تکنولوژی

از كارتريج‌هاي آبكي تا تلويزيون‌هاي LED

نام نویسنده: مريم عسگري

بازار كامپيوتر، لوازم صوتي و تصويري و همچنين كالاهايي كه ما آنها را با عنوان ديجيتال مي‌شناسيم، در اين روزهاي راكد و بي‌رونق چندان هم بي سر و صدا و آرام نيست و در آن شاهد اتفاقاتي هستيم كه فعالان بازار دليل بروز اين اتفاقات را اگر تلخ و ناخوشايند باشند و مورد انتقاد، به گردن ركود حاكم بر بازار و بحران اقتصادي مي‌اندازند.

نمي‌دانيم اگر اين بحران اقتصادي رخ نمي‌داد و بازار هم با يك دوره ركود طولاني مدت مواجه نمي‌شد، برخي از افراد سودجو كه كالاي قاچاق و بدون گارانتي را با سوءاستفاده از نام شركت‌هاي گارانتي‌كننده رسمي‌ به فروش مي‌رسانند، چه مي‌كردند.

و اينكه آيا برخي از افرادي كه قطعاتي مانند كارتريج‌هاي اورجينال را از روي چاپگرها برداشته و به جاي آن يك كارتريج تقلبي بي‌كيفيت يا بهتر بگوييم يك بار مصرف را نصب مي‌كنند، ديواري كوتاه تر از بحران اقتصادي و ركود حاكم بر بازار براي توجيه كار خود خواهند يافت؟

البته برخي از اتفاقات در بازار تنها براي فعالان آن صنف تلخ و ناراحت‌كننده است و مصرف‌كنندگان را تا حدودي خوشحال كرده است. كاهش قيمت كالاهاي مختلف به هر علتي كه باشد براي مصرف‌كنندگان خبري خوش است.چه اين كاهش قيمت به دليل كاهش تقاضا باشد و چه به هر دليل ديگر.

كاهش اجاره بهاي فروشگاه‌ها نيز از اتفاقات خوشايندي است كه هم فعالان صنف را منتفع مي‌كند و هم مصرف‌كنندگان را. البته به شرطي كه كاهش هزينه اجاره‌بهاي واحدهاي عرضه‌كننده كالا منجر به كاهش قيمت‌ها نيز شود. به هر حال بازار طي مدت اخير با اتفاقاتي از اين قبيل كم و بيش مواجه بوده است و اين نشان مي‌دهد بازار رايانه و تجهيزات ديجيتالي هنوز زنده است و نفس مي‌كشد. حتي اگر ماه رمضان هم از راه برسد و دوران ركود هنوز به پايان نرسيده باشد.

واردات سرور بدون انتقال ارز
چندي پيش اتحاديه صنف رايانه، داده‌ورزي و ماشين‌هاي اداري طي اطلاعيه‌اي از واردات سرور بدون انتقال ارز آزاد خبر داد.

بر اساس اعلام اين اتحاديه، از اين پس كليه مراحل مربوط به اين كالا، از واردات گرفته تا ثبت سفارش و… بدون انتقال ارز آزاد صورت مي‌گيرد.

شهرام شير مست، رييس اتحاديه صنف رايانه، داده‌ورزي و ماشين‌هاي اداري در اين باره مي‌گويد: با توجه به اينكه اكثر سرورهاي موجود در بازار محصول كشور آمريكا هستند و همچنين به دليل تحريم اقتصادي ايران از طرف اين كشور ما در زمينه واردات و حتي ثبت سفارش اين كالا با مشكل مواجه بوديم.

به همين دليل ترتيبي اتخاذ شد تا ثبت سفارش بدون انتقال ارز از طرف وزارت بازرگاني قابل پذيرش باشد و به تعبير كلي اين كالا نيز مانند كالاهايي چون مانيتور، انواع چاپگر، دستگاه‌هاي فتوكپي، اسكنر، پلاتر‌ها و….بدون انتقال ارز ثبت سفارش و وارد كشور شوند.

شير مست افزود: همان زمان كه كالاهاي مذكور قرار شد بدون انتقال ارز وارد كشور شوند، سرور نيز در ليست اين كالاها بود، ولي به دلايلي از ليست جا افتاد و اين اواخر توانستيم با پيگيري‌هاي فراوان، براي ورود اين كالا نيز چنين شرايطي را فراهم كنيم.

كارتريج‌هاي آبكي
اين روزها در بازار چاپگرها كه نوسانات شديدي را در زمينه قيمت طي روزهاي اخير تجربه كرده‌اند، اخباري شنيده مي‌شود مبني بر اينكه برخي از واردكنندگان چاپگر با برندهاي سرشناس، در كارگاه‌هاي زير زميني كه در نقاط مختلف شهر قرار دارند، كارتريج‌هاي اورجينال را از چاپگر خارج كرده و به جاي آن كارتريج‌هاي بي‌كيفيت و در حقيقت يكبار مصرفي را در چاپگر جاسازي مي‌كنند كه پس از مدت كوتاهي غير قابل استفاده مي‌شود.

بر اساس اعلام برخي از فعالان بازار، اين افراد كارتريج‌هاي اورجينالي را كه از چاپگر‌ها خارج كرده‌اند، در بازار با قيمت بالا به فروش مي‌رسانند و به اين ترتيب سود سرشاري بابت كلاهي كه بر سر مصرف‌كنندگان مي‌گذراند، عايدشان مي‌شود.

البته بسياري از فعالان بازار چاپگر در خيابان ايرانشهر اين ادعا را تكذيب كرده و مي‌گويند امكان ندارد مصرف‌كننده متوجه تعويض كارتريج در چاپگر نشود و هيچ فروشنده‌اي ريسك نمي‌كند تا در اين شرايط نامطلوب اقتصادي اندك مشتريان خود را از دست بدهد.

اين در حالي است كه شهرام شيرمست، رييس اتحاديه صنف رايانه، داده‌ورزي و ماشين‌هاي اداري با تاييد اين خبر گفت: ما طي سال گذشته نيز با چنين مشكلي مواجه بوديم و بر پايه شكايات مردمي‌ افراد متخلف معرفي، شناسايي و مجازات شدند. شيرمست با بيان اينكه در سال 88 گزارشي بابت بروز اين اتفاق به اتحاديه نشده است، گفت: در صورتي كه چنين موردي مشاهده شود، اتحاديه واحد يا شخص متخلف را شناسايي كرده و مجازات مي‌كند.

به گفته وي، نحوه مجازات نيز به اين صورت است كه اموال و پولي كه بابت خريد و فروش اين كارتريج‌ها شخص يا شركت خاطي به دست آورده، مصادره مي‌شود و براي وي جريمه در نظر مي‌گيرند و تشكيل پرونده مي‌دهند.

در صورتي كه اين اقدام مجدد صورت گيرد، پروانه كسب و فعاليت شخص خاطي باطل مي‌شود.
شير مست در مورد ميزان جريمه افرادي كه به اين طريق از مصرف‌كنندگان كلاهبرداري مي‌كنند، گفت: ميزان جريمه معادل 3 برابر پولي است كه بابت فروش كارتريج‌ها كسب شده است.
فعالان بازار باز هم علت بروز اين اتفاق و همچنين كلاهبرداري‌هايي از اين دست را ركود حاكم بر بازار مي‌دانند.

و اينك تلويزيون‌هاي LED
طي سال‌ها اخير كمپاني‌هاي توليد‌كننده تلويزيون، نويد ورود تلويزيون‌هاي LED را به بازار داده بودند.
مصرف‌كنندگان ايراني نيز منتظر عرضه اين تلويزيون‌ها به بازار بودند.

اين اواخر سامسونگ چند مدل محدود از اين تلويزيون‌ها را به بازار داخلي عرضه كرده است كه فعالان بازار معتقدند به دليل عرضه محدود اين تلويزيون‌ها به بازار و همچنين تبليغات كمرنگي كه در اين زمينه شده است، اين تلويزيون‌ها چندان در بين عامه مصرف‌كنندگان شناخته شده نيستند و حتي گروهي هنوز از وجود چنين تلويزيون‌هايي در بازار داخلي بي‌اطلاعند.

البته ماديران نيز وعده عرضه تلويزيون‌هاي LED شارپ را طي هفته‌هاي آينده داده است.

فعالان بازار با اشاره به قيمت بالاي تلويزيون‌هاي LED نسبت به LCD‌ها مي‌گويند كه قيمت بالا، تنوع محدود مدل‌ها و همچنين اطلاع رساني و تبليغات ضعيف براي اين تلويزيون‌ها باعث شده اين تلويزيون‌ها فروش چنداني در بازار نداشته باشند.

ايزدنيا، مدير فروش شركت حافظ پخش، عرضه‌كننده تلويزيون‌هاي سامسونگ در اين باره مي‌گويد: تلويزيون‌هاي LED طي ماه‌هاي گذشته وارد بازار شده‌اند و در حال حاضر اين محصولات در دو سري B6000 و B7000 با سايزهاي 40،46 و 50 اينچ در بازار موجودند كه قيمتي بين دو ميليون و 640 هزار تا 5 ميليون و 790 هزار تومان دارند.

به گفته اين گفته كه واردات محدود اين تلويزيون‌ها و همچنين تبليغات ضعيف عامل تقاضاي كم براي اين تلويزيون‌ها است، صحت ندارد و طي مدت ورود اين تلويزيون‌ها به بازار، تقاضا در حدي بوده است كه نيازي به تبليغات نبوده است.

اما نكته‌اي كه برخي از فعالان بازار به آن اشاره مي‌كنند، اين است كه احتمالا با عرضه گسترده اين تلويزيون‌ا، قيمت LCD‌هاي معمولي در حد قابل توجهي كاهش مي‌يابد. به عبارتي ورود اين تلويزيون‌ها زمينه‌ساز بروز ركود شديد در بازار تلويزيون‌هاي LCD معمولي است.

در اين باره ايزدنيا مي‌گويد، تلويزيون‌هاي LED به دليل قيمت بالايي كه دارند در حال حاضر نمي‌توانند عرصه را بر LCD‌‌هاي معمولي كه بسيار پرمخاطب هستند، تنگ كنند.

اما مرعشي يك فروشنده ديگر گفت: در شرايط فعلي كه قيمت‌ها در بازار تلويزيون به شدت كاهش يافته است، پيش‌بيني مي‌شود LED كه قيمت بالايي دارند با اقبال فروش خوبي مواجه نشوند.
وي معتقد است تلويزيون‌هاي LED را بايد از دسته محصولاتي ناميد كه مختص مصرف‌كنندگان پردرآمد است.

رم گران و اپتيكال درايو كمياب
طي روزهاي اخير اخباري در مورد افزايش قيمت رم و همچنين كاهش عرضه اپتيكال درايو و رم به گوش مي‌رسد.

فعالان بازار معتقدند، طي روزهاي اخير رشد قيمت‌ها در بازار رم در حدود دو تا دوهزار تومان بوده است.

يكي از عرضه‌كنندگان رم در بازار داخلي در اين مدت مي‌گويد: طي ماه‌هاي اخير به دليل كاهش عرضه رم و اپتيكال درايو شاهد رشد قيمت‌ها در بازار اين كالا هستيم.

به گفته وي، با توجه به اينكه شركت‌هاي توليدكننده با كمبود منابع مالي مواجه هستند، حجم توليد خود را كاهش داده‌اند كه اين موضوع باعث كاهش عرضه و رش قيمت‌ها در بازار داخلي شده است.

كوهستاني يكي از مديران شركت سازگار ارقام نيز، در اين زمينه مي‌گويد: طي ماه‌هاي اخير به دليل اينكه سهامداران آمريكايي بخش زيادي از سهام خود را از شركت‌هاي توليدكننده در چين، مالزي و… بيرون كشيده‌اند، توليدكنندگان ناچار شده‌اند توليد را كاهش دهند تا با مشكلات بيشتري مواجه نشوند.

به گفته وي، در حال حاضر قيمت رم در حدود يك تا سه دلار افزايش يافته است، ولي قيمت اپتيكال درايو با وجود كاهش عرضه تغييري نكرده است.

گران‌قيمت‌هاي كم‌فروش
يكي از اتفاقاتي كه بازار كالاهاي مختلف، به ويژه گوشي موبايل اين اواخر با آن مواجه بوده است، كاهش شديد تقاضا براي مدل‌هاي گران قيمت است. اين درحالي ست كه قيمت اين كالاها نسبت به ماه‌هاي گذشته در حد قابل توجهي كاهش يافته است.

طبق اعلام فعالان بازار، كاهش نقدینگی مردم از جمله دلایل اصلی است که به بی‌رونقی بازار گوشی‌های گران قیمت دامن زده است.

كاهش اجاره بهاي فروشگاه‌هاي موبايل در پاساژ علاءالدين يكي ديگر از اتفاقاتي است كه بازار گوشي موبايل با آن مواجه شده است.

فعالان بازار بر اين باورند افزايش تعداد مراكز خريد و فروش گوشي موبايل و همچنين ركود حاكم بر بازار باعث اين اتفاق شده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا