تکنولوژی

انقلاب توييتري در مولداوی

اعتاض 15 هزار نفري عليه انتخابات قانونگذاري پر سروصداي مولداوي در حالي صورت پذيرفت كه دوشنبه و سه‌شنبه هفته گذشته يك مبارزه پيامكي وسيع از سوي منتقدان دولت در شهر كيشينف پايتخت مولداوي به راه افتاد. سرگئي مونتيان يك معترض 22 ساله مي‌گويد: سروصدا‌ها زماني به پا شد كه پيامكي دريافت كرديم كه در آن آمده بود «بياييد در مقابل ساختمان دولت با كمونيست‌ها مبارزه كنيم. اين پيام را به ديگران انتقال دهيد». با افزايش خشونت‌ها از سوي تظاهر‌كنندگان در مقابل ساختمان‌هاي مجلس و رياست جمهوري دولت مولداوي، سرويس‌هاي موبايلي به طور متناوب در اين كشور مختل شد. با اين وجود به گفته پراتور‌هاي مولداوي، ترافيك بيش از اندازه شبكه‌هاي موبايلي در كيشينف، عامل اختلالات سرويس‌هاي تلفن همراه در هفته گذشته بوده و هيچ عمدي براي مسدود شدن شبكه موبايل و سركوب تظاهرات در كار نبوده است.

اين در حالي است كه تظاهر‌كنندگان از ابزار ديگري مانند سايت‌هاي وبلاگ‌نويسي و شبكه‌هاي اجتماعي تحت وب بهره مي‌بردند كه به آنها امكان مي‌داد اخبار اعتراضات ضد دولتي را به آساني انتشار دهند. مخالفان دولت بر اين باورند كه رسانه‌هاي مولداوي تحت سلطه دولت سركوب شده‌اند.

يكي از معترضان در سرويس Twitter در پيامي نوشته بود كيشينف در محاصره سربازان است. مردم در حال عتراض هستند. آمريكا مي‌گويد انتخابات سالم بوده است. اوضاع خوب نيست. با جست‌وجوي عبارت PMAN در Twitter مي‌توان به حجم‌ بالاي پيام‌هاي تظاهر‌كنندگان مولداويايي پي برد.

اين عبارت مخفف چهار كلمه Piata Marii Adunari Nationale است كه نام ميدان اصلي شهر كيشينف را تشكيل مي‌دهد. تنور مبارزات ضد دولتي در Facebook هم داغ بوده است. چهارشنبه گذشته گروهي در اين شبكه اجتماعي با نام «مرگ بركمونيست‌ها» ساخته شد كه خيلي زود تعداد اعضاي آن به بيش از پانصد نفر رسيد. گفتني است لوگوي اين گروه مردي را نشان مي‌دهد كه يك داس و چكش را به سطل آشغال مي‌اندازد. اين تظاهرات توسط گروهي به نام «من يك ضد كمونست هستم» رهبري مي‌شد كه وسعت آن نه تنها خود دولت مولداوي، بلكه احزاب ديگري كه در انتخابات روز يكشنبه گذشته شكست خوردند را نيز متعجب ساخته است. ناتيليا مورار يكي از رهبران اين كميته مي‌گويد: ما با بهره‌گيري از اينترنت موفق شديم 15 هزار نفر را ظرف چند دقيقه در ميدان اصلي كيشينف دور هم آوريم. اين در حالي است كه هيچ حزبي چنين قدرتي ندارد.

به گفته كارشناسان سياسي، فعاليت‌هاي گروه «من يك كمونيست هستم» نارضايتي گسترده‌اي را در ميان جوانان مولداوي برانگيخته است. مولداوي مرز اتحاديه اروپا است و به عنوان فقير‌ترين كشور اروپا شناخته مي‌شود.

اوزو نانتوي، قائم‌مقام حزب دموكرات مولداوي مي‌گويد: اين گروه ضد دولتي انتظار نمي‌كشيد هزاران نفر به دعوت آنها پاسخ دهند.

وي افزايد: گردهمايي گسترده مردم در حالي انجام شد كه هيچ رهبر سياسي، بلند‌گو يا ابزاري براي جهت‌دهي تظاهر‌‌كنندگان وجود نداشت.

اين دعوت الكترونيكي بسياري از نوجوانان 13، 14 ساله را به ميدان مركزي كيشينف كشاند و به اين ترتيب شكاف بزرگي ميان نسل جوان و نسل بازنشسته و سالخورده را به نمايش در آورد كه اكثر اعضاي آن از دولت كمونيست و ولاديمير ورونين رييس جمهور مولداوي حمايت مي‌كنند.

نيكولاي داماسكين يك شهروند 31 ساله اهل كيشينف پس از راي دهي به حزب دموكرا مولداوي در انتخابات هفته گذشته گفت: ما دوست نداريم بازنشستگان براي سرنوشت ما تصميم بگيرند. يكي ديگر از جنبش‌هاي پيشرو با عنوان «پاسپورت مادر بزرگ را قايم كن» براي جلوگيري از پيروزي كمونيست‌ها در انتخابات اخير مولداوي، پيامك‌هاي گوناگوني را براي مردم ارسال و از آنها درخواست مي‌كرد كه پاسپورت پدر‌بزرگ و مادر ‌بزرگ‌‌هاي خود را مخفي كنند تا آنها نتوانند در انتخابات شركت كنند. اما اين نخستين جنبش الكترونيكي سياسي گسترده در كشور‌هاي اروپاي شرقي نيست. پيش از اين تلفن همراه و پيامك نقشي كليدي در موفقيت انقلاب نارنجي اوكراين در سال 2004 و اعتراضات مردم بلاروس در سال 2006 داشته است. علاوه بر اين پلات‌فورم‌هاي اينترنتي اخبار و حوادث گوناگون مانند حملات تروريستي بمبئي، سقوط هواپيما مسافربري در نزديكي منهتن يا زمين‌لرزه اخير چين را به سرعت منعكس كرده‌اند.

منبع : فناوران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا