شبکه فیبرنوری ایران در دنیا بی نظیر است!
نام نویسنده: حامد شفیعی
اظهارات جدید مدیرعامل شرکت مخابرات ایران در خصوص وضعیت فیبرنوری نشان دهنده اطمینان خاطر مسوولان این شرکت و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در زمینه تامن زیرساخت ارتباطی و اطلاعاتی کشور است. اینکه شبکه فیبر نوری ایران در تمام دنیا بی نظیر است هرچند غلو آمیز به نظر می رسد اما به گفته مدیران شرکت مخابرات ایران، بهره گیری از آخرین دستاوردهای روز دنیا برای شبکه انتقال، بی نظیر بودن را برای کشور میسر ساخته است. با این وجود برخی کارشناسان ارائه آمار کمی برای نشان دادن شاخص های توسعه ای را کافی ندانسته و معتقدند آنچه در توسعه زیرساخت های یک کشور حائز اهمیت است، پرداختن به مساله کیفیت و ارائه خدمات مناسب روی این بستر هاست.
بر همین اساس مدیرعامل شرکت مخابرات ایران نیز بر این باور است که با وجود ارائه بستر های زیرساخیبه خصوص پهنای باند مطلوب برای استفاده از اینترنت اما کمتر از 40 درصد از این بستر مورد استفاده قرار می گیرد. از طرفی در کشورهایی مانند انگلستان که میزان پهنای باند آن به 21 هزار مگابیت بر ثانیه رسیده است و سهم هر کابر خانگی در کمترین حالت ممکن MG 5 بوده، این امر در خوشبینانه ترین حالت در کشور ما و در حداکثر ممکن برای کاربر خانگی KB 128 است. از همین رو صابر فیضی، مدیرعامل شرکت مخابرات ایران علت این امر را نوع استفاده از اینترنت و خدمات ارائه شده می داند.
پهنای باند هست، خدمات نیست
«شبکه زیرساختی کشور با وجود 120 هزار کیلومتر فیبرنوری در دنیا مشابهی ندارد.» این گفته ابر فیضی است که در گفت وگوی خود با یکی از سایت های خبری بیان کرده است. او در این باره معتقد است شبکه ارتباطات زیرساخت یکی از بسترهای اساسی در برقراری ارتباط بوده که ایران از این منظر در موقعیت مطلوبی قرار دارد. وی دلیل این مدعا را کشیده شدن فیبر نوری به اکثر روستای کشور که توانسته بستر مناسبی را از نظر زیرساختی فراهم کند، عنوان می کند. اظهارات فیضی درحالی بیان می شود که مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت بیان چنین گفته هایی را از منظر متراژ کمی می داند. ظهوری فر نیز ارائه چنین آماری را حائز اهمیت دانسته و می گوید: «اینکه در کشور ما توانسته ایم زیرساخت های ارتباطی را حت در دورترین منطقه برقرار کنیم، جالب توجه است.» اگرچه او کیفیت ارائه خدمات را در همه جا یکسان می داند اما تعداد قطعی های رخ داده را نادیده نمی گیرد. با این حال او در مورد اینکه آیا به واقع ما در این زمینه در دنیا مشابهی نداریم، می افزاید: «به طور حتم در میان کشورهای خاورمیانه و منطقه ما حرف اول را می زنیم اما اینکه در تمام دنیا مشابهی نداریم، این را باید از کسی که چنین حرفی را زده پرسید.» ظهوری فر بیان می کند:« کشورهایی در دنیا مانند چین وجود دارد که به مراتب شبکه فیبرنوری آن بیشتر از ماست» البته صابر فیضی این شاخص را با در نظر گرفتن وضعیت خود کشور اعلام کرده و می گوید: «باید گفت این نظیر نداشتن به دلیل تامین زیرساخت فیبرنوری در کشور است» اما او نیز درباره وضعیت استفاده از فیبرنوری در کشور ابراز نارضایتی کرده و با مثال قرار دادن اتصال دانشگاه ها به شبکه فیبر نوری می افزاید: «تاکنون 330 دانشگاه به فیبر نوری متصل شده است اما چه استفاده ای از آن می شود؟ بنابراین چون از آن استفاده نمی کنند، تنها 30 درصد زیر بار است و 70 درصد آن به خاطر خلاء فرهنگی زیر بار نرفته است که باید با فرهنگ سازی و برنامه ریزی بتوان از تمامی امکانات و سرویس های موجود استفاده کرد.»
به اعتقاد او در کشور ما مشکل ایجاد و فراهم آوردن بستر پهنای باند وجود ندارد اما بید پرسید که از پهنای باند در کشور چه استفاده ای می شود؟ او با بیان این جمله که «شبکه فیبر نوری ما در دنیا بی نظیر است» را «به عمد» عنوان کرده و می گوید: «می خواهم بدانم اینقدر می گویند پهنای باند، پهنای باند یعنی چه؟» به گفته مدیرعامل شرکت مخابرات ایران در حال حاضر این امکان وجود دارد که برای هر کاربر تا 8MG پهنای باند ارائه شود اما سوال این است که روی این مقدار پهنای باند چه سرویسی ارائه می شود، کدام سرویس روی این پهنای باند قرار می گیرد؟ به عبارتی سرویس هایی را که باید به مردم بدهیم روی این پهنای باند ارائه نشده بنابراین چنین پهنای باندی هم داده نمی شود. همچنین به گته یکی از مسوولان شرکت ارتباطات زیرساخت، سازمان های دولتی راجع به فیبر نوری به ویژه فیبر نوری زیرساخت توجیه نشدند و شاید از نظر زیرساخت به میزان کافی در چند سال گذشته تبلیغ نشده است. از همین روی فیضی می گوید: «اگر این بستر را به مردم ارائه بدهیم به دلیل عدم ارائه سرویس مناسب درجا خواهد زد. این درحالی است که در دنیا به همان میزان که خدمات ارائه می شود، پهنای باند نیز داده می شود.»
در قطعی هم بی نظیریم
با وجود برخی توجیهات مسوولان در ارائه بسترهای موجود اما باز هم مساله اصلی در ارائه این خدمات، کیفیت ارائه شده است؛ موضوعی که طی سال های اخیر با تلاش های صورت گرته، هنوز به حد مطلوب خود نرسیده است. شرکت ارتباطات زیرساخت در آماری که خود ارائه داده اعلام کرده 41 هزار کیلومتر فیبر نوری امکان برقراری ارتباطات بین شهری و استانی را فراهم آورده که این جدای از 120 هزار کیلومتر فیبرنوری کشیده شده است که براساس موقعیت جغرافیایی، موقعیت مناسبی برای تبدیل شدن به مرکز ارتباطی منطقه به وجود آورده است. اگرچه 41 هزار کیلومتر فیبر نوری بین استانی و کشیدن 120هزار کیلومتر فیبر نوری در کشور کاری عظیم و درخور توجه است اما قطعی های مکرر و ابراز نارضایتی کاربران و شرکت های ارائه دهنده خدمات اینترنت بیانگر این مساله است که به طور مثال 20 متر طناب تان یک مقدار لباس را دارد. اگر بیش از آن بر طناب آویخته شود، طناب پاره می شود. موضوعی که مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت نیز آن را تایید کرده و در این باره می گوید: «کیفیت پایین ارائه شده در زمینه اینترنت به دلیل عدم هماهنگی بین دستگاه هاست.»
در عین حال فیضی در مورد قطعی خطوط می گوید: «از نظر قطعی فیبر نوری از سه ماه قبل تضمین کردیم که چنانچه قطعی پیش آمد، مشکلی در ارتباط به وجود نیاید.» در این میان کارشناسان فناوری اطلاعات، کاربران ایرانی را مظلوم ترین کاربرانی می دانند که در دنیا «بی نظیر» هستند زیرا از یک سو با محدودیت سرعت KB 128در ثانیه روبه رو هستند و از سویی دیگر همین اینترنت – به اینترنت لاک پشتی تشبیه می شود – با نابسامانی های مختلفی مواجه است. همچنین برخی از شرکت های بزرگ دنیا دریافت خدمات آنلاین از سوی کاربران ایرانی را محدود کرده اند و اینک قطعی متناوب شبکه فیبرنوری – اگرچه این قطعی در مسیر بیرون از کشور اتفاق می افتد – و اثرات روانی آن روی کاربران به مشکلات آنها افزوده شده است البته قطعی اینترنت ایران به دلیل گیر کردن لنگر کشتی در خلیج فارس تنها علت قطع شدن ارتباطات اینترنتی کاربران نیست. به گفته کارشناسان شبکه فیبر نوری در کشور هر سال به دلایل مختلف بیش از 150 بار قطع می شود. حفاری های ناهماهنگ شرکت های خدمت رسانی از جمله پیمانکاران وزارت راه و ترابری، وزارت نیرو، شرکت آب و گاز، شرکت نفت، شهرداری، کارخانجات صنعتی، کشاورزان، عوامل طبیعی و عوامل ناشناس از جمله دلایلی است که موجب قطعی های فیبر نوری در کشور می شود، جالب تر آنکه خود مسوولان شرکت ارتباطات زیرساخت بر این امر واقفند که چنانچه میزان قطعی های فیبرنوری در کشور کاهش پیدا نکند، به کشور ضرر و زیان های زیادی وارد می شود؛ خسارت هایی که کارشناسان در این زمینه پیشتر آن را بیان کرده بودند.
بنابراظهارات کارشناسان، قطعی های مکرر فیبرنوری خسارت های اقتصادی، اجتماعی را برای کشور در پی داشته و دارد. اختلال در مکالمات تجاری، نارضایتی عمومی و سلب اعتماد اجتماعی از عملکرد دستگاه های اجرایی و کاهش وجهه امنیتی و ثبات مسیرهای ایران (زمینی و هوایی) برای انتقال ترافیک های بین المللی از جمله این خسارت هاست اما در این میان معاون نگهداری و مدیریت شبکه شرکت ارتباطات زیرساخت معتقد است که شبکه های ایران تحت تاثیر اختلال در خطوط اینترنت اروپا و آسیا نیست، با اتفاقات افتاده بر سر فیبر نوری و اینترنت در کشور و همچنین اظهارات برخی از مدیران و دست اندرکاران شبکه فیبرنوری در کشور است که حالا ما می توانیم ادعا کنیم که قطعی اینترنت ایران در تمامی دنیا بی نظیر یا به عبارتی مشابهی ندارد چرا که با ثبت بیش از 150 بار قطعی شبکه اینترنت کشور طی یک سال گوی سبقت را از دیگر کشورها ربوده است.
منبع : سرمایه