ترک سل:مىتوانيم هر سال بيش از 6 ميليون موبايل واگذار كنيم
دنیای اقتصاد – اركوت اركوت (Erkut Erkut) مدير بخش تجارى شركت تركسل برنده مناقصه اپراتور دوم تلفن همراه بيش از 5 سال است كه براى اجراى مقدمات حضور اين شركت به ايران سفر مىكند اما با وجود اعلام برنده شدن اين شركت در مناقصه اپراتور دوم قرارداد ميان اين شركت و دولت ايران به امضا نرسيده است. اركوت هرچند گلايه خود را از شكل بروكراتيك حاكم بر فضاى ادارى ايران پنهان نمىكند اما در مقابل به گونهاى سخن مىگويد كه گويى پيش از حضور در ايران از چنين روندى آگاهى داشته است.
اركوت فارغالتحصيل رشته ارتباطات بينالملل و علوم سياسى است كه فوقليسانس خود در رشته تجارت بينالملل از دانشگاه لوا استيت آمريكا گرفته است. نكتهاى كه در صحبتهاى او ديده مىشود تاكيد بر حفظ زيرساخت و تقويت سوئيچ در قبل از ارائه سيم كارت به مشتريان است موضوعى كه شايد نخستين تفاوت در شكل مهندسى كار در مقايسه با رقيب قديمىاش (مخابرات ايران) را نشان مىدهد. در حاشيه نخستين همايش تلكوم با وى گفتوگويى انجام دادهايم كه مىخوانيد:
آقاى اركوت به عنوان يكى از مسوولان شركت تركسل كه مناقصه اپراتور دوم تلفن همراه را به نفع خود خاتمه داده در مورد برنامه اين اپراتور در ايران توضيح دهيد؟
بهتر است به برنامه و طرحهايى كه داريم اشاره نكنيم، اين وظيفه دولت ايران است كه پس از امضاى كامل قرارداد برنامهها را اعلام كند. در حال حاضر مذاكرات هنوز جريان دارد و ما به مراحل نهايى مقدمات اجراى برنامهمان نرسيدهايم.
حداقل كليات طرح را توضيح دهيد.
منظور شما اين است كه چه تعداد سيمكارت طبق قرارداد قرار است واگذار شود؟
بله.
متاسفم، نمىتوانم بگويم. چون مذاكرات هنوز كامل نشده است. اما بايد بگويم كه ما توانايى واگذارى سيمكارت را به هر اندازه حتى بيش از سالانه 6 ميليون را داريم، اما نكته مهم اين است كه بالاخره كى مذاكرات به مراحل نهايى مىرسد. در حال اضر همه افراد درگير در اين قرارداد نگران اين هستند كه چه زمانى قرارداد نهايى تصويب و سيمكارتها تحويل داده مىشود. بر اساس توانايى شركت، مىتوانم بگويم قابليت واگذارى به روز سيمكارتها به تعداد متقاضيان، وجود دارد.
بدون هيچ نگرانى و دشوارى، توانايى واگذارى سيمكارت به هر تعداد را داريم.
پس در حال حاضر مشكل كجاست؟
فرآيند شكلگيرى قرارداد اپراتور دوم روند بسيار كندى داشته و زمان زيادى صرف آن شده است. مشكل اصلى ما در حال حاضر همين طولانى شدن مذاكرات و مقدمات امضاى قرارداد است. در تركيه به 12 ميليون متقاضى خدمات تلفن همراه ارائه كرديم و همينطور در برخى كشورهاى ديگر. اما در ايران «پروسه» امضاى قرارداد و مقدمات بيشتر طول كشيد.
اين مشكل از طرف دولت براى شما ايجاد شده است؟
نه، براى انعقاد يك قرارداد بايد مراحل قانونى آن طى شود كه در كشور ايران اين مراحل بسيار پيچيدهتر است و زمان بيشترى نياز دارد. البته مشكل ديگرى نيز وجود دارد كه در برابر مورد گفته شده بسيار كوچكتر است و آن مذاكرات با مديران است.
مثلا يكى از مسوولان ممكن است تصميمى بگيرد اما از سوى مدير ديگر لغو يا با تعلل در اجرا مواجه شود.
اولين بار كه براى مذاكرات به ايران آمدم سال 1999 بود. الان 5 سال از آن موقع مىگذرد و مذاكرات هنوز به مرحله نهايى نرسيده است.
آنطور كه گفتيد شركت شما در واگذارى سيمكارتها مشكل ندارد؟
نه، بههيچوجه. البته بايد بگوييم پاسخ دادن به تقاضاى خريد مشتريان سيمكارت بسيار راحت است. اما تعهد، پوشش خطوط و «سوئيچينگ» را هم شامل مىشود كه اين دو اهميت بيشترى دارد. يعنى تا ظرفيت زيربنايى كافى وجود نداشته باشد نبايد به هر تعداد، سيمكارت واگذار كرد. ارائه خدمات مهمتر است.
با توجه به سابقه بلند انحصار مخابرات، در رقابت با اين شركت تا چه حد به موفقيت خود اطمينان داريد؟
فكر مىكنم. وزير ارتباطات بسيار باهوش و پيگير طرح است.
آنها مىدانند كه تنها يك كمپانى نمىتواند به تقاضاى بازار پاسخ دهد بنابراين به دو اپراتور نياز است. بله هرچند ممكن است فرآيند طولانى شود اما در صورت امضاى توافقنامه موفق خواهيم بود.
و سرويسهاى جديد كه شما ارائه خواهيد داد…
مهمترين آنها «رومينگ» است. هماكنون 168 كشور و 406 اپراتور در سراسر جهان جزو خدمات رومينگ شركت ما هستند. در عرض يك سال پس از امضاى قرارداد، ايرانيان مىتوانند با اين كشورها ارتباط داشته باشند. البته سرويسهاى ديگرى چون MMS و برخى دسترسىها به اينترنت نيز جزو خدمات ديگر ما خواهد بود.