تکنولوژی

راديوهاى اينترنتى

نام نویسنده: محمد اروجلو

شرق – پيشتر با سايد بلاگ ها و كاربردشان آشنا شديم و از انواع گوناگون آنها به بررسى و نحوه ساخت يك فتوبلاگ پرداختيم. اين هفته شما را با نسل جديدى از راديوهاى اينترنتى با نام پادكست (Podcast) آشنا مى كنيم. هنوز براى پادكست معادلى در زبان فارسى وجود ندارد اما بد نيست بدانيد پادكست ها نوع جديدى از راديوهاى اينترنتى هستند كه شنوندگان مى توانند توسط نرم افزارهاى خاصى به آنها گوش كنند. اگر در وبلاگ نويسنده مقصود خود را به زبان نوشتارى و در فتوبلاگ به زبان تصويرى بيان مى كند، پادكست ها هم راهى براى انتقال پيام به صورت صوتى هستند.

البته پادكست ها معمولاً شخصى و حالت غيررسمى دارند. به عبارت بهتر آنها را نمى توان در زمره راديوهاى رسمى اينترنتى قرار داد. در حال حاضر پادكست ها هنوز آن طور كه بايد و شايد در بين فارسى زبانان رواج پيدا نكرده است و به عبارت بهتر بسيارى از كاربران با خدمات جالب و متنوع آن آشنا نيستند. البته به عقيده من اين كمى به دشوارى كار با پادكست و نحوه استفاده از آن برمى گردد.

در پادكست شما با شنوندگان صحبت مى كنيد. درست همانند يك برنامه راديويي. مى توانيد از موسيقى استفاده كنيد. اما براى راه اندازى آن ابتدا بايد موضوع مشخصى را براى سخن گفتن انتخاب نماييد. بايد بدانيد در مورد چه ايده اى با شنوندگان خود قصد سخن گفتن داريد و مدت زمان معينى را براى آن مدنظر قرار دهيد. بهتر است لحن سخن گفتن خودتان را از قبل تعيين كنيد. آيا مى خواهيد برنامه راديويى شما حالت رسمى داشته اشد؟ يا ترجيح مى دهيد خودمانى و دوستانه باشد؟ در انتخاب موسيقى به عنوان پشت زمينه و يا در بين آيتم هاى مختلف دقت كنيد. بدون موسيقى برنامه شما چندان جالب به نظر نمى رسد. مورد بعدى در مورد شنوندگان شما است. لازم است بدانيد چه كسانى و چه قشرى به راديوى شما گوش خواهند سپرد؟ يك پادكست لازم نيست به طور مداوم به روزآورى گردد. مى توانيد پادكست خود را به صورت يك راديوى هفتگى درآوريد و آن را در روزهاى خاصى از هفته منتشر نماييد و در مورد حوادث و اتفاقاتى كه در طول هفته رخ داده اند سخن بگوييد. در صورت نياز مى توانيد از يك گوينده ديگر نيز استفاده كنيد و…

اما چگونه به يك پادكس گوش كنيم؟ براى اين كار احتياج به نوع خاصى از نرم افزار ها به نام ippoder داريم كه به اصطلاح پادكش گفته مى شوند. پادكست ها در نهايت مى بايست به حالت يك فايل صوتى و با پسوند شناسايى mp3 دربيايند. اما پادكش ها جهت اجراى يك پادكست از خروجى آن يا Feed استفاده مى كنند. چندان پيچيده نيست؛ پس از اينكه پادكست خود را ساختيد به سايتى كه به همين منظور در نظر گرفته شده است مراجعه مى كنيد و با دادن اطلاعات مربوط به فايل صوتى تهيه شده قادر به تهيه يك خروجى با پسوند شناسايى Xml خواهيد بود. البته بهتر است لينك اصلى خود فايل صوتى mp3 نيز در سايت قرار بگيرد. پرواضح است كه براى شروع احتياج به يك ميكروفن جهت سخن گفتن داريد.

از آرام صحبت كردن بپرهيزيد تا شنوندگان صداى شما را به وضوح دريافت كنند. مرحله بعدى ضبط و تبديل صداى شما به يك فايل صوتى با پسوند شناسايى mp3 است. نرم افزارهاى گوناگونى هستند كه اين كار را انجام مى دهند. معروفترين آنها Jetaudio است. اما يك پادكست قوى آن است كه با بهترين كيفيت صدا و كمترين ميزان نويز عرضه شود. اغلب گويندگان از برنامه Audacity كه در آدرس اينترنتى http://audacity.sourceforge.net/download قابل دسترسى است استفاده مى كنند. كار با اين برنامه بسيار راحت است. فايل صوتى خود را ضبط كرده و از منوى File گزينه Export as mp3 را انتخاب مى كنيد. چون حجم اين فايل خيلى زياد است و براى كاربران گوش كردن به آن با توجه به سرعت اتصال به اينترنت دشوار خواهد بود در قسمت Preference/Quality ، MP3Export Setup/Bit Rate را به ۱۶ تغيير دهيد تا حجم فايل صوتى ضبط شده توسط شما كمتر شود. مرحله بعد چك كردن فايل توسط شما جهت رفع ايراد هاى احتمالى و سپس فرستادن آن بر روى يك فضاى اينترنتى است كه به اين كار آپلود گفته مى شود. پس از انجام اين مراحل نوبت به ساختن يك خروجى Xml براى فايل صوتى شما مى رسد. همانطور كه گفته شد اصلاً كار دشوارى نيست. كافى است به آدرس http://www.tdscripts.com
‎/webmaster_utilities/podcast-generator.php مراجعه كنيد و فرم مربوطه را جهت ايجاد فايل خروجى Xml كه اصطلاحاً Rss ناميده مى شود تكميل كنيد. سپس كدهايى به شما داده مى شود كه با كپى كردن آنها و ذخيره با نام دلخواه و پسوند شناسايى Xml و آپلود بر روى فضاى اينترنتى آخرين مرحله در ساخت پادكست نيز به پايان مى رسد و به وسيله همين آدرس خروجى، ديگران در صورت دارا بودن يك پادكش توانايى شنيدن گفته هاى شما را خواهند داشت. و يا در صورت اطلاع از فايل اصلى صوتى mp3 با ساير نرم افزارها قادر به استفاده خواهند بود. ورود شما را به نسل جديد راديوهاى اينترنتى خوشامد مى گوييم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا