چرا رسانههای اجتماعی در ایران فیلتر شدهاند؟
نام نویسنده: جواد افتاده
نخستین همایش بینالمللی روابط عموی 2 روز جمعه گذشته با حضور استادان، دانشجویان و مسوولان حوزه ارتباطات و روابط عمومی کشور در سالن همایشهای بینالمللی صداوسیما برگزار شد.
تقریبا تمامی سخنراان با توجه به ارتباط روابط عمومی ۲ با رسانههای اجتماعی و وب ۲ به طرح نمونههایی در این رابطه پرداختند.
تبدیل تهدید به فرصت!
سوال بزرگ اکثر سخنرانان همایش روابط عمومی 2 این بود که چرا رسانههای اجتماعی که بهعنوان عامل تحولات عصر جدید مطرح میشوند، فیلتر هستند و چرا به جای استفاده از فرصتهای رسانههای اجتماعی، همچون مانیتورینگ فضا و نیاز جامعه آنها را فیلتر میکنیم؟
دکتر داود زارعیان، مدیر کل روابط عمومی و امور بینالملل شرکت مخابرات ایران و دبیر علمی این همایش در پاسخ به سوال یکی از حاضران در خصوص فیلتر بودن رسانههای اجتماعی گفت: فیلتریگ در همه جای دنیا وجود دارد، اما نکته این است که مخابرات در زمینه فیلترکردن وبسایتها تصمیم نمیگیرد بلکه کمیته ویژه فیلترینگ کشور زیر نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این زمینه تصمیمگیری میکند و وزارت ارتباطات تنها اجرا کننده تصمیمات است.
از جمله پیشنهاداتی که حاضران این همایش مطرح کردند، تصویب و ارایه قطعه نامه پایانی جهت کاربردی شدن مباحث این همایش در سازمانها بود.
رسانه اجتماعی، اخلاق حرفهای
دکتر حسين افخمي، مدير گروه ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایي، در این همایش گفت: اطلاعرساني و ارتباطات نوين حاصل رشد و توسعه
فناوريهاي ارباطات و اطلاعات و ميان کنش افراد، جامعه، سازمانها و نهادهاي اجتماعي است لذا روابط عمومي از جمله حرفههايي است که با به کارگرفتن رسانههاي اجتماعي، دوره جديدي را با عنوان “روابط عمومي2” تجربه میکند.
رییس مرکز پژوهشهای ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی اظهار داشت: رسانههاي اجتماعي، زمينهاي جديد و اغلب ستيزهجو در حوزه عمل روابط عمومي است و وضعيتي رو به رشد دارد. استفاده مناسب از رسانههاي اجتماعي در حرفه روابط عمومي هم با چالشهايي روبهرو است که هم فرصت تلقي مي شود و هم تهديد.
عضو هیات علمی دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی در تعریف رانه اجتماعی گفت: رسانههاي اجتماعي عنواني است برای تارنماها و ابزار (آنلاين) که به کاربران اجازه ميدهد با يکديگر در تعامل قرار گيرند تا از اين طريق اطلاعات، نظرات و دانش خود را تسهيم کنند. رسانههاي اجتماعي بر هويت اجتماعي يا شبکهاي بودن استوار است و با افزایش ميزان مشارکت و درگير شدن کاربران از ساير رسانهها متمايز ميشود. وی انتقاداتی نیز نسبت به آمار واقعی کاربران اینترنت در ایران داشت.
هژموني تاکتيکهاي بصري در روابط عمومی 2
دکتر حسن بشير، رييس دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق (ع) نیز در این همایش گفت: روابط عمومي مدرن از مرزهاي سازان، نوشتار، گفتار و بالاخره تبليغات به شيوه سنتي عبور کرده است. عامل اساسي اين تحول مهم، فضاي مجازي و ابزار عملياتي آن يعني اينترنت است که فضاي ارتباطي در سطوح مختلف فردي، اجتماعي، محلي و جهاني را به شدت متحول کرده است.
عضو هیات علمی دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق (ع) اظهار داشت: تاکتيکهاي ارتباطي در محيط جديد نيز به شدت متحول شده است. هژموني تاکتيکهاي بصري (تصويري) در اين محيط جديد بيش از تاکتيکهاي نوشتاري و گفتاري تاثيرگذار بوده و به هر اندازه که تاکتيکهاي بصري برجستهتر، متناسبتر و سادهتر مطرح شود، ارتباط ميان فرستندگان و گيرندگان قويتر، متعادلتر و سريعتر انجام ميگيرد.بشیر ادامه داد: جنبش روابط عمومي 2 که مبتني بر گروههاي اجتماعي اينترنت است، ميتواند با بهکارگيري زبان جديد تصويري نسبت به انتقال مفاهيم مورد نظر با سرعت، شفافيت و درک سادهتر اقدام کند و کنشگران مختلف را با همديگر با پيوندي محکمتر ارتباط دهد.
وب 2، عامل تحولات روابط عمومی
دکتر علياکبر جلالي، دانشيار دانشکده مهندسي برق، دانشگاه علم و صنعت ايران نیز در این همایش گفت: روابط عمومي عصر نوين، بر مبناي اصول جامعه اطلاعاتي، تاكيد بر دو عنصر مهم اطلاعات و ارتباطات دارد. توليد، توزيع و استفاده از اطلاعات از يكسو و ارتقای دانش نظري روابط عمومي، تسلط بر ارتباطات اجتماعي و استفاده مناسب از رسانههاي نوين در جهت شكلدهي به افكار عمومي از سويي ديگر نيازهاي عصر حاضر در روند سير تكاملي روابط عمومي هزاره سوم است.
وی اظهار داشت: وب 2 و ابزارهاي موجود در آن شرايطي را براي روابط عموميها فراهم كردهاند تا كارگزاران روابطعمومي بتوانند با استفاده از آنها بر هر دو عنصر اطلاعات و ارتباطات در جهت انجام ماموريتهاي مشخص خود در يك سيستم روابط عمومي مسلط شوند.
دانشيار دانشکده مهندسي برق، دانشگاه علم و صنعت ايران افزود: روابط عمومي 2 تنها در ارايه خدمات بهتر و سريعتر به مخطب خلاصه نميشود، بلکه شرايطي را فراهم ميکند تا مخاطب بتواند نظرات خود را سادهتر و بدون گذراندن محدوديتها و سدهاي مستحكم به سمع و نظر مديريت سازمان برساند.
رسانه جديد، ابزار جديد، مخاطب جديد
دريد بركينريج، نویسنده کتاب “ روابط عمومي 2: رسانه جديد، ابزار جديد، مخاطب جديد” نیز کلیپی را از دستاوردهای خود در این زمینه ارایه داد.
وی گفت: هنگامي كه از روابط عمومي2 صحبت ميكنيم، منظورمان همگرايي واقعي روابط عمومي در اينترنت است كه به ما اجازه مي دهد تا بهصورت مستقيم از طريق رسانه اجتماعي با مصرف كنندگان صحبت كنيم.
وی اظهار داشت: روابط عمومي2 نسل جديدي از كاربران اينترنت را پرورش ميدهد. اين نوع روابط عمومي است كه اعتماد ايجاد ميكند و روابط را بيش از پيش تقويت ميكند زيرا امكان ارتباط مستقيم را فراهم ميآورد.
تصمیم سازی نرم افزار به جای انسان
حسين امامي، دانشجوي دكتراي علوم ارتباطات اجتماعي یکی از ارایهدهندگان مقاله در این همایش، با بیان اینکه روابط عمومي در عصر وب 2 حياتيترين بخش هر سازماني است که هدفش تقويت و برقراري شبکههاي اجتماعي در کانالهاي ارتباطي درون و بيرون از سازمان است، گفت: روابط عموميها امروزه با توجه به نقش حساس خود بايد چند گام جلوتر از زمان باشند.
وی اهار داشت: سرعت در اطلاعرساني و جذب مشارکت مخاطبان، اصليترين مواردي است كه روابط عمومي2 را به “روابط عمومي يک “ تحميل كرده و كارگزاران روابط عمومي براي بهرهبرداري از اين سرعت و دقت طلايي، باید تكنيكهاي نوين رقابت را بياموزند.
این محقق حوزه ارتباطات گفت: روابط عمومي بخش مهمي از يك سازمان است كه وظايفي همچون اطلاعرساني، پاسخگويي، شناخت «افكار عمومي»، تجزيه و تحليل «نقاط قوت و ضعفها» و شناسايي «فرصتها و محدوديتها» را بر عهده داشته و در پي آن است تا با پيشگيري از محدوديتها، بهترين استفاده را از فرصتها براي تحقق اهداف سازمان ببرد.امامی خاطرنشا کرد: در روابط عمومی 2 خدمات و ابزارها به صورت آنلاین گسترش مییابد. در این مرحله برقراری ارتباط تعاملی بوده و زمینه آنچنان فراهم میشود تا کاربر به عنوان یک عضو فعال در برنامهها و فعالیتهای روابط عمومی مشارکت کند.
وی افزود: روابط عمومی 2 وارد مرحلهای میشود که نرمافزار به جای انسان تصمیمسازی میکند و در پی کشف معنا هستند. کافی است دادههای اولیه به برنامهها یا نرمافزارها مربوط وارد شود.
روابط عمومی 2 مجرای جدید در روابط عمومی
نفيسه ظفرمند، دانشجوي کارشناسي ارشد روابط عمومي در دانشگاه قاضي آنکارا ترکيه نیز در این همایش گفت: پيشرفت تكنولوژي مدرن در همه زمينهها ازجمله روابط عمومي تاثيرات بسزايي داشته و امروزه سازمانهايي كه خواستار همسويي با تحولات و پيشرفتهاي عصر جديد هستند، فناوریهای نو را متناسب با هدف خود و بهعنوان عنصري اساسي در فعاليتهايشان به كار ميگيرند.
وی اظهار داشت: در جوامع امروزي، با توجه به رقابت بين سازمانها و ارگانهاي مختلف، نه تنها استفاده از فناوریهای مدرن ضروري شده بلكه طبق ديدگاهي كه مبتني بر همسو بودن با دنياي رو به پيشرفت فناوريهاست، استفاده صحيح از فناوریهاي مدرن عامل اساسي براي كسب موفقيت در صحنههاي رقابت ملي و بينالمللي است.
دکتر حمید ضیایی پرور، دبیر گروه دانش و سلامت روزنامه همشهری نیز، در این همایش نتایج تز دکترای خود را با عنوان “ بررسي وضعيت استفاده وزارتخانههاي ايران از تکنولوژيهاي کاربردي” ارایه کرد.
وی گفت: روابط عمومي الکترونيکی يکي از رويکردهاي جديد به موضوع روابط عمومي در کشورهاي مختلف جهان محسوب ميشود. پيادهسازي روابط عمومي الکترونيکی در هر نهاد يا سازمان يا وزارتخانهاي مستلزم شناخت و بهرهگيري از فناوریهاي کاربردي مرتبط با آن است
ضیایی پرور افزود: اين تکنولوژيها طيفي از فناوريهايي نظير وبسايت، وبلاگ، موتورهاي جستوجو، اينترانت، پادکست، کيوسکهاي اطلاعرساني و اينترنتي، تلفنهاي گويا، پیامک، وپ، خبرخوان، تبليغات اينترنتي، اکسترانت، تله تکست و خبرنامههاي الکترونيکی را شامل مي شوند.
کاربران، بنیان روابط عمومی 2
جواد افتاده، روزنامهنگار و دانشجوی ارتباطات نیز یکی دیگر از مقالههای برگزیده در همایش روابط عمومی 2 را ارایه کرد. وی گفت: ظهور “رسانههاي اجتماعي” مفاهيم سنتي روابط عمومي، استفاده از رسانهها، توليد و ارسال پيام را تغيير داده، بنابراین روابط عمومي بايد انعطاف داشته و از طريق رسانههاي اجتماعي، “تعاملهاي اجتماعي” را براي تاثير در “هويت جديد” مخاطبان تحقق بخشد.
وی افزود: با ظهور رسانههاي اجتماعي، اصول روابطعمومي تغيير نکرده، بلکه محيط، کانالها و نحوه واکنش مخاطبان به طور برجستهاي تغيير يافته است. بنابراین نياز به تغيير کانالها و روشها احساس میشود و شايد بتوان گفت، روابط عمومي از جمله واحدهايي باشد که مدام در حال تغيير است. زيرا مخاطبانش متغير هستند.
افتاده با بیان اینکه رسانههاي اجتماعي اقيانوسي بزرگ است که روابط عمومي بايد شنا کردن در آن را بياموزد، اظهار داشت: مخاطب امروز روابط عمومي، مخاطب منفعل و غيرفعال نيست بلکه مخاطبي است که خود توليدکننده محتوا است.
وی در تعریف روابط عمومی 2 گفت: روابط عمومي2، در سايه رسانههاي اجتماعي از عنصري تعاملي به عاملي اشتراکي و اجتماعي تبديل ميشود و به طور پويا با کاربران تولید کننده محتوا درگير است. لذا PR2.0 تعاملي پويا، مدتدار و چندجانبه است که در اين راه با بهکارگيري معيارهاي صداقت و اعتماد، اعتبار کسب ميکند.
وی افزود: اگر رسانه اجتماعي را خيابان دوطرفه فرض کنيم، روابط عمومي 2 به مانند چراغ راهنمايي و رانندگي اين خيابان است که بايد رانندگان (کاربران) را هدايت، راهنمايي و کنترل کند تا جامعهاي (جامعه وبي) با اهدافي مشترک به مقصد نهايي خود برسد، بنابراين PR2.0 با استفاده از رسانههاي اجتماعي براي پيشرفت حضور آنلاين در امعه وبي گام بر ميدارد.
گفتنی است نخستین همایش بینالمللی روابط عمومی2 به همت موسسه كارگزار روابط عمومي و دبيرخانه دايمي کنفرانس بينالمللي روابط عمومي ايران برگزار شد.
منبع : فناوران