سوار كردن تا سور شدن بر كامپيوتر
نام نویسنده: اميرحسين كريمى رادمردى
دنیای اقتصاد – بسيارى در مورد سوار كردن كامپيوتر و يا خريد يك كامپيوتر آماده سر دوراهى قرار دارند.
آنها مىدانند كه اگر خودشان سيستم را سوار كنند از مزاياى بسيارى برخوردار خواهند شد، اما اگر اين عمل با شكست مواجه شود، تمام هزينه و تلاشى كه براى مونتاژ كامپيوتر صرف كردهاند به هدر مىرود.
سوار كردن سيستم، همچون هر مقوله ديگرى كه در دنياى كامپيوتر مطرح است به عواملى بستگى دارد كه اگر اين عوامل رعايت گردد و درست و به موقع به كار برده شود، مىتوان به نتايج مطلوبى چون درست كردن يك سيستم دلخواه، صرفهجويى در هزينهها و آشنايى بيشتر ا فناورىهاى كامپيوترى دست پيدا كرد.
اما چه مواردى مىتوانند مونتاژ يا سوار كردن يك سيستم را موفق سازند؟
ابزار و مهارتهاى مورد نياز
اولين چيزى كه هنگام سوار كردن سيستم بايد مدنظر قرار داد اين است كه آيا شما از مهارت لازم براى اين كار برخوردار هستيد يا خير؟ در حقيقت مهارت، حرف اول را مىزند. پس از آن كه از داشتن مهارت كافى براى سرهم كردن سيستم مطمئن شديد ديگر نبايد نگران تهيه ابزار باشيد، چون براى سرهم كردن سيستم جز تعدادى ابزار اوليه و ساده به ابزار ديگرى نياز نيست.
براى مثال شما به ابزارى مانند لحيم، ولتسنج و… نياز نداريد، چون قرا نيست كه برد مدار يا مادربرد سرهم كنيد بلكه يك سرى مدار و قطعات آماده را بايد به هم وصل كرده و كامپيوتر دلخواهتان را به وجود آوريد.
براى سر هم كردن سيستم به ابزار سادهاى مانند پيچگوشتى دو سو و چهارسو، انبردست و دمباريك احتياج داريد.
مچبند ضد الكتريسيته ساكن هم مىتواند در ليست ابزارى كه براى سر هم كردن سيستم تهيه مىكنيد قرار گيرد.
البته مىتوان از اين مچبند استفاده نكرد، اما در آن صورت بايد حواستان دائما به تخليه الكتريسيته ساكن موجود در بدنتان باشد.
مچبندهاى ضدالكتريسيته ساكن قيمت زيادى ندارند، اما مقدار كمى الكتريسيته ساكن مىتاند موجب سوختن مادربرد و cpu شما (كه از گرانترين اجزاى موجود در كامپيوتر هستند.) شود.
به همين دليل نيز بايد قبل از دست زدن به هر كدام از قطعات داخل كامپيوتر، الكتريسيته خود را تخليه كنيد. يكى از مسائل ديگرى كه هنگام سرهم كردن يك سيستم بايد به آن توجه كنيد مطالعه دقيق دفترچه همراه هر قطعه و دنبال كردن دستورالعملهاى ذكر شده در آن است.
امروزه مستندات دقيق و كاملى همراه هر قطعه ارائه مىشود به گونهاى كه كاربر مبتدى مىتواند با تكيه بر دستورالعملهاى موجود در آنها از كمك افراد ديگر بىنياز باشد.
قطعات مورد نياز
هر كامپيوتر يك به حساب مىآيد. همانطور كه مىدانيد هر سيستم مجموعهاى از قطعات مختلف است كه با هم كار مىكنند تا وظايف خواسته شده از آن سيستم كامپيوترى خصوصا براى يك كاربر بسترى پيچيده به نظر مىرسد، اما در واقع چنين نيست. قطعاتى كه براى سر هم كردن يك كامپيوتر نياز داريد، عبارتند از: مادربرد، CPU ، RAM ، درايور هارد، درايو CD-RAM ، كارت تصوير و كارت صدا ، يك يا دو فن (به غير از فنى كه همراه cpu است)، مانيتور، صفحه كليد، ماوس، درايو فلاپى و تعدادى كابل.
به اين ترتيب بين 10 تا 12 قطعه براى سر هم كردن يك كامپيوتر كافى است و تنها چيزى كه شما نياز داريد آشنايى با نحوه اتصال اين قطعات به يكديگر است. دانست الكترونيك درون هر قطعه به دردتان نمىخورد، چون قرار نيست كه شما آن قطعه را بسازيد.
نگران چه چيزى باشيم؟
پس از كسب مهارت، تهيه قطعات و لوازم موردنياز، آيا باز هم جايى براى نگرانى وجود دارد؟
بسيارى از كاربران دوست دارند بدانند سوار كردن يك سيستم چه مزايايى برايشان دارد، آنها بيشتر نگران اين موضوع هستند كه آيا فوايد حاصل از سوار كردن سيستم به زحمتى كه براى آن كشيده مىشود مىارزد يا خير. در پاسخ به چنين كاربرانى بايد ابتدا از آنها پرسيد كه هدفشان از سر هم كردن سيستم چيست؟
ازجمله اهدافى كه اكثر كاربران به آنها اشاره مىكنند مىتوان از صرفهجويى در هزينه، كسب تجربه در زمينه مونتاژ سيستم، ايجاد سيستمى براى انجام اهداف خاص و آگاهى از آنچه كه واقعا در درون كامپيوتر وجود دارد نام برد. هر يك از اين اهداف به جاى خود قابل تامل است و مىتواند هدف مهمى براى كاربر به حساب آيد. كاربرى كه داراى وقت و مهارت كافى است مىتواند با درست كردن سيستم دلخواه خود از تمام اهداف بالا يكجا بهرهمند شود.
او مىداند كه چگونه سيستم خود را ارتقا دهد و اگر قطعهاى خراب شد، جاى آن كجاست و چگونه آن را تعمير كند.
در ميان اهدافى كه در بالا براى مونتاژ سيستم ذكر شد، صرفهجويى در هزينهها از كم اهميتترين آنها است. چون امروزه فروشگاههاى كامپيوترى بسيارى وجود دارند كه با گرفتن مبلغ اندكى (10 تا 15هزار تومان) كار مونتاژ كردن قطعات را براى كاربر انجام مىدهند.
به اين ترتيب با وجود چنين شرايطى نمىتوان بر هدف مذكور تاكيد كرد. اما اهداف ديگرى چون ايجاد يك سيستم دلخواه براى آن كه بتواند اهداف خاصى را انجام دهد و آگاهى از آنچه كه در درون كامپيوتر وجود دارد ازجمله اهداف بسيار مهم در كار مونتاژ به حساب مىآيند.
وقتى براى اولين بار عمل مونتاژ را انجام مىدهيد در حين اين كار اطلاعات و دانش بسيارى كسب مىكنيد. شما ناچار هستيد كه با هر قطعه، عملكردها و خصوصياتش آشنا شويد. همچين سيستم مونتاژ شده مىتواند دقيقا نيازى را برآورده كند كه به دنبالش هستيد.
براى مثال اگر شما كارهاى گرافيكى سطح بالا انجام مىدهيد، سيستمى كه مىبنديد با سيستمى كه براى انجام عملياتهاى رياضى پيچيده مونتاژ مىشود تفاوت خواهد داشت.
چند توصيه
-1گارانتى را فراموش نكنيد: از آنجايى كه شما براى اولين بار است كار مونتاژ را انجام مىدهيد، برخوردارى از گارانتى براى تمام قطعات، يك امر ضرورى به حساب مىآيد. همچنين محصولاتى را تهيه كنيد كه از پشتيبانى فنى شركتهاى توليدكننده برخوردار هستند. پشتيبانى فنى مىتواند از طريق تلفن، اينترنت و ي ساير امكانات ارائه شود.
اگر در حين سر هم كردن سيستم، قطعهاى بسوزد مىتوانيد با تكيه بر گارانتى، آن را مجددا تهيه كنيد. همچنين اگر پس از آن كه سيستم را سر هم كرديد قطعهاى كار نكرد و يا عملكرد كلى سيستم دچار مشكل شد مىتوانيد با بخش پشتيبانى فنى يك قطعه و يا قطعات مختلف تماس گرفته و ايراد به وجود آمده را شناسايى و بر طرف سازيد.
-2سازگارى قطعات مهم است: با يك هزينه مشخص مىتوان سيستمهاى مختلفى را به وجود آورد، چون در بازار شما براى هر قطعه جايگزينهاى بسيارى را پيدا مىكنيد كه قيمتشان با هم يكى است. در چنين مواقعى بايد قبل از هر چيز از سازگارى قطعت مختلفى كه انتخاب مىشوند، مطمئنشويد. وقتى قطعهاى را انتخاب كرديد، مدل و نوع آن درباره قطعات ديگرى كه انتخاب مىشوند، تصميم مىگيرد. ميزان اين تصميمگيرى درباره قطعات مختلف متفاوت است.
سخن آخر
مونتاژ سيستم براى كاربرانى كه به دنبال شناخت قطعات سيستم هستند و يا افرادى كه مىخواهند سيستمهاى اختصاصى به وجود آورند پروژه مهمى به حساب مىآيد. اگر در منزل قطعات كامپيوترى بدون استفادهاى وجود داشته باشد مىتوان با تهيه چند قطعه ديگر و مونتاژ آنها سيستم كارآمدى به وجود آورد. چنين اقدامى يك حركت هوشمند به حساب مىآيد و مىتواند فوايد بسياى براى شما داشته باشد. اما اگر در مونتاژ سيستم شتاب به خرج داده و ناآگاهانه عمل كنيد در آن صورت خود را به مخمصهاى گرفتار مىكنيد كه چيزى جز يك خاطره ناخوشايند به همراه ندارد.