۲۱ درصد خدمات دولتی کاملاً الکترونیکی شدهاند
باقری اصل: به دستگاههای کم کار در تحقق دولت الکترونیک تذکر داده ایم
دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات با بیان اینکه تا این زمان ۲۱ درصد خدمات دولتی کاملا الکترونیکی شدهاند گفت که ۵۹ درصد دستگاهها هنوز تکالیف خود را برای ایجاد پنجره واحد دولت هوشمند انجام نداده اند؛ اما در تلاشیم تا با تذکر به دستگاههای کم کار، تحقق پروژه دولت الکترونیک به حداکثر برسانیم.
رضا باقری اصل ضمن اعلام نتایج نهمین دوره ارزیابی و کارنامه دولت الکترونیکی دستگاههای اجرایی گفت: در این پایش، ۱۷۰ دستگاه و ۱۶۶۲ خدمت مورد ارزیابی قرار گرفتهاند و نتایج این ارزیابیها نشان میدهد که هم اکنون ۴۱.۲ درصد خدمات دولت، الکترونیکی شده است. وی افزود: پارامترهای ارزیابی دولت الکترونیکی در کشور مطابق با شاخصهای سازمان ملل به روز رسانی شده و نسبت به سال گذشته با تغییراتی همراه بوده است. دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه ارزیابی دستگاههای اجرایی بر مبنای شاخصهایی چون دولت کاربر محور، دولت شفاف، دولت یکپارچه و دولت مشارکتی انجام شده است اضافه کرد: طبق ارزیابی صورت گرفته هم اکنون ۵۲ درصد دستگاهها «دولت کاربر محور»، ۳۰ درصد دستگاهها «دولت شفاف»، ۳۵ درصد دستگاهها «دولت یکپارچه» و ۴۱ درصد «دولت مشارکتی» را محقق کرده اند.
وزارتخانههای پیشگام دولت الکترونیک
به گفته باقری اصل، وزارتخانههای ارتباطات، کار، اقتصاد و امور دارایی، میراث فرهنگی و علوم در لیست نخست دستگاههای ارائه خدمات دولت الکترونیک هستند و وزارتخانههای دادگستری، امور خارجه، بانک مرکزی، وزارت کشور، سازمان برنامه و بودجه و وزارت جهاد کشاورزی در این لیست پایینترین رتبه را از آن خود کرده اند.
دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات با معرفی برترین دستگاههای پر مراجعه بر اساس ارائه سرویس مردمی نیز گفت: مرکز توسعه تجارت، سازمان فناوری اطلاعات، بیمه مرکزی، پست بانک، سازمان بیمه سلامت، سازمان حج و زیارت و وزارت علوم در ردههای نخست این جدول قرار دارند و تقریباً تمامی خدماتشان الکترونیکی شده است. رتبه برترین دستگاهها از لحاظ امتیاز کیفی بالای ۹۰ درصد خدمات الکترونیکی نیز مربوط به مرکز توسعه تجارت، سازمان فناوری اطلاعات، بیمه مرکزی، سازمان استاندارد و شرکت زیرساخت میشود.
باقری اصل خاطرنشان کرد: مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، سازمان فناوری اطلاعات، سازمان ملی استاندارد و سازمان ملی بهرهوری نیز رتبه برتر را در دولت شفاف از آن خود کرده اند. به گفته وی بیشترین رشد خدمات الکترونیکی نسبت به ارزیابی دوره گذشته مربوط به موزه علم و فناوری، جهاد دانشگاهی، سازمان پژوهشها، شرکت توانیر و سازمان مجری ساختمانها و تأسیسات دولتی و عمومی، بوده است.
چه میزان از خدمات دولتی الکترونیکی شدهاند؟
دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات با بیان اینکه ۲۱ درصد خدمات دولتی از میان ۱۶۶۲ سرویس کاملاً الکترونیکی شدهاند، افزود: ۶۱ درصد خدمات همچنان نیمه الکترونیکی هستند و ۷ درصد خدمات نیز ذاتاً غیر الکترونیکی محسوب میشوند. در این میان ۱۱ درصد خدمات به دلیل عدم اقدام به الکترونیکی شدن از سوی دستگاههای دولتی هنوز الکترونیکی نشده اند.
وی در خصوص نحوه ایجاد و اتصال دستگاههای دولتی به پنجره واحد خدمات دولت هوشمند که مطابق با قانون بودجه باید تا شهریورماه انجام شود، گفت: بررسیها نشان میدهد ۵۹ درصد دستگاهها هنوز تکالیف خود را که مربوط به ایجاد پنجره واحد خدمات تا شهریورماه میشود انجام نداده اند. همچنین ۲۵ درصد دستگاهها تنها ۳۰ درصد فهرست خدمات خود را به پنجره واحد اضافه کردهاند و تنها ۱۶ درصد دستگاههای اجرایی تکالیف خود را انجام داده و آماده ورود به پنجره واحد خدمات دولت هوشمند هستند.
باقری اصل با بیان اینکه به دستگاههای کم کار در تحقق دولت الکترونیک تذکر دادهایم و حتی برخی از دستگاهها پرونده قضایی در مورد این کم کاری دارند، گفت: تمامی تلاشمان این است که دستگاههای اجرایی را وادار کنیم تا دولت هوشمند را محقق کنند.
ارزیابی کیفیت خدمات الکترونیکی دستگاهها
وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر درباره ارزیابی کیفی خدمات الکترونیکی دستگاههای اجرایی مطابق با میزان رضایت مردم گفت: هم اکنون نیز ارزیابی کیفی خدمات دستگاههای دولتی با شاخصهایی همچون برخط بودن پرتال و برخط بودن سرویس، صورت میگیرد. برآوردهای ما نشان میدهد که برخی دستگاهها نسبت به ارائه خدمات آنی و خدماتی که در آنها موارد زمانی قید شده است، فاصله دارند. دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات ادامه داد: اما با این وجود قرار است سازمان فناوری اطلاعات ایران تا مردادماه درگاهی را راه اندازی کند تا با ثبت نظر کاربران از دریافت خدمات الکترونیکی هر دستگاه، از میزان رضایتمندی مردم در استفاده از سرویسهای الکترونیکی دستگاههای اجرایی آگاه شویم و این شاخص را نیز در دور جدید به شاخصهای ارزیابی اضافه خواهیم کرد. باقری اصل اظهار امیدواری کرد که دستگاههای اجرایی با یکسان سازی وبگاهها و پرتال خود به سمت ایجاد تجربه کاربری مشترک در دریافت خدمات الکترونیکی برای کاربران حرکت کنند.
وی تصریح کرد که در آخرین ارزیابی جهانی انجام شده از توسعه دولت الکترونیکی برمبنای شاخصهای EGDI مربوط به سال ۲۰۲۰ بوده که رتبه ما در آن رده بندی ۸۹ بوده است و همانطور که وزیر ارتباطات قول دادهاند پیش بینی میکنیم تا ۳ سال آینده رتبه ایران در ارزیابیهای جهانی دولت الکترونیک ارتقا چشمگیری یابد.
.