پروژه کاداستر از نیمه گذشت
سرویس دولت و تجارت الکترونیکی- تمام سندهای ملکی با اعلام فراخوان عمومی به اسناد تکبرگی تبدیل میشوند.
به گزارش عصرارتباط، تاکنون 70 درصد از نقـشههـای شهری سطح کشور تهیه شده که نیمی از آنها پلاککوبی و به بانک اطلاعات املاک متصل شدهاند و با تکمیل نقشه کاداستر طی فراخوانی به عموم مردم اعلام میشود تا نسبت به دریافت سندهای ملکی جدید اقدام کنند.
اداره کل کاداستر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور براساس وظایف خود از سال 87 برنامه عملیاتی کاداستر را در دو بخش تهیه نقشه کاداستر و دادهآمایی اطلاعات املاک به تفکیک هر استان و متناسب با اعتبارات پیشبینی شده، ابلاغ کرد و هم اکنون در حال پیگیری این برنامه است.
باتوجه به این موضوع که کاداستر دو بخش مجزا دارد که به صورت موازی در حال انجام است، براساس آخرین آمار، در بخش دادهآمایی، 98 درصد از اطلاعات دفاتر املاک کشور دادهآمایی و وارد پایگاههای داده واحدهای ثبتی شده است. اما در بخش دیگر که شامل بهروزرسانی اطلاعات هندسی میشود، 50 درصد کار پیش رفته است. درواقع 50 درصد اطلاعات هندسی املاک سطح کشور از طریق پلاک ثبتی قطعات املاک به اطلاعات توصیفی، متصل شده است.
دریافت چهل درصد پلاکهای تهران
اداره کل کاداستر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور برای تکمیل بانک اطلاعات توصیفیاش اقدام به دریافت پلاکهای ثبتی میکند. این اداره با تعاملی که با شهرداری هران داشته توانسته است حدود 40 درصد پلاکهای اصلی و فرعی قطعات املاک شهر تهران را از شهرداری دریافت کند و در کنار آن همزمان با اینکه از اطلاعات موجود شهرداریها برای تکمیل پروژه کاداستر و تکمیل بانک اطلاعاتیاش استفاده میکند برای گرفتن بخش دیگری از پلاکها که در پایگاه داده شهرداریها وجود ندارد با چند شرکت خصوصی قرارداد بسته است.
به گفته احمد محمدی، کارشناس سیستمهای اطلاعات جغرافیایی اداره کل کاداستر، تنها 60درصد از پلاکهای ثبتی در پایگاه دادههای شهرداریهای کشور موجود بوده است.
منابع تشکیل نقشههای کاداستر را نقشههای سازمان نقشهبرداری، نقشههای تهیه شده از فتوگرامتری اداره کل کاداستر و همچنین نقشههای زمینی تشکیل میدهند که از کنارهم قرار گرفتن تمام این نقشهها میتوان به یک نقشه کاداستر جامع دست یافت.
کاداستر درحقیقت به مجموعه عملیات فنی، مهندسی، ممیزی، ثبتی و حقوقی در مورد املاکی اطلاق میشود که جریان ثبتی آنها اعم از اینکه در دفتر املاک ثبت شده یا نشده باشد خاتمه یافته و ضمن مشخص کردن محدوده و موقعیت املاک، ارتباط جغرافیایی آنها را با یکدیگر نشان میدهد. این امر باعث تثبیت مالکیت و تسهیل در حل و فصل دعاوی ملکی و ثبت وسایر موارد مربوط به املاک میشود. در کاداستر در واقع املاک دیریت میشوند به صورتیکه اگر سطح گستردهای وجود داشته باشد میتوان گفت که هر ملک قسمتی از این سطح است.
مزایای سیستمهای جدید
در روشهای قبلی که در سازمان ثبت اسناد مورد استفاده قرار می گرفت همواره مالک یک سند داشت؛ سندی که با املاک مجاورش ارتباط دارد و بدون آنکه مشخص شود ملک دقیقا در چه نقطهای واقع شده صرفا اطلاعاتی از آن را ارایه میداد که تنها مکان ملک را مشخص می کرد. اما در سیستم جدید نقشهای در سطح گستردهای وجود دارد که به واحدهای مختلف تقسیم شده و از طریق آن میتوان به سند رسید.
به بیان سادهتر در روش قدیمی باید سطوح در کنار هم قرار میگرفتند و در بسیاری از مواقع که سطوح در کنار هم قرار میگرفت تعارض و اختلافی بین متراژی که در سند قید شده با وضع فعلی ملک وجود داشت و تا زمانیکه نقشهبردار ابعاد ملک را اندازهگیری نمیکرد. امکان اثبات قاطعیت سند وجود نداشت. اما در سیستمهای جدید کاداستر کاملا برعکس عمل میشود؛ به طوریکه نقشهها وجود دارند و میتوان از طریق آنها به سند رسید.
این در حالی است که اغلب یک نقشه کاداستر از سه بخش تشکیل شده است. سند موجود، نقشه و وضع موجود ملک جزو اجزای کاداسترند. اگر سند با وضع موجود همخوانی داشته باشد، نقشه کاداستر اصلاح و با وضع آن مطابقت داده میشود، اما ار سند با وضع موجود منطبق نباشد سند تغییر پیدا میکند و اصلاح میشود و در هر صورت ملاک کار وضعیت موجود ملک است.
در پروژه کاداستر قبل از هر چیز باید بانک اطلاعاتی ساختارمندی از اطلاعات املاک کل کشور ایجاد شود که 98 درصد این کار به اتمام رسیده است. در گام بعد هم باید اطلاعات حدود هندسی ملک جمعآوری و وارد سیستم شود و زمانيکه تمام این اطلاعات تکمیل شد برای تبدیل سندهای فعلی به سند تکبرگی فراخوانی از سوی اداره کل کاداستر سازمان ثبت اسناد و املاک اعلام میشود تا صاحبان املاک با مراجعه به دفاتر پیشخوان خدمات دولت، بتوانند سند تکبرگیشان را دریافت کنند.
جهش برای تکامل
اولین سند تکبرگ، اسفندماه سال 88 در واحد ثبت شمال شرق تهران صادر شد و در حال حاضر هم نزدیک به 60 درصد کل واحدهای ثبتی کشور که تعدادشان به 400 واحد میرسد میتوانند عملیات صدور سند تکبرگی را انجام دهند.
در این خصوص بخشنامهای نیز از جانب رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ابلاغ شده که براساس آن در واحدهای ثبتی که صدور سند تکبرگی آغاز شده الزاما کار باید از طریق کاداستر انجام شود که این کار در 60 درصد واحدهای ثبتی کل کشور آغاز شده و زمان زیادی طول نمیکشد تا تمام واحدهای ثبتی این کار را انجام دهند.
در حال حاضر برای تمام افرادی که در حوزههای تجمیع، تفکیک و یا افراز گذرشان به واحدهای ثبتی میخورد سند تکبرگی صادر میشود، اما در آینده با اعلام فراخوان عمومی تمامی صاحبان املاک میتوانند سند تکبرگی دریافت کنند.
صدور سند تکبرگی در برخی از واحدهای ثبتی با محدودیتهایی مواجه است و تکمیل بانک اطلاعاتی در برخی از استانها با مشکلاتی روبهرو است که منجر به تاخیر افتادن تجهیز واحدهای ثبتی در آن نواحی میشود، بنابراین نمیتوان زمان دقیقی را برای آمادگی تمامی واحدهای ثبتی به صدور سند تکبرگی اعلام کرد.
منبع : عصر ارتباط