تکنولوژی

توجه به زيرساخت‌هاى ارتباطى در ماه‌هاى پايانى برنامه سوم‌

نام نویسنده: مینو مومنی

دنياى اقتصاد- با طرح تقسيم‌بندى جديد شركت مخابرات كه به ايجاد دو شركت ارتباطات داده‌ها (ديتا) و شركت زيرساخت منجر شده دو موضوع انتقال داده‌ها و توسعه شبكه زيربناى ارتباطات داده‌ها به طور مستقل پيگيرى شده و به نظر مى‌رسد براى رشد در اين دو جهت فعاليت‌هايى انجام گرفته است.

از بدو ورود اينترنت به كشور موضوع آماده نبودن زيرساخت‌هاى ارتباطى براى مستقر كردن تكنولوژى‌هاى جديد و بهره‌گيرى بيشتر از فضاى ديجيتال مورد توجه كارشناسان قرار گرفت.

اما به‌رغم برخى هشدارها و حساسيت‌ها موضوع زيرساخت‌هاى ارتباطى و توسعه آن تا سال‌هاى پايانى برنامه سوم به تاخير افتاد به همين جهت حتى براى جبران نيازها، برخى از سيستم‌هاى آماده فعاليت كه به طور قانونى نبايد به كار گرفته مى‌شدند مورد استفاده قرار گرفتند.

ضعف زيرساخت‌ها در زمينه‌هايى مثل تلفن همراه شبكه‌هاى ارتباطى و اينترنتى و حتى ارتباطات ماهواره‌‌اى تا اندازه زيادى توسعه تكنولوژى را به تاخير اندخت يا با كندى مواجه كرد اما اينك به نظر مى‌رسد موضوع زيرساخت‌ مورد توجه اساسى مسوولان مخابراتى قرار گرفته است.

مدير عامل شركت زيرساخت در اين باره مى‌گويد: وضعيت نامطلوب شبكه زيرساخت به دليل تاخير در اجراى برنامه سوم توسعه است اما اين مشكل تا آذرماه جارى رفع شده و تا مردادماه سال آينده تنها كشور، منطقه خواهيم شد كه با اين گستردگى امكان ارائه سرويس را دارد.

به گفته على اصغر عميديان شبكه زيرساخت بر اساس قانون، شبكه فيبر نورى، راديويى و ماهواره‌اى كشور را شامل شده و بايد توانايى ارائه سرورى براى هر نوع اپراتور و كاربر اعم از ديتا، تلفن همراه و شبكه‌هاى ثابت را دارد باشد.

موضوع ديگرى كه مسوولان مخابراتى به آن اشاره مى‌كنند اجرا نشدن مناقصه مربوط به اجراى پروژه‌ها براى رفع نياز ترافيكى از جانب اپراتورهاى مختلف دولتى و خصوصى و همچنين برخى از مشكلات از جانب عوامل خارجى باعث كندى توسعه زيرساخت شده است.

به‌رغم آن كه سال‌ها از اتصال به شبكه فيبر نورى جهانى مى‌گذرد و آمار و ارقام بسيارى نيز مبنى بر گسترش شبكه فيبر در سراسر كشور ارائه شده هنوز برخى از تجهيزات لازم براى اين منظور خريدارى و نصب نشده است.

آنچه كه مديرعامل شركت زيرساخت آن را ضرورى ذكر كرده و مى‌گويد: تجهيزات لاين و ماكس هر چه زودتر بايد براى شبكه عظيم ملى فيبر نورى كشور نصب و راه‌اندازى شود و در شرايط فعلى شبكه فيبر نورى به شكل فعال موجود است اما به جهت عدم خريدارى و نصب به موقع تجهيزات برنامه سوم مورد بهره‌بردارى كامل واقع نمى‌شود. بنا بر آمارها شركت زير ساخت‌ها بايد فضاى مورد نياز براى استقرار 40 ميليون خط تلفن ثابت، 30 ميليون مشركت تلفن همراه و 24 ميليون كاربر ديتا را در برنامه چهارم توسعه فراهم كند ازاين رو قراردادى با شركت آى‌تى‌آى شيراز بسته شده تا بخشى از اين زير ساخت مورد نياز فراهم شود.

چرا تاخير

به نظر مى‌رسد مسوولان مخابراتى سعى دارند ماه‌هاى پايانى دولت فعلى را به صرف جبران كارها كنند كه مى‌بايست سال‌ها قبل انجام مى‌گرفت.

معاون گسترش فناورى اطلاعات شركت ارتباطات ديتا نرخ رشد متوسط مصرف اينترنت را در كشور حدود 26 كيلوبيت بر ثانيه دانسته كه قرار است تا انتهاى سال به 512 كيلوبيت افزايش يابد.

اين شركت به گفته او مى‌خواهد ظرفيت داخلى را به 58 هزار پورت و ظرفيت بين‌المللى را تا1 STM افزايش دهد و براى اين كار سفارش‌هاى فنى در سال گذشته انجام گرفته و ورود تجهيزات از ابتداى سال در حال انجام است اما به‌رغم اين تاكيد‌ها وضعيت به خوبى پيش نمى‌رود حداقل در مورد اينترنت پرسرعت يا ADSL وضع به اين گونه بوده است.

سرويس‌هاى اينترنت پرسرعت قرار بوده اسفند ماه سال گذشته به كاربران تحويل شود اما با گذشت 8 ماه هنوز شركت‌هاى خصوصى معضل نصب كيوسك‌هاى لازم را در مراكز مخابراتى نتوانسته‌اند حل كنند.

آماده نبودن زير ساخت‌ها اصلى‌ترين دليل عدم استقرار سيستم‌هاى اينترنت پرسرعت است اما چرا قبل از اينكه اين آمادگى ايجاد شود مجوز فعاليت‌ براى شركت‌هاى متقاضى صادر شده است.

به عقيده كارشناسان تاخير در اجراى زير ساخت‌ها تنها هزينه استفاده از خطوط اينترنت پرسرعت را افزايش مى‌دهد.

به نظر مى‌رسد توجه به موضوع زير ساخت ماه‌ها و سال‌ها قبل از ورود تكنولوژى ارتباطى به كشور بايد مورد توجه قرار مى‌گرفت اما همواره اين مشكل وجود داشته كه ظرفيت سازى پس از بروز مشكلاتى براى توسعه مورد توجه قرار گرفته است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا