آلودگى اطلاعاتى؛ حجم سنگين اطلاعات در اوج
بى بى سى – امروزه راههاى فراوانى براى ارتباط الكترونيكى وجود دارد كه از آن جمله مىتوان به ايميل، وبلاگ و پيامرسانهاى فورى اشاره كرد.
اين شيوههاى ارتباطى نوين كه شمار آنها رو به افزايش است، سبك كار و نحوه اداره زندگى برخى از مردم را منقلب كرده است.
بي.بي.سى، مىافزايد: براى جيكوب نيلسن، متخصص ممتاز اينترنت، اين رايانهها هستند كه به تدريج مهار كنترل زندگى انسان را به دست مى گيرند و زمان آن فرارسيده است كه انسان بار ديگر بر رايانه حاكم شود و آن را به جايگاه اصلى خود بازگرداند.
دكتر نيلسن كتابهاى زيادى در زمينهى بهترين راههاى استفاده از شبكه و وب سايتها منتشر كرده است، اما او اخيرا نگاه انتقادآميز خود را متوجه آنچه اوضاع به وخامت گراينده در عالم ارتباطات الكترونيكى مىداند كرده است. وى اين پديده را آلودگى اطلاعاتى مىخواند.
با خلق اينترنت و ايميل در دههى 90، شبكه جهانى رايانهها (World Wide Web) به شيوهاى موثر و سريع براى ايجاد ارتباط بدل شد.
اما حتى در آن زمان نيز بحثهاى نگران كننده اى درباره احتمال بروز ترافيك سنگين در شبكه اطلاعاتى آغاز شده بود.
جيكوب نيلسن، گفت: آلودگى اطلاعاتى در واقع همان تردد حجم سنگين اطلاعات در اوج آن است. اين وضع گاه شما را از انجام كارهايتان بازمى دارد وى، افزود: ايدئولوژى فناورى اطلاعاتى طى 50 سال گذشته فقط و فقط اين بوده است كه هرچه اطلاعات بيشتر باشد، هرچه توليد اطلاعات انبوه تر باشد بهتر است.
اما به گفتهى دكتر نيلسن اينترنت اكنون به دستگاهى بدل شده است كه اطلاعات را بدون قائل شدن اولويت با سرعت منتشر مى كند. به گفتهى وى ايميل نيز از ابعاد منفى اين پيامد است زيرا معجون عجيبى از ارتباطات جمعى و فردى است.
ماه گذشته سرپرست يك فروشگاه زنجيرهاى تلفنهاى همراه كارمندان آن را از استفاده از ايميل منع كرد و گفت تلفن راه كارآمدترى براى برقرارى ارتباط است.
البته چنين يست كه همه اين ابزارهايى كه در اختيار مردم است بد باشد، بلكه اين تاثير جريان مهارنشده اطلاعات و ارتباطات است كه دكتر نيلسن را نگران مى كند.