موبایل های تلویزیون دار بازار تهران
نام نویسنده: مريم عسگري
تلفن همراه که در گذشته مهمترین وظیفه آن برقراری ارتباط صوتی بود، امروزه به یک وسیله چندرسانهای همه فن حريف تبدیل شده است. امروزه به راحتی ميتوانيد ر حین رانندگی، پیاده روی، در اتوبوس، تاکسی و… برنامههای مورد علاقه خود را انتخاب و تماشا کنید. گوشىهاى جديد مىتوانند به عنوان دوربينهاى ديجيتالى، پخش كننده موسيقى، راديو، دستگاه گيم، دريافت و فرستادن پيغام و حتي تلويزيون مورد استفاده قرار گيرند، در عين حال كه تلفن هستند.
اگرچه تصور این مساله در گذشته غیرممکن مينمود، اما این روزها رویای گوشیهای چندمنظوره به تحقق پیوسته و پخش برنامههای تلویزیونی روی تلفنهمراه حقیقت يافته است. به گفته محققان، از آنجا كه گیرندههای تلویزیون امروزه به بزرگترین دوست و همنشین انسانها تبدیل شدهاند و مردم به داشتن این ابزار عادت کردهاند برخي شرکتهای توليدكننده گوشي موبايل تصمیم گرفتهاند با راهاندازی نسل جدید خدمات مخابراتی و ارتباطی، امکان حمل این جعبه جادو را برای کاربران فراهم کنند و به مردم امکان دهند در هر زمان و مکانی بیننده برنامههای تلویزیون باشند.
mobile TV چيست
Mobile TV در اصل به سرویسی گفته ميشود که برنامههای تلویزیونی را در اختیار مشترکان تلفنهمراه قرار ميدهد و شرایط لازم برای پخش این برنامهها را روی گوشیها فراهم ميکند.
این سرویس كه DVBH نام دارد شامل شبکههای مخابراتی، محتوای تلویزیونی، گیرنده سرویس، فرستنده سرویس و تولیدکنند برنامههای تلویزیونی ميشود.
DVBH قطعهای که دریافت دیتای دیجیتال را امکانپذیر ميکند، البته DVBH مختص به موبایل نیست و کاربردها و انواع گوناگونی دارند، در کنار ماهوارههایی که قرار است به کامپیوتر وصل شوند نیز قطعه ای به این نام و قابلیت وجود دارد، این قطعه روی کارت PCI مادربورد مينشیند. موبایل نیز باید این چنین قطعهای را البته در اندازه کوچکتر داشته باشد تا دیتای دیجیتال را تشخیص دهد و آن را برای شخص قابل مشاهده سازد. تعداد خیلی کمي از گوشیهای رایج در دست مردم ایران این قابلیت را دارند مثل N96 نوكيا، پس زیاد امیدوار نباشید! البته قرار است تمام گوشیهایی که این قابلیت را دارند به زودی به بازار عرضه شوند.
به طور كلي، سرویس Mobile TV به کاربران سرویسهای گوناگون مخابراتی امکان ميدهد تا فقط برنامههای مورد علاقه خود را تماشا کنند و علاوه بر تاثیرپذیری از تلویزیون، روی آن تاثیر بگذارند. به هر حال باید توجه داشت که پخش برنامههای تلویزیونی از طریق خطوط مخابراتی تفاوتهای فراوانی با سیستمهای سنتی پخش برنامههای تلویزیونی دارد و همین امر باعث شده که هنوز برخی کشورها به این سرویس دسترسی نداشته باشند.
Mobile TV در ايران
اگر چه وعده مسوولان در رابطه با ارائه سرويس موبايل تلويزيون تا پايان سال 87 محقق نشد و قار بر اين شده است اين سرويس تا پايان تابستان امسال به كاربران تلفن همراه ارائه شود، اما گويا برخي از توليدكنندگان چيني نميخواهند مردم را زياد در انتظار بگذارند و در نتيجه اقدام به عرضه موبايل تلويزيونهايي به بازار داخلي كردهاند كه نه احتياجي به DVBH دارند و نه عملكرد آنها ربطي به مخابرات و … دارد. اين گوشيها كه مانند يك تلويزيون كوچك عمل ميكنند اكثرا چيني هستند و حدود دو سال است كه ميهمان بازار داخلي شدهاند و طي ماههاي ابتدايي حضورشان به بازار داخلي طرفداران زيادي داشتند. به تبع تقاضاي زياد براي اين گوشيها قيمتها نيز نسبت به امروز بالاتر بود، اما ه تدريج با عرضه گسترده اين گوشيها به بازار و بالا رفتن تنوع مدل و مارك قيمتها نيز كاهش يافت.
به گفته احدي يك فروشنده گوشي در پاساژ علاالدين، اكثر گوشيهاي تلويزيوني موجود در بازار داخلي محصول كشور چين هستند و با اسامي نا آشنايي در بازار موجودند. اين فروشنده معتقد است اگرچه اين گوشيها در روزهاي ابتدايي ورودشان به بازار با استقبال خوبي مواجه شدند و قيمت بالايي داشتند، اما طي يك سال گذشته با رشد عرضه اين كالا به بازار و همچنين بروز مشكلات مختلف هنگام تماشاي تلويزيون، استفاده از صفحه لمسي و حتي برقراري ارتباط تلفني مردم به ايرادهاي اين گوشيها پي بدند و ديگر حاضر نشدند مبلغ گزافي براي خريد اين گوشيها كه رفته رفته يك بار مصرف نام گرفتند، بپردازند.
به هر حال باید توجه داشت، گوشیهایی از این دست با مجهز بودن به فناوری
TV Tuner ميتوانند بدون استفاده از سیستم Mobile TV برنامههای شبکههای تلویزیونی را به صورت آنالوگ پخش کنند. این گوشیها برنامههای تلویزیونی را بدون هیچ گونه تغییر در اختیار مشترکان ميگذارند، اما در سرویس Mobile TV برنامهها به صورت دیجیتال در اختیار کاربر قرار ميگیرد و اگر فرد در هنگام پخش برنامه فرصت مشاهده آن را نداشته باشد، ميتواند آن را ذخیره کرده و در زمان دلخواه آن را مشاهده کند. علاوه بر این طیف گسترده ای از خدمات تلویزیونی از طریق سرویسهای Mobile TV در دسترس است که گوشیهای چینی موجود در بازار فاقد آنها هستند.
يك فروشنده ديگر نيز ميگويد: اكثر گوشيهاي تلويزيون دار موجود در بازار چيني بوده و فاقد گارانتي و خدمات پس از فروش معتبر هستند. اين در حالي است كه گروه ديگري از فروشندگان ميگويند :گوشيهاي MATRIX و NMC داراي دفتر فروش در ايران و خدمات پس از فروش مطمئني هستند.
فرخنظر، مسوول فروش يكي از نمايندگيهاي فروش گوشيهاي ماتريكس نيز در اين رابطه ميگويد: گوشيهاي تلويزيوندار ماتريكس حدود دو سال است وارد بازار داخلي شده است و طي اي مدت با استقبال بالايي مواجه شده است.
وي افزود، اگر چه اكثر گوشيهاي تلويزيوندار موجود در بازار بدون گارانتي و با اسمهاي ناآشنا و اغلب مندرآوردي به فروش ميرسند، اما گوشيهاي MATRIX با ضمانت رسمي شركت MATRIX (يك سال تعويض و سه سال خدمات پس از فروش)به فروش ميرسند. وي در مورد كاهش قيمت گوشيهاي اين برند در بازار طي يكسال اخير گفت: اين گوشيها در ماههاي ابتدايي ورودشان به بازار با قيمتي حدود 300 تا 350هزار تومان به فروش ميرسيدند، اما عرضه گسترده اين تلفنها به بازار باعث شد قيمتها به 150 تا 180هزارتومان برسد.
وي افزود: برخلاف ادعاي فروشندگان گوشيهاي تلوييوني MATRIX چيني نبوده و محصول كشورهاي كره و تايوان هستند، ولي گوشيهاي چيني كه بدون گارانتي به فروش ميرسند معمولا طي مدت كوتاهي دچار مشكلاتي از قبيل هنگ كردنهاي مداوم، عدم استفاده از صفحه لمسي و… ميشوند.اين فروشنده مدل گوشي جديد اين برند را كه به صفحه لمسي 12 اينچ، دوربين 3/1 مگاپيكسلي، بلوتوث مجهز است و قابليت پخش MP3,MP4، گيرندگي تمام كانالهاي تلويزيوني و…. را دارد، از گوشيهاي پرفروش MARTIX در بازار داخلي معرفي كرد كه با قيمت 198هزار تومان به فروش ميرسد.
بانكي، يك فروشنده ديگر نيز مدلهاي K915،N38،C2000، C6000،K780،K808 ،K880 و… را از مدلهاي پرفروشي معرفي كرد كه با بندهاي RED START ،NEC و… با قيمتي حدود 100 تا 190هزار تومان به فروش ميرسند.
به گفته وي اكثر اين گوشيها به بلوتوث، صفحه نمايش لمسي، راديو، پخشكننده MP3,MP4 و … مجهزند، اما گارانتي رسمي ندارند.
يك فروشنده ديگر نيز مدل TZ321 را از گوشيهاي پرفروش TV MOBILE معرفي كرد كه محصول شركت CECT كرهاي است. اين گوشي مانند ساير نمونههاي موجود در بازار قابليت پخش – mp3 – Wav – AMR – MIDI و MP4 -3GPرا داشته و به يك صفحه نمایش با اندازه 3/3 اینچ بسیار بزرگ مجهز است. تجهيز به بلوتوث، صفحه لمسي و … از ساير ويژگيهاي اين گوشي است كه با قيمت 200هزار تومان به فروش ميرسد. مدل N1000 نيز از گوشيهاي پرفروش NMC است ك داراي امكاناتي چون ويدئوپلير، دوربين عكاسي، MP3 PLAYER، بلوتوث، تلويزيون و … است.
اين گوشي با قيمت 160هزار تومان و ضمانت يكساله شركت نامداران ارتباطات همراه به فروش ميرسد.
يكي از مسوولان فروش شركت نامداران ارتباطات همراه در رابطه با گارانتي و قابليتهاي گوشيهاي اين برند ميگويد: گوشيهاي nmc تحت سفارش ايران در چين توليد و به ايران عرضه ميشوند. به گفته وي، گوشيهاي تلويزيون دار nmc با گارانتي يكساله تعمير به فروش ميرسند و طي مدت حضورشان در بازار داخلي فروش بالايي دارند. وي مدل n777 و n1000 را از گوشيهاي تلويزيوندار اين برند در بازار معرفي كرد كه به ترتيب ا قيمت 120هزار و 160هزار تومان به فروش ميرسند.
وي افزود: گوشيهاي مذكور از مبادي رسمي كشور و با پرداخت تعرفه وارد كشور مي شوند و به هيچ وجه قاچاق نيستند.
ختم كلام
اگر چه اكثر گوشيهاي تلويزيوني موجود در بازار داخلي به امكانات اغواكنندهاي مانند قابليت استفاده همزمان از دو سيمكارت، تجهيز به راديو، قابليت نمايش همه شبكههاي تلويزيوني، پخش فرمتهاي mp3,mp4 و…. مجهز هستند، اما اين قابليتها هرگز نتوانستهاند نظر كاربران ايراني را براي بلندمدت به خود جلب كنند و اكثر كاربران اين گوشيها معتقدند اين گوشيها هرگز قابليت كاربردي mobile tv به معناي كامل را ندارند. از طرفي اين گوشيها در واقع مانند تلويزيونهاي كوچكي عمل ميكنند كه به هيچ وجه با آنچه به عنوان mobile tv شناخته ميشود، قابل مقايسه نيست.
بسياري از كاربران اين گوشيها بر اين باورند، موبايلهاي تلويزيوندار چيني موجود در بازار در حقيقت اسباببازيهايي هستند كه براي مدت كوتاهي مورد استفاده قرار ميگيرند و هرگز پاسخگوي نياز كاربران در بلندمدت نيستند.
اختلال در پخش برنامههاي تلويزيوني، پارازيتهاي گاه و بيگاه هنگام پخش برنامهها، هنگ كردن گوشي هنگام كار باآن، عدم استفاده از دو سيم كارت از عمده ايراداتي است كه كاربران به اين گوشيها ميگيرند.
اينطور كه به نظر ميرسد گوشيهاي به اصطلاح تلويزيون دار موجود در بازار داخلي توسط برخي شركتهاي بينام و نشان با مواد بازيافتي ساخته و به بازار عرضه شدهاند. البته برخي از توليدكنندگان مانند شركت نامداران ارتباطات همراه در كنار عرضه گوشيهايي چون آلكاتل به عرضه اين محصولات نيز ميپردازند.
منبع : دنیای اقتصاد