تکنولوژی

اندرباب «مادربورد»های اقتصادی

نام نویسنده: جواد زارعی

ایجاد تعادل در قیمت مادربوردهای یکپارچه که در اصطلاح عامیانه Onboard خطاب می شوند و شامل موتور گرافیکی و چیپ صدا و شبکه هستند باعث شد موضوع این نوبت را به این گونه اختصاص دهیم. بیش از 100 میلیون قطعه مادربوردی که هر ساله در دنیای خاکی تولید می شود از نوع یکپارچه است. این مقدار نزدیک به60 درصد تمامی مادربوردهای تولید شده خواهد بود.

البته حدود 50 تا 70 میلیون عدد از این مادربوردها در تولید کامپیوترهای دسک تاپ استفاده می شود و ذیل عنوان شرکت های مختلف روانه بازار می شود. البته ایرانی جماعت کمتر عادت به خرید دسک تاپ کامل داشته و ترجیح می دهد قطعات آن را به صورت مجزا تهیه کرده و سرهم بندی (Assemble) کند. بسیاری از مشکلاتی که در بازار داخلی برای مصرف کنندگان نهایی ایجاد می شود زیر سر همین شیوه خرید است.

و اما بعد
گفتم مادربوردهای یکپارچه به صورت پیش فرض با موتور گرافیکی و چیپ صدا و شبکه عرضه می شوند به همین دلیل خرید و استفاده از آنها صرفه اقتصادی بیشتری دارد اما توجه به برخی مدل های خاص همراه با صرفه جویی بیشتری در هزینه و دریافت کارایی بیشتر خواهد بود. چیپ ست اغلب مادربوردهای قبلی یک موتور گرافیکی در بطن خود داشت که برای پردازش تصاویر
دو بعدی (2D) کفایت می کرد اما گونه های جدید از موتورهایی استفاده می کنند که در پردازش گرافیک سه بعدی (3D) نیز توانمند نشان داده اند. البته نباید توانایی این موجودات را با کارت های گرافیک مستقل قیاس کرد، اما در جایگاه خود، کارایی فنی قابل تاملی عرضه می دارند. از همه مهم تر این است که قیمت این حضرات در سال های اخیر رو به کاهش داشته و کارایی آنها همزمان افزایش یافته است.

پیشتر گفته بودم این مادربوردها از چیپ ست هایی استفاده می کنند که در اصطلاح IGP خطاب می شوند. شرکت nVIDIA چند صباحی است که چیپ ستی از این گونه معرفی نکرده است مانند Intel و AMD که اولی یک سال پیش چیپ ست درست و درمون Intel G45 و دومی سه ماه پیش مدل فاخر
AMD 785G را معرفی کردند. در مدل های کمتر از 70 هزار تومان سازگار با پردازنده های AMD به طور معمول از چیپ ست های nVIDIA Geforce6100 و AMD 740G استفاده می شود که برتری چندانی بر یکدیگر ندارند. در محصولات بین 70 تا 90 هزار تومان از چیپ ست های7025 nVIDIA Geforce و AMD 780V استفاده می شود. محدوده 90 هزار تومان تا 120 هزار تومان در اختیار چیپ ست AMD 780G است. البته برخی مدل های ارزان تر از 90 هزار تومان هم از این چیپ ست با حذف برخی امکانات آن استفاده می کنند که البته استفاده از آنها توصیه می شود، چیپ ست جدیدی ذیل عنوان AMD 785G تولید شده و مادربوردهای مبتنی بر آن در حال ورود به بازار داخلی هستند. قیمت این مادربوردها که از لحاظ کیفی بی بدیل هستند نباید از 125 هزار تومان فراتر باشد.

مادربوردهای مبتنی بر چیپ ست AMD 785G همچون AMD 780G از تکنولوژی ترکیبی ATI Hybrid بهره می برند که امکان استفاده ترکیبی از موتور گرافیکی داخل چیپ ست و کارت گرافیک مستقل را فراهم خواهند ساخت.همچنین برخی از این مادربوردها به کمک تکنولوژی SidePort از یک چیپ حافظه مستقل برای موتور گرافیکی برخوردار هستند که کارایی مادربورد را به شکل محسوسی افزایش می دهد. فردا درباره محصولات مبتنی بر چیپ ست های Intel سخن خواهم گفت.

منبع : سرمایه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا