تکنولوژی

کشف اکسیژن اتمی در اتمسفر مریخ پس از 40 سال

بر مبنای گزارش وب‌سایت Sciencealert، محققان ناسا برای اولین‌بار در 40 سال گذشته موفق به شناسایی اکسیژن اتمی در اتمسفر مریخ شده‌اند. این مهم با بهره‌گیری از رصدخانه استراتوسفری ویژه انجام تحقیقات ستاره‌شناسی با استفاده از مادون قرمز که به اختصار از آن با عنوان SOFIA یاد می‌شود و در ارتفاع 13.7 کیلومتری (45 هزار پایی) بالای زمین قرار گرفته امکان‌پذیر شده است. 

این اتم‌های اکسیژن در اتمسفر بالایی مریخ که از آن با عنوان مزوسفر یاد می‌شود یافت شده‌اند. این کشف می‌تواند به ستاره‌شناسان در تشخیص چگونگی فرار گازها از سیاره سرخ (که مدت‌ها پیش به وقوع پیوسته) کمک کند. این در حالی است که این یافته جدید در سطح شناخت ما از مریخ که خانه جدید و البته احتمالی بشر به حساب می‌آید تاثیر گذار خواهد بود. بد نیست بدانید محققان در این بررسی خود تنها نیمی از مقدار مورد انتظار اکسیژن را یافته‌اند که دلیل این امر می‌تواند بروز تغییرات در اتمسفر باشد. 

تا پیش از این، آخرین کشف اکسیژن در اتمسفر مریخ به دهه 1970 میلادی و زمان انجام ماموریت Viking و Mariner باز می‌گشت اما دلیل ایجاد این فاصله زمانی، چیزی جز وجود آسمان آبی بر فراز زمین نیست. 

پاملا مارکوم یکی از محققان فعال در پروژه SOFIA در این خصوص می‌گوید:

” انداز‌ه‌گیری میزان اکسیژن اتمی در اتمسفر مریخ، فرایندی سخت و دشوار است. برای مشاهده طول‌موج‌های فراتر از مادون‌قرمز که ابزار مورد نیاز برای شناسایی اکسیژن اتمی هستند، محققان باید بالاتر از قسمت اعظمی از اتمسفر زمین قرار بگیرند و از ابزارهای فوق دقیق که در اینجا همان طیف‌سنج‌ها هستند استفاده کنند. SOFIA هر دو قابلیت یادشده را در اختیار محققان قرار می‌دهد.”

با توجه به تراکم و رطوبت موجود در آسمان زمین، مدت‌هاست که نبردی میان محققان و آسمان کره خاکی ما در جریان است. به بیان واضح‌تر، دو عامل یادشده امکان مشاهده دقیق دنیای ماورای زمین را بسیار سخت‌تر خواهند کرد. به‌منظور برطرف کردن این مشکل، محققان چندین و چند راهکار مانند ایجاد ستاره‌های جعلی با استفاده از لیزرهای غول‌پیکر را در دستور کار قرارداده‌اند و از ابزاری مکمل یعنی SOFIA بهره گرفته‌اند. 

به زبان ساده باید SOFIA را هواپیمایی غول‌پیکر مجهز به تلسکوپی به قطر 254 سانتی‌متر (100 اینچ) دانست که به‌منظور ایجاد تصاویر واضح می‌تواند بالاتر از قسمت اعظمی از اتمسفر زمین قرارگیرد. 

با بهره‌گیری از چنین امتیازات مثبتی (در کنار تجهیزات ویژه‌ای که به‌منظور نادیده‌گرفتن اتمسفر زمین طراحی شده‌اند)، تیم محققان ناسا امکان یافته‌اند تا محاسبات خود را به بهترین و دقیق‌ترین شکل ممکن انجام دهند. اگرچه تیم یادشده آمار دقیقی در خصوص میزان اکسیژن اتمی موجود در اتمسفر مریخ منتشر نکرده اما عنوان شده این میزان، کم‌تر از حد مورد انتظار بوده است. با این تفاسیر، تیم محققان به فعالیت خود در جهت استفاده از SOFIA به‌منظور اندازه‌گیری دقیق میزان اکسیژن اتمی در دیگر نواحی ادامه خواهد داد تا اطمینان پیدا کند این آمار و ارقام نتیجه بروز تغییرات در اتمسفر نیستند. 

به بیان دیگر، به‌نظر می‌رسد باید منتظر بمانیم تا نتایج کامل این بررسی‌ها منتشر شود. نتایجی که می‌توانند تعجب همگان را در خصوص روند رو به رشد زمینی‌سازی! هر چه بیشتر سیاره مریخ برانگیزند. 

منبع : آی تی ایران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا