گزارش و نظرسنجي فناوران درباره خدمات پس از فروش لپتاپ
نام نویسنده: مسعود فیاضی
به زبان ساده، گارانتی عبارت ست از تضمين تعویض یا تعمیر کالا یا قطعهای از کالا که معیوب باشد و عیب و ایرادش نیز مربوط به شرکت سازنده باشد. در واقع شركتها با ارایه گارانتی (در مدت زمان مشخص) برای کالاهایشان، تضمین میکنند که اگر برای محصولشان بعد از خرید ایرادی به وجود بیاید که آن اشکال از سوی مصرفکننده ایجاد نشده باشد، هزینه تعمیر و یا تعویض آن را تقبل ميكنند.
این تعریف تقریبا برای همه کالاها از جمله لپتاپ صدق میکند.
حال اگر شما هنگام خوردن چای، لپتاپتان را با خود شریک کردید؛ برای ارضای حس کنجکاوی یا رفع ایراد با پیچگوشتی به جان لپتاپتان افتادید؛ عقدههای شخیتان را با زدن لپتاپ به روی زمین یا میز خالی کردید؛ لولای تاشوی صفحه نمایش را به بازی گرفتید؛ از مایع زیر صفحه نمایش لپتاپ سر درآوردید؛ با دیویدی رایتر لپتاپ مانند … برخورد و لنزش را دایم مورد لطف و عنایت قرار دادید و مودمتان را به پریز برق زدید، بدانید و آگاه باشید که گارانتی لپتاپتان از کف رفته است.
بنابراین بهتر است مزاحم محرومان پشتیبان لپتاپتان و بندگان خدمتگزار نشوید و ادعای دریافت خدمات رایگان نکنید و اگر لپتاپتان را دوست دارید پولش را بدهید. اگر هم با این شرایط گارانتی میخواهید، سراغ شرکتهای بیمه بروید و لپتاپتان را بیمه کنید.
اگر چه فروشندگان و شرکتهای ایرانی برای ارایه خدمات و گارانتی به مصرفکننده به دلیل تحریم از سوی شرکتهای عرضه کننده لپتاپ در جهان پشتیبانی نمیشوند و هیچکدام نمایندگی رسمی برندهای مختلف را ندارند، امروز با همت شركتهاي ايران، کمتر لپتاپی را در بازار میتوان پیدا کرد که گارانتی نداشته باشد.
اما روی دیگر سکه را هم بهتر است ببینید؛ عدهای سودجو که تعداد آنها هم کم نیست، در این میان وجود دارند كه فقط نامی از گارانتی را به یدک میکشند و اگر نیک در آنها بنگرید، برخی از آنها حتی دفتری برای ارایه خدمات به مشتری و یا یک پیچگوشتی برای تعمیر لپتاپ ندارند.
90 فروشگاه، 45 گارانتی
نتایج بررسیهای میدانی فناوران از بزرگترین بازار لپتاپ كشور که به بورس لپتاپ معروف است و مجتمع کامپیوتر (موبایل) پایتخت نام دارد، نشان میدهد که در 90 فروشگاهی که در این بازار لپتاپ و رایانههای همراه میفروشند، نام 45 گارانتی مختلف دیده میشود.
این اسامی که با مدت زمانهای مختلف از یک تا سه سال به تبلیغ گارانتی میپردازند، از 5 تا 60 هزار تومان برای ارایه گارانتی روی قیمت لپتاپ میکشند.
از بین برندهای سونی، دل، توشیبا، ایسر، hp، کامپک، اپل، اسوس، msi، فوجیتسو، IBM Lenovo، گیتوی، سامسونگ، الجی و پاناسونیک در مجتمع پایتخت تنها برندی که گارانتیاش برای یک مشتری ناوارد تابلوست، برند msi است و دیگر برندها را میتوان کم و بیش با گارانتیهای مختلف از بازار تهیه کرد.
اما به واقع یک مصرفکننده برای خرید یک لپتاپ بعد از انتخاب برند و مدل، از بین این 45 گارانتی چطور باید انتخاب کند و یا تشخیص بدهد که کدام گارانتی واقعا معتبر است و به قول معروف زیر حرفش نمیزند؟
اگر به تبلیغات باشد
اگر یک مشتری به تبلیغات محیطی اسامی گارانتیهای لپتاپ در مجتمع پایتخت توجه کند، در زیر پایش و راهپلههای طبقات و پایینترین افق دید خود گارانتی «ارتاک» را میبیند؛ ایران رهجو به ستونهای مجتمع استوار است؛ بر پیشانی نردههای دو طبقه از مجتمع و پیشانی کناری راهپله غربی طبقه اول و سردر مجتمع ماتریکس را مشاهده میکند؛ Road Show لپتاپهای msi هم در یکی از طبقات مشتریان را به گارانتی ماتریکس دعوت میکند. «دلتوس» را هم بالای تبلیغ راهپله ماتریکس میبیند؛ گارانتی «امرتات» بر پیشانی راهپلههای شرقی مجتمع میدرخشد و تبلیغ گارانتی «پلازا» نیز در بالاي افق دید مشتری در دل پایتخت واقع شده است؛ بسوزه پدر پول.
اگر به فروشگاه باشد
از میان 90 فروشگاه بررسی شده توسط فناوران، محبوبترین اسامی در بین فروشگاهها، گارانتیهای امرتات، ایرانرهجو، الماس، سازگار، زیگورات، ماتریکس، نقش، آروند و ارتاک و پلازا هستند که از 90 فروشگاه، 13 فروشگاه با گارانتی امرتات، 7 فروشگاه با گارانتی ایران رهجو، 6 فروشگاه با گارانتی الماس، 5 فروشگاه با گارانتی سازگار، 3 فروشگاه با گارانتی زیگورات، نقش، ارتاک، آروند و پلازا لپتاپ میفروشند.
در میان این اسامی، گارانتی اصلی الماس را نمیتوان تشخیص داد، چرا که سودجویان با پسوند و پیشوندهای مختلف و متفرقه از اسم و اعتبار این گارانتی سوءاستفاده کردهاند.
نامهای مشابه گارانتی نیز در این بازار فراوان است که هر مشتری را میتواند به اشتباه بيندازد. ایران دل و ل ایران؛ آراکس و اریس و آرمان؛ ایرانیان و ایران و سبز ایران و ایران لپتاپ و بیچاره مشتری.
اگر به مدت زمان گارانتی باشد
این 45 گارانتی با مدت زمانهای مختلف از یک تا سه سال به تبلیغ گارانتی میپردازند. در این میان بالاترین مدت زمان گارانتی را شرکت ایرانرهجو، نماینده محصولات IT سونی در ایران دارد که تا سه سال لپتاپهای سونی را گارانتی میکند. پایینترین مدتزمان گارانتی لپتاپ نیز در این بازار یک سال است که اغلب یکسال گارانتیها میگویند، یک ماه اول آن تعویض دارد.
اما اینکه کدام یک راست میگویند، به سابقه حضور و اعتبار نام آنها در بازار برمیگردد.
برخی از فروشگاهها نیز با گارانتی بینالمللی (International) و یا بدون گارانتی هم لپتاپ میفروشند و اگر مشتری از آنها گارانتی خواست، یکی از گارانتیهای دم دست را حواله میکنند.
اگر به لیست قیمت باشد
فروشگاههای مجتمع پایتخت بدون استثنا برگه لیست قیمتی از لپتاپهای موجود و غیر موجود در فروشگاه خود تهیه کردهاند و با ورود و خروج هر مشتری در فروشگاه به او لیست قیمت تعارف میکنند و 90 درصد آنها بعد از ارایه لیست قیمت از مشتری ميپرسند: «مدل خاصی مد نظرتان است»
در میان لیست قیمتها، گارانتیهای ماتریکس، نقش، سازگار، آروند، بهینتکنولوژی، استار لپتاپ و فروشگاه رایان گستر هزینه زیادی برای چاپ لیست قیمت خود کردهاند و با چاپ گلاسه و رنگی، مشتری را برای خرید لپتاپ ترغیب میکنند. بقیه فروشگاهها هم به یک پرینت A4 از لیست قیمت خود بسنده کردهاند.
اگر به مشتری باشد
نتایج نظرسنجي فناوران از مشتريان مجتمع پایتخت با نمونهگيري تصادفي نشان میدهد که اغلب مشتریان اسامی گارانتی را خیلی نمیشناسند و آشنایی آنها از نام گارانتی به تبلیغات نامهای گارانتی در مجتمع محدود میشود.
همچنین اغلب، گارانتی برایشان خیلی مهم نیست و با در دست داشتن انبوهی از لیست قیمت، به دنبال انتخاب مدل مورد نظر یا مشخصات از پیش تعیین شده میگردند. عدهای زیادی هم وقتی وارد بازار میشوند، بعد از دریافت لیست قیمت با تلفن همراه از دوستان خود برای خرید لپتاپ مشاوره میگیرند.
یکی از مشتریانی که روی صندلی در بین لیست قیمتها گم شده و سخت مشخصات و قیمت لپتاپها را با هم مقایسه میکند، میگوید: «میخواستم دل بخرم، اما نظرم عوض شده و سونی میخرم»
اگر به خدمات باشد
به دلیل محدودیتهای زمانی از میان گارانتیهای محبوب بین فروشگاهها به سراغ نامی رفتیم که بیشترین فروشگاهها در مجتمع پایتخت با آن گارانتی لپتاپ میفروشند. به همراه احسان ملکی، مدیر روابط عومی شرکت امرتات وارد دفتر گارانتی این شرکت شدیم و از نحوه ارایه خدمات و گارانتی این شرکت به مشتری بازدید کردیم.
گارانتی این شرکت یک ساله است و یک ماه اول تعویض دارد. مشتریانی که با گارانتی این شرکت لپتاپ میخرند، از خدمات اولیه رایگان نرمافزاری برخوردارند. دفتر خدمات این شرکت به شش بخش پذیرش، ثبت، انتظار، آموزش، سختافزار و نرمافزار و انبار تقسیم شده است. مشتری با ورود به این دفتر از طریق سیستم مکانیزه نوبتدهی (مانند بانکها) نوبت میگیرد و در اتاق انتظار مینشیند. بعد با تحویل لپتاپ خود مورد خود را گزارش میکند و در اکثر مواقع تا 48 ساعت لپتاپ خود را تحویل میگیرد. در دو اتاق سختافزار این دفتر متخصصان فنی این شرکت مشکلات سختافزاری لپتاپ را رفع میکنند و در اتاق نرمافزار نیز نرمافزارهای مورد نیاز مشتریان روی لپتاپ نصب میشود. در پایان هم اگر مشتری سوالی داشته باشد میتواند در اتاق آموزش بنشیند تا جواب سوالهای فنی خود را درباره لپتاپ بگیرد.مدیر روابط عمومی شرکت امرتات میگوید: اکثر مراجعه کنندگان به دلیل نداشتن اطلاعات کافی درباره استفاده از لپتاپ به ما مراجعه میکنند.
بازاری برای تمامی فصول
مشتریانی که به مجتمع پایتخت مراجعه میکنند، اصلا نگران خستگی و گرسنگی و حتی سرما و گرمای ناشی از بالا و پایین رفتن و چرخیدن در این بازار نباشند. چرا که در هر جایی از این بازار که اراده کنند، میتوانند اتراق کنند و مدلها و برندهايی که از فروشندگان دریافت کردند را به خوبی رصد کنند. در راهروهای این مجتمع در طبقات که فروشگاهها در آن واقع شدهاند، به اندازه کافی صندلی وجود دارد و در مرکز همکف مجتمع نیز رستوران و کافی شاپ واقع شده است. حتی برای خرید لباس نیز هنگام ورود و خروج به مجتمع میتوانند به فروشگاههاي ورودی این مجتمع سری بزنند و اگر خواستند خرید کنند.
منبع : فناوران