تکنولوژی

صبحانه اتاق تهران با طعم ICT

بازار دیجیتال – روز گذشته اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران نشست صبحانه خود را با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و تعدادی از فعالان این بخش برگزار کرد.

هر چند این نخستین جلسه عمومي‌ تقی‌پور با فعالان صنف و در مقابل رسانه‌ها بود، اما وي طعم انتقاد بخش خصوصی از سیاست‌های این وزارتخانه در حوزه‌هایی چون مخابرات و اینترنت را چشید.
آغازگر صبحانه انتقادی، یحیی آل‌اسحاق، رییس اتاق تهران بود که به ضعف شاخص‌های کمي‌آی تی در برنامه پنجم توسعه و همچنین سهم اندک ایران از تجارت الکترونیکی اشاره کرد؛ جایی که در دنیا سالانه 500 میلیارد دلار گردش مالی وجود دارد و کشورهایی چون هند با برنامه‌ریزی‌های خود به صادرات 4 میلیارد دلاری نرم‌افزار رسیده‌اند.

آل‌اسحاق اضافه كرد:‌ اين رشته فعليتي است كه كشور ما هم مي‌تواند در آن سهمي داشته باشد، البته درست است كه ملاحظات جانبي را هم بايد در اين عرصه ملاحظه كرد؛ اما به هر حال از اين رشته مي‌توان بهره برد.

انتقاد از واگذاری مخابرات و ارتباط کم با بخش خصوصی
پدرام سلطانی، عضوهیات نمایندگان اتاق ایران و تهران نیز در این نشست به قیمت بالای اینترنت در ایران اشاره کرد و پرسید در حالی که ارائه خدماتی چون دایال آپ خیلی وقت است در دنیا منسوخ شده و حتی شهروندان عادی در دنیا از اینترنت با پهنای باند بالا برخوردار هستند، چرا در ایران هنوز زیرساخت‌های مناسب وجود ندارد؟ به گفته وی رقابت نابرابر بخش خصوصی و نحصار در این بخش به مصرف‌کنندگان ضربه زده است. عضو هیات نمایندگان اتاق تهران همچنین نوع واگذاری شرکت مخابرات را ضربه سنگینی به بخش خصوصی دانست و گفت: ترکیب جدید شرکت مخابرات نشان می‌دهد که قدرت چانه‌زنی وزارت ارتباطات با شرکت مخابرات کمتر شده است. رحمتی، ريیس نظام صنفی رایانه‌ای کشور نیز پرسشگر بعدی بود که وزیر را به خاطرات روزهای رای اعتماد و اولیه وزارت خود برگرداند و گفت: شما یکسال قبل برخی ایده‌ها و وعده‌ها را مطرح کردید؛ اما امروز که یکسال از دوران 4 ساله وزارت شما مي‌گذرد، هیچ یک از این وعده‌ها عملیاتی نشده و من نمي‌توانم پاسخ روشنی در این رابطه به اعضای صنف خود بدهم.

رحمتي تصريح كرد:‌ ما با جهت‌گيري‌هاي برنامه‌اي مشكلي نداريم و اگر 50 درصد يا حتي يك‌سوم برنامه‌ چهارم محقق مي‌شد، اوضاع و احوال ما اكنون بهتر بود. مشكل ما سازوكارهايي است كه خروجي آن در نهايت مطلوب نيست.

در ادامه مدیرعامل شرکت پارس آنلاین به تفاوت فاحش قیمت پهنای باند در ایران، هندوستان، آلمان و آمریکا پرداخت. فاتح گفت: پهنای باند به یکی از معضلات ما تبدیل شده است. در حالی که پهنای باند شرکت‏های ارائه‌دهنده خدمات افزایش نیافته است، مشتریان این شرکت‌ها زیاد شده‌اند و پهنای باند بین این مشتریان به اشتراک گذاشته شده که باعث مي‌شود سرت هم پایین بیاید.
فاتح ادامه داد: بیش از 500 هزار پورت برای ای دی اس ال در شرکت‌های خصوصی آماده نصب است، اما امکانات لازم به ما داده نمي‌شود با این که هزینه دریافت باند به راحتی قابل کاهش است.

شيباني، رييس سنديكاي صنعت مخابرات هم در سخناني گفت: اگر بخواهم فهرست وار به مشکلاتی که داریم اشاره کنم ابتدا باید به عدم اجرای قانون حداکثر استفاده توان داخلی را بگویم که اجرا نمي‌شود. همچنین با اینکه تمام تجهیزات ساخت داخل باید گواهینامه بگیرند و آزمایش‌های مختلف را بگذرانند، اما وسایل خارجی عرضه شده بدون این مراحل وارد بازار شده‌اند که طبیعتا قیمت پایین‌تری دارد.

شیبانی ادامه داد: آقای وزیر تحریم‌ها را نیز مدنظر قرار دهید. ما مجبور شدیم دفترهای خارج از کشور را تحت تاثیر تحریم‌ها تعطیل کنیم. اغلب پروژه‏های نرم‏افزاری را که در کشورهای خارجی با استفاده از کشور ثالث داشتیم به مجرد این که مشخص شد که مجری اصلی شرکت‌های ایرانی هستند، قرارداد را لغو کردند. فرهاد فزوني، عضو اتاق تهران نيز در سخناني خواستار پاسخگويي وزير ارتباطات به اين سوال شد كه ميزان سرمايه‌گذاري در توسعه زيرساخت‌هاي ارتباطي طي پنج سال اخير و ميزان درآمدهاي اين بخش چقدر است.

وي همچنين اين سوال را مطرح كرد كه آيا دولت در اين بخش يارانه‌اي مي‌پردزد يا خير؟ و اگر مي‌پردازد با هدفمندسازي يارانه‌ها چه خواهد شد.

در این جلسه همچنین خبرنگار دنیای اقتصاد با اشاره به رتبه پایین ایران در شاخص‌هایی چون دسترسی به اینترنت پرسرعت و آمادگی دیجیتالی این پرسش را مطرح کرد که چرا شرکت فناوری اطلاعات حتی توسط نهادهای داخلی مثل آمارهای مرکز آمار را در مورد ضریب نفوذ اینترنت قبول ندارد. وی از وزیر ارتباطات خواست میزان دقیق ضریب نفوذ اینترنت را اعلام کند.

وزیر ارتباطات پاسخ مي‌دهد

وزیر ارتباطات صحبت‌های خود را با بیان اینکه در این بخش اقدامات خوبی انجام گرفته و «مخابرات مشکل جدی ندارد»، آغاز کرد و گفت: سهم خدمات فناوری اطلاعات در سال 1388 بالغ بر 8 هزارو صد میلیارد تومان است که به گفته وی رقم ناچیزی است. وی اظهار امیدواری کرد: طی دو سال آینده این رقم به 15 هزار میلیارد تومان افزایش یابد. به گفته تقی‌پور، پیش‌بینی شده سهم صادرات نرم‌افزار از صادرات غیر نفتی به 5/1 درصد برسد. وی افزود: در زمینه IT و ICT به دلایل تاریخی و رشته‌های فرهنگی ما نتوانسته‌ایم توسعه‌ای که در شان و منزلت ملت بزرگ ایران باشد داشته باشیم؛ هر چند که ما برخی از آمارهای جهانی را قبول داریم و برخی دیگر را قبول نداریم، ولی باید بدانیم که ایران با توجه به تجربه تاریخی در ایجاد تمدن‌ها و جایگاه علمي‌که دارد د این زمینه رشد قابل قبولی نداشته است.

تقی‌پور گفت: ما از اول مدل مشخصی را برای توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات انتخاب نکردیم یا اینکه مدل خاصی را قبول نداشتیم که یکی از دلایل عدم توسعه ما مربوط به این موضوع می‌شود.
تقی‌پور که پیش از آغاز صحبت‌هایش از صراحت لهجه‌اش از حاضران عذرخواهی کرد گفت: برخی مسائل مثل تجارت پورنوگرافی لکه ننگی برای اینترنت است و باید بگویم بعضی شاخص‌ها به معنای فروش ارزش‌های انقلاب اسلامي‌است.

وی افزود: ما نمي‌خواهیم در این شاخص صد سال دیگر هم اول شویم، بعضی‌ها غیرمستقیم دارند به آن آدرس مي‌دهند، اما خیال آنها را راحت کنم که ما هیچ وقت قرار نیست از این منظر پیشرفت کنیم. تقی‌پور همچنین در پاسخ به پرسشی در مورد واگذاری مخابرات به سهم 25 درصدی بنیاد تعاون سپاه و سهم کمیته فرمان امام (ره) اشاره کرد و گفت: اگر از صددرصد، 5/24 درصد را در اختيار تعاوني سپاه بدانيم كه اين تعاوني متعلق به كاركنان سپاه است، بازهم مي‌توان گفت نقش موثري در مديريت مخابرات ندارد.

او افزود: هم‌اكنون در تركيب هيات مديره از اين ساختار تنها يك نفر براي هيات مديره معرفي شده كه نقش آن هم مي‌تواند خيلي محدود باشد. از سوي ديگر دوستان ديگر در اين حوزه افرادي هستند كه كاملا در حوزه اقتصادي و مخابرات فعال و صاحب فكر محسوب مي‌شوند.

وزير ارتباطات همچنين در واكنش به اين‌كه چرا پس از عبور ميزان مكالمات از سقف معين شده براي مكالمات، تلفن قطع مي‌شود، اظهار كرد:‌ تلفن زود قطع كردن اولا ناشيانه است و ثانيا كه ما اين را از سلك بخش خصوصي مي‌بينيم، ولي اگر دولتي بودند ما با آنها برخورد مي‌كرديم، اين كار يك رفتار ناشيانه است؛ فهم و عقل اقتصادي اقتضا مي‌كند كه دوستان به اين موضوع توجه كنند. تقی‌پور در خصوص ودایع گفت: ودایع مخابرات دو جنبه ماهیتی و شرعی دارد که جنبه شرعی آن باید توسط مراجع مشخص شود و موضوع ماهیتی آن این است که در ترم‌های مالی تکلیف ودیعه مشخص است و یعنی اختیار استفاده از این پول در اختیار کسی قرار داده می‌شود. تقی‌پور ادامه داد: هر کس در تلفن ثابت خط خود را پس بدهد می‌تواند یک خط 50 هزار تومانی بگیرد که شرایط خط جدید با قدیم متفاوت است و ممکن است شماره آن نیز فرق داشته باشد، اگر سیم کارت خود را پس بدهد 288 هزار تومان ودیعه پس می‌گیرد.

وزیر ارتباطات در خصوص حذف یارانه‌ها در حوزه ICT گفت: به علت اینکه در این حوزه یارانه‌ای تعلق نمی‌گیرد از هدفمند‌سازی یارانه‌ها مشکلی نخواهیم داشت، اما برای روستاها کمک دولت وجود دارد تا زمانی‌که به درآمد‌زایی برسد.

در حاشیه

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه اتحادیه جهانی مخابرات در مورد ارسال پارازیت روی ماهواره‌ها به ایران تذکر داده بود، گفت: هم‌اکنون در خصوص این موضوع در حال مذاکره با این اتحادیه هستیم و پاسخ ما به آنها این بود که این پارازیت‌ها در داخل ایران نیست و از نقاط دیگری ارسال مي‌شود. وی در پاسخ به خبرنگاری که در مورد فتاواي تعدادی از علما در خصوص حرمت شرعی برگزاری مسابقه‌های پیامکی توسط اپراتورهای تلفن همراه گفت: نظارت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بر فعالیت اپراتورها یک نظارت فنی است، بنابراین اگر اپراتوری در قیمت پیامک تخلف کند وزارتخانه و رگولاتوری با آن برخورد مي‌کند؛ ولی ماهیت پیامک به وزارتخانه مربوط ني‌شود. تقی‌پور افزود: اعلام حرمت شرعی یک امر از طرف علما در واقع خطاب به مقلدان است که از این اعمال دوری کنند.

منبع : دنیای اقتصاد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا