تکنولوژی

کسب و کار‌های کوچک و متوسط شبکه‌های اجتماعی

نام نویسنده: علی اصغر هلالی

سال 2010 به‌نام شبکه‌های اجتماعی (Social Network) نامیده شد؛ موسس معروف‌ترین شبکه اجتماعی حال جهان یعنی FaceBook به عنوان مرد سال دنیا انتخاب شد و فیلمی که روایتگر چگونگی شکل گیری آن بود از بهترین فیلم‌های سال و نامزد و برنده جوایز متعدد شد. اینها همه موید فراگیر شدن این پدیده و توجه مردم به آن و تغییر چشمگیر در ابزارهای ارتباطی نوین است.

اما واکنش کسب و کارها به این پدیده چگونه است؟ نزدیک به 5/1 میلیون بیزینس دارای صفحات اختصاصی تنها در شبکه فیس‌بوک هستند و این تعداد همراه با مشترکان جدید این شبکه‌ها هر روز با روندی تصاعدی رو به افزایش است. شاید پر بیراه نباشد که این رویداد را با رواج وب‌سایت‌ها یا همان com . در اواخر دهه 1990 مقایسه کرد که برندگان اصلی آن یعنی جوانان جویای نام وصاحبان کسب و کارهای زیرپله‌ای آن روزها و میلیاردرهای میانسال این روزها، کسانی بودند که با درک صحیح از آن پدیده جدید پایه‌های موفقیت بعدی خود را بنیان نهادند.

حضور در شبکه‌های اجتماعی علاوه بر در دسترس نهادن ابزار بسیار مقرون به صرفه جهت یافتن مخاطبان جدید؛ با ایجاد امکان ارتباط با سایرین از جمله کارشناسان، خبرگان و رقبا از یک سو و دسترسی آسان به منابع و اطلاعات از سوی دیگر امکان رشد سریع کسب و کارهای کوچک را فراهم کرده است.

فعالان اقتصادی، چه آنان که دارای کسب و کار موفق هستند و چه آنان که در اندیشه راه‌اندازی کسب و کار جدید هستند یا می‌خواهند با استفاده از این ابزار به کسب و کار خود رونق بیشتری بدهند، می‌توانند با توجه به برخی نکات به میزان قابل توجهی در وقت و هزینه‌های خود صرفه جویی کنند:

استفاده از ابزار رایگان برای مدیریت محتوا

نرم‌افزارهای رایگانی وجود دارند یا سایت‌های اجتماعی خود دارای ابزارهای ویژه هستند که به کاربران اجازه می‌دهند الاعاتی را که دریافت می‌کنند یا می‌خواهند ارايه كنند را مدیریت کنند. به عنوان مثال Tweetdeck به کاربران Tweeter امکان می‌دهد تنها به پیام‌هایی پاسخ دهند که در آن به صورت مستقیم مخاطب واقع شده‌اند یا مثلا فیس‌بوک دارای ابزاری بنام Networkedblog است که امکان اتصال وبلاگ کاربر را به صفحه فیس‌بوکش فراهم مي‌كند و هر مطلب در وبلاگ به صورت خودکار در صفحه فیس‌بوک نیز منتشر مي‌شود. ابزارهای یاد شده تنها مثالی از صدها ابزار یا نرم‌افزارهای رایگان موجود بوده و برای سایر شبکه‌های اجتماعی معروف نیز ابزار مشابه وجود دارد.در کنار ابزارها، امروزه حتی در زمان راه‌اندازی وSET-UP صفحات در این گونه شبکه‌ها امکان اتصال مستقیم و تبادل اطلاعات بین آنان فراهم آمده و مثلا می‌توانید صفحه فیس‌بوک خود را به Linkedin یا بالعکس متصل کنید.

نکته دیگر وجود مخاطبان متفاوت در شاخه‌های گوناگون اعم از کاری یا غیرکاری در سایت‌های شبکه‌های اجتماعی مختلف است. به عنوان مثال فیس‌بوک شبکه‌ای است با کاربرانی بیشتربا علایقی شخصی در مقایسه با شبکه‌ای مانند Linkedin که بیشتر دارای کاربرانی با علاقه در موضوعاتی تخصصی است. تنظیم چگونگی دریافت یا ارسال اطلاعات همه باید با توجه به این نکات دسته‌بندی و انجام پذیرد. به صورت خلاصه می‌توان گفت اگر در راه‌اندازی اولیه صفحات در شبکه‌های اجتماعی دقت شود، در ادامه استفاده بهینه و با صرف حداقل زمان از اين شبكه‌ها امکان‌پذیر خواهد بود.

همه چیز را تحت کنترل داشته باشید

لزومی به جواب دادن به تک‌تک ایمیل، پست یا اظهار نظر مخاطبان نیست و زمان خود را تنها به جواب دادن به سوالاتی که نیاز به پاسخ دارند یا درخواست‌هایی برای راهنمایی یا اطلاعات بیشتر، معطوف کنید. به عنوان مثال اگر کسی تنها تشکر کرده بود لزومی به انجام عملی مضاعف از سوی شما نخواهد بود. ایجاد سیستم پاسخگویی نیز راهکار مناسبی است. مثلا می‌توان زمان مشخصی مانند 1-2 روز از هفته را صرف پاسخ دادن به ایمیل‌ها یا سوالات كرد. اگر ایمیل‌ها و پیام‌های متفاوتی از شبکه‌های مختلف به ایمیل شخصی یا کاری می‌رسد، بهترین کار ایجاد پرونده ‌های مجزا برای پیام‌های دریافتی از شبکه‌های اجتماعی است. در زمان‌هایی که برای رسیدگی به این پیام‌ها اختصاص می‌یابد باید سعی كرد در کوتاه‌ترین زمان اشخاصی که تمایل دارید با ایشان در ارتباط بمانید را جدا كرده و به فهرست آدرس‌های مهم و کاری خود اضافه كنيد.

خودداری از اشتباهات عمومی در شبکه‌های اجتماعی

بسیاری از اشتباهات در میان افراد غیر متخصص در امر شبکه‌های اجتماعی مشترک است که در این یادداشت مجال پرداختن مفصل به آن نیست. بزرگ‌ترین اشتباه اقدام به فروش کالا یا سرویس در همان صفحه اول شبکه است که به شدت به کارایی این ابزار لطمه می‌زند. همان‌گونه که در محیط‌های غیرمجازی قدم اول شناساندن خود و توانایی‌ها جهت جلب مشتری و سپس فروش کالا یا خدمت است، در فعالیت‌های موجود در محیط‌های مجازی نظیر فروش آنلاین یا شبکه‌های اجتماعی نیز همین قانون حاکم است و در صفحه و تماس اول باید تنها سعی در ایجاد اعتماد و نمایندن توانایی‌های خود كرد.

یادآور می‌شود برای استفاده بهینه از این ابزار فوق العاده موثر، نظیر هرچیز دیگر، اختصاص زمان مشخص و کافی، مطالعه مستمر و مشورت و همکاری با افراد خبره و از همه مهم‌تر پشتکار کلی اصلی موفقیت است.

منبع : فناوران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا