افت سرمایهگذاری در استارتاپها در آغاز ۲۰۱۶
انتشار اعداد و ارقام مربوط به سرمایهگذاریهای انجام شده در حوزه استارتآپها در سهماه اول سال 2015 زنگ خطر را برای شرکتهای نوپا به صدا درآورده است. سرمایهگذاریهایی که در سهماهه پایانی سال 2015 به مجموع 17.6 میلیارد دلار میرسید حالا با افتی محسوس در اولین ماههای سال 2016 میلادی به 9.3 میلیارد دلار کاهش یافته است. این در حالی است که شرکتهای فعال در حوزه تکنولوژی نیز حال و روز چندان خوبی ندارند.
لینکدین چیزی در حدود 40 درصد از ارزش خود که چیزی در حدود 10 میلیارد دلار تخمین زده می شود را از دست داده است. توییتر یکی از مطرحترینها در این حوزه نیز با کاهش ارزش هر سهم از 53 دلار به 14 دلار روبرو شده است. حتی شرکتهایی مانند اپل با پشتوانه نقدی 137.1 میلیارد دلاری نیز حال و روز چندان خوبی ندارند. ترکیب مشکلات والاستریت و کاهش سرمایهگذاریها باعث شده هشدارها بهمنظور ادامه فعالیت استارتآپها در سال 2016 جدیتر بهنظر برسند.
اگرچه در سال 2016 میلادی مطمئنا شاهد تکرار شرایط مالی و سرمایهگذاری مشابه با سال 2015 نخواهیم بود اما شواهد موجود حکایت از سمت و سو یافتن سرمایهگذاریهای تخصیص داده شده به استارتآپها دارد. از نگاه وبسایت Forbes در سال جاری میلادی بهترین شرایط موجود، برای استارتآپهایی مهیا خواهد بود که در مراحل اولیه راهاندازی قراردارند. با این تفاسیر در صورتی که شما یک کارآفرین کاربلد با ایدههای منحصر به فرد در حوزه هوش مصنوعی، سلامت دیجیتال، امنیت یا سرگرمیهای دیجیتالی هستید شانس زیادی برای دریافت سرمایه مورد نظر خود خواهید داشت.
در طرف مقابل، شرکتهایی که در مراحل پایانی راهاندازی هستند و خود را آماده می کنند تا عرضه عمومی را استارت بزنند باید دقت زیادی داشته باشند. بازار فعلی با این شرکتها مدارای چندانی نخواهد کرد و تیم مدیریتی استارتآپ باید دقت ویژهای روی مواردی مانند گردش پولی، درآمد کلی و نسبت هزینه به درآمد داشته باشد زیرا مطمئنا هیچ استارتآپی دوست ندارد تجربه توییتر در عرضه عمومی نسنجیده و از دست دادن 75 درصد از ارزش خود را تجربه کند.
نگرانی ویژه بعدی به استارتآپهایی اختصاص خواهد داشت که در مراحل میانی توسعه و راهاندازی قراردارند. در صورتی که به دنبال جذب سرمایههای جدید هستید لازم است تجدید نظری اساسی داشته باشید. با توجه به اینکه شما بر اساس درآمدها و دریافتیهای فعلی قضاوت خواهید شد بهتر است به سرمایهگذاران فعلی اتکا کنید و استفاده بهینهتر از سرمایههای جذب شده را درنظر داشته باشید.
در صورتی که خبری از این سرمایهگذاران نیست باید ناچارا راهکاری جدید در جهت جذب سرمایه از گروههای بیرون از محیط فعلی سرمایهگذاری را درنظر بگیرید. این فرایند، به شدت سخت و طاقتفرسا خواهد بود و نگاهی دقیقتر به مشتریان و درآمدها را میطلبد. با این تفاسیر در پیش گرفتن اقتصاد مقاومتی، کاهش هزینهها و در نهایت جذب مشتری بهترین راهکارهای موجود خواهند بود.
بهطور کلی 2016 میلادی سالی منحصربهفرد برای استارتآپها خواهد بود. اگرچه این منحصر به فرد بودن برای استارتآپهایی که در مراحل اولیه راهاندازی و یا در حوزه تکنولوژیهای جدید حضور دارند جذاب خواهد بود اما چالشهای عظیمی را روبروی شرکتهای فعال در مراحل میانی و پایانی راهاندازی و توسعه قرار خواهد داد.
منبع : آی تی ایران