ايران براى نخستين بار در جلسات آيکان شرکت کرد
آى تى ايران – کوالالامپور – براى نخستين بار هياتى متشکل از کارشناسان اينترنتى در نشست آيکان (ICANN) شرکت کرد.
ICANN(سازمان جهانى مسئول ثبت و مديريت دامين هاى اينترنتى) پس از سال 1994 که تشکيلات خود را شکل داد سالانه دو تا سه جلسه در يکى از کشورهاى جهان برگزار مى کند.علت برگزارى اين جلسات در کشورهاى مختلف خصوصا در طى چند سال گذشته اين است که مسئولان آن تلاش ميکنند وجهه بين المللى اين سازمان را پررنگ تر کنند.
مرتبط:
اخبار و اطلاعات نشست مالزی
نخستين جلسه آيکان در سال 2004 در ماه مارس در کشور ايتاليا برگزار شد و نشست کولالامپور دومين جلسه در اين سال است . همچنين در ماه دسامبر نيز سومين جلسه اين سازمان در کيپ تاون آفريقاى جنوبى برگزار مى شود .
در طى سالهاى گذشته هيچ گاه نمايندگانى از ايران در جلسات آيکان حضور نداشته اند. يکى از دلايل آن شايد اين بوده که در هيات مديره اين سازمان تعداد زيادى آمريکايى وجود داشت و اين احتمال مى رفت با توجه به نوع روابطى که بين دو کشور وجود دارد نظرات آمريکايى ها در موضوعات مطرح شده در جلسات موثر باشد.
توسعه و سرمايه گذارى روى اينترنت و شبکه هاى منشعب از آن در ايران طى سالهاى گذشته توجه به مسايل بين المللى در اين رصه که به طور مستقيم با منافع مجازى کشور سروکار دارد را خاطر نشان مى کند.
يکى از موضوعاتى که در نشست کوالالامپور مورد بحث قرار مى گيرد بحث بررسى بين المللى سازى دامين هاى اينترنتى است .
با چنين دامين هايى در آينده هر کشورى با هر زبانى مى تواند دامين هاى موردنظر خود را ثبت و از آنها بهره بگيرد. بسيارى از کشورها هم اکنون با سرمايه گذارى در اين عرصه در حال آزمايش و يافتن خطاهاى متعدد در اين زمينه و اعلام آن به آيکان هستند.
همچنين موضوع IPv6 که پروتکل آينده اينترنت قلمداد مى شود نيز چند سالى است که به طور مشخص در بخش هاى تحقيقاتى مختلف مورد توجه قرار مى گيرد و ز هم اکنون کشورها برنامه ريزى براى انطباق با اين سيستم را آغاز کرده اند.IPv6 يکى از بحث هاى جدى نشست کوالالامپوراست.
آيکان در طى سالهاى گذشته تلاش کرده تا افرادى ازکشورهاى مختلف را به اعضاى هيات مديره خود بيفزايد. همچنين اين سازمان تلاش کرده تا در مقابل فشارهايى که نسبت به مديريت بين المللى اينترنت مى شود انعطاف نشان داده و ملیت های مختلفی را به مجموعه خود بیفزاید و در تصمیم گیری ها مشارکت دهد.
موضوع مديريت بين المللى اينترنت که طى يکى دو سال اخير به خصوص به طور جدى از سوى کشورهاى در حال توسعه دنبال مى شود يکى از کليدى ترين بحث هايى است که در طى نشست مالزى نزبه آن پرداخته مى شود.
ICANN داراى بخش ها و زيرمجموعه هاى متعددى است اما يکى از مهمترين آنها government advisory comitee است که به اختصار GAC ناميده مى شود. اين کميته مشورتى شامل نمايندگان کشورهاى مختلف است که در سطح بالا تقاضا و مشورت هايى را به هيات مديره آيکان ارايه مى دهند. GAC شامل هفت گروه کارى است که مهمترين آنها گروههاى کارى IDNA ( دامين هاى بين المللى ) و IPv6 است .
جلسات GAC در کنار جلسات آيکان برگزار مى شود و تاکنون 17 جلسه توسط اين کميته برگزار شده است . در نشست کوالالامپور عربستان سعودى نيز تمايل خود را براى پيوستن به GAC اعلام کرد.
نظرات هيات ايرانى شرکت کننده در نشست مى تواند به تصميم گيرى در زمينه حضور در GAC در نشست هاى آينده بينجامد.
به اعتقاد بسيارى از کارشناسان درخواست جدى از کشورهاى دنيا هست که مشارکت بيشترى در آيکان داشته باشند که مديريت آن در امريکا به صورت انحصارى بوده و اکثر کشورها در مديريت آيکان و حتى بودجه و تصميم گيرى مديريتى آن وارد شوند.
به گفته کارشناسان اگر ايران بخواهد به صورت فعال در ارکان مختلف آيکان يا سازمان هاى مشابه کار کند بايد تيم هاى موظف و تمام وقتى را در داخل کشور ايجاد کند که به لحاظ کار فنى و فعاليت لازم را درداخل کشور انجام بدهند و ارتباطات لازم را با افراد مشابه در ديگر کشورها برقرار کنند تا در ايامى که اجلاس برگزار مى شود بتوانند نظرات خود را اعلام کرده و به نتايج دلخواه برسند.