گرفته است.

پروژه‌اى ملى با حمايت دولت‌
پروژه كلونايزر يا همان كامپيوتر ملى در حقيقت تنها با حمايت بخش دولتى توانسته از طريق شرت گسترش انفورماتيك به مرحله اجرا برسد. اين تمام چيزى است كه مورد تاييد كارشناسان و دست‌اندركاران طرح قرار گرفته است.

ب موضوع اعتبارات داده شده از طرف دولت و ميزان آنها اما با استقبال خوبى از طرف مسوولان طرح مواجه نشد، شايد به اين دليل كه موضوع چندان با اهميت و جالب توجهى نبوده و نيست.

به هر حال اين پروژه با هر مبلغ اعتبارى بايد اجرا مى‌شده كه شده است. هيچ كس رقم دقيق را نمى‌داند(!) با اين حال بر اساس شنيده‌ها اين طرح از كمك 5 ميليارد تومانى دولت به صورت بلاعوض و 5/1ميليارد تومان به شكل وام با بهره كم، استفاده كرده است. براى چنين ادعايى مسلما صرف چنين هزينه‌اى هم عجيب و دور از ذهن به نظر نمى‌رسد، البته در صورتى كه تمام ادعاها درباره اين پروژه قابل اثبات و درست باشد.

سعيدى رييس سازمان نظام صنفى رايانه‌اى در اين مورد مى‌گويد:

تبعات يك ادعا

در واقع مساله همان تبعات يك ادعا است كه بايد قابل توجيه باشند. اولين نتيجه ادعاى ملى بودن كامپيوتر، تصور درباره توليد داخلى آن است، اما چنين تصورى در بازار امروز كامپيوتر كاملا بعيد و عجيب است.

حالا ديگر بزرگ‌ترين شركت‌هاى كامپيوترى دنيا هم نمى‌توانند با وجود روند خط توليد، مونتاژ و توزيع قطعات چنين ادعايى داشته باشند.

گودرزى معاون بازرگانى شركت گسترش انفورماتيك در اين رابطه مى‌گويد:

او درباره هزينه اين قطعات مى‌گويد:

موضوع بعدى، صادرات اين دستگاه به كشورهاى ديگر است. هفته گذشته سميع‌زاده مديرعامل شركت گسترش انفورماتيك اعلام كرد:

اين در حالى است كه با توجه به بازار خوب شركت‌هاى معتبر آمريكايى، وجود نمايندگى‌‌هاى توزيع و خط توليد اين شركت‌ها در اين كشور مساله صادرات كلونايزرها به مالزى سوال‌برانگيز است.

گودرزى در اين باره مى‌گويد:

در مقابل ميرابراهيمى دبير جشنواره نرم‌افزارهاى چندرسانه‌اى و مديرعامل سابق شركت گسترش انفورماتيك معتقد است كه:

با توجه به رشد و نفوذ سريع فناوى اطلاعات و تكنولوژى، زمان هم عامل مهمى است كه نمى‌توان به راحتى از آن گذشت. از زمان شروع مراحل اجرا و توليد كامپيوترهاى ملى مدت زيادى گذشته است، مدتى كه با گذشت زمان مى‌تواند موفقيت آينده هر پروژه‌اى را به خطر بيندازد.

مير ابراهيمى در اين مورد مى‌گويد: در حالى كه گودرزى معتقد است:

قيمتى عجيب و البته توجيه پذير!

طبق گفته سميع زاده اين كامپيوترها با قيمتى در حدود يك ميليون و 200هزار تومان تا يك ميليون و 400هزار تومان به فروش مى‌رسند. مبلغى خيلى بيشتر از آنچه براى بهاى يك كامپيوتر آن هم از نوع ملى و دولتى‌اش انتظار مى‌رود. نظر يك كارشناس در اين مور اين است كه: اما گودرزى معتقد است اين كامپيوترها به لحاظ قابليت‌ها و امكانات خاص خود قيمت‌هاى منطقى دارند. او در اين رابطه مى‌گويد:

ميرابراهيمى نهايتا مى‌گويد:

حالا مى‌توانيم اول به عنوان يك كاربر و بعد به عنوان يك ايرانى انتخاب كنيم. اگر از لپ‌تاپ‌ها و كامپيوترهاى شخصى‌تان خسته شده‌ايد بهتر است تا زمان ورود كلونايزرها به بازار و ارزان‌تر شدن آنها در روياهايتان معلق بمانيد. رويايى براى يك كامپيوتر ملى كه دوست نداريم سرانجامى مانند پيكان خودروى ملى‌مان داشته باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا