آیا CD منسوخ است؟
نام نویسنده: مسعود فیاضی
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در نامهاي خطاب به وزير صنايع و معادن از وي خواسته تا در صدور مجوزهاي جديد برای واحدهاي صنعتي توليد و تكثير لوح فشردهCD و DVD، به ورود تكنولوژي هاي پيشرفته تر و متناسب با فناوري هاي روز توجه شود .
آقای وزیر در این نامه، فناوری CD را آسیب پذیر و منسوخ دانسته و گفته است «اکثر واحدهای صنعتی کشور با وارد كردن اين تكنيك منسوخ شده از ارتقاي وضع موجود باز ماندهاند و این موضوع باعث شده محصولات داخلي از عرضه كيفي مناسبي برخوردار نباشند و از استانداردهاي رايج فاصله بسياري داشته باشند».
برای نظر جناب وزیر احترام قایلیم و آن را از این منظر درست میدانیم که توسعه فناوری تولید DVD و Blu-Ray یک ضرورت است؛ اما تجربیات جهانی موضوع منسوخ شدن فناوری CD را نشان نمی دهد.
موضوع اینجاست که اصولا زمینه استفاده از CD یا DVD متفاوت است و برای ذخیره و انتقال اطلاعات با حجم کم، استفاده از DVD به صرفه نیست. بنابراین تفاوت آن را نسبت به فناوری های DVD و Blu-Ray میتوان از لحاظ کمی تمیز داد نه از لحاظ کیفی.
فناوری CD نه در جهان و نه در ایران منسوخ نشده است، بلکه به دلیل حجم بالای اطلاعات، استفاده از آن در جهان به مراتب کمتر از DVD است، اما هنوز د کشور ایران به دلایل مختلف از جمله نیاز بازار و جامعه مورد استفاده دارد.
موضوع دیگر به توسعه فناوری Blu-Ray مربوط میشود. با مطالعه گزارش امروز سرویس بین الملل در صفحه 8 روزنامه فناوران در می یابیم که هنوز پدید آورندگان این فناوری نتوانستهاند آن را به عنوان قالب برتر و استاندارد انتقال و ذخیرهسازی اطلاعات جا بیندازند؛ بنابراین شاید سرمایهگذاری عظیم روی این فناوری در شرایط کنونی به صلاح نباشد.
ذکر یک نکته دیگر هم ضروری است؛ ایران در زمینه تولید لوح فشرده اعم از CD، DVD و Blu-Ray در جایگاه نخست خاورمیانه و پنجم جهان ایستاده است و این خود نشان از سطح کیفی قابل قبول محصولات ایرانی دارد.
منبع : فناوران