امروزه دادهها کالاهای گرانبهایی هستند و بهعنوان طلای دیجیتال شناخته میشوند؛ پس طبیعتا از دید مجرمان سایبری دور نخواهند ماند. در این میان رمزهای عبور برای هکرها بسیار ارزشمند هستند و خرید و فروش آنها در وبتاریک به بخش بزرگی از یک اقتصاد زیرزمینی تبدیل شده است. بررسیها نشان میدهد در سال۲۰۲۱ بیش از دو میلیارد نام کاربری و رمز عبور در جهان سرقت شدهاند که این میزان تا ۳۵درصد رشد سالانه داشته است.
در جهان دیجیتال که همهچیز با معیارهای صفر و یک سنجیده میشود، دادهها یکی از ارزشمندترین کالاها به حساب میآیند که میتوانند تقریبا رشد هر کسبوکاری را تضمین کنند. با این اوصاف است که در سالهای اخیر و با افزایش روزافزون حجم دادههای تولید شده در فضای مجازی، حساسیتها و دغدغهها درباره حفظ امنیت اطلاعات هم بیشتر و بیشتر شده. جالب اینکه بسیاری از کارشناسان و دانشمندان هم پیشبینی چنین روندی را میکردند؛ «کلایو هامبی» ریاضیدان بریتانیایی که در زمینه علوم داده فعالیت میکند، در سال ۲۰۰۶ حتی فراتر از این هم رفت و گفت: «حالا داده یک نفت جدید است.» طبیعتا چنین کالای قیمتی از دید سودجویان دور نخواهد ماند و به این ترتیب است که دست مجرمان سایبری از آن دور نمانده. در میان دادهها و اطلاعات موجود در فضای مجازی اما رمزهای عبور به عنوان طلای دیجیتال شناخته میشوند. رمزهای عبور در کنار دیگر دادههای کاربران از جمله نام و آدرس ایمیل، کالای بسیار گرانبهایی برای هکرها هستند و به همین دلیل هم خرید و فروش این دادهها در فضای وبتاریک حالا به بخش بزرگی از یک اقتصاد زیرزمینی تبدیل شده است. مجرمان سایبری با این هدف اقدام به خرید چنین دادههایی میکنند که به آنها امکان سرقت هویت دیجیتالی افراد را خواهد داد.
جدیدترین گزارش تحقیقاتی منتشر شده در زمینه میزان رخنههای امنیتی در جهان هم این موضوع را تایید میکند. وبسایت FrogRock در چهارمین گزارش سالانه خود درباره میزان نفوذهای امنیتی و سرقتهای اطلاعات شخصی افراد، تاکید کرده است که در سال ۲۰۲۱ بیش از دو میلیارد اطلاعات ثبت شده شامل نامهای کاربری و رمزهای عبور مردم جهان در خطر سرقت قرار گرفتهاند که این میزان در مقایسه با سال ۲۰۲۰ تا ۳۵ درصد افزایش پیدا کرده است. بر اساس این گزارش، دیگر دادههای مورد نفوذ شامل نام، آدرس، شماره امنیت اجتماعی، تاریخ تولد، اطلاعات محافظتشده پرونده سلامت و جزئیات صورتحسابهای بانکی و تراکنشهای پرداخت افراد بودهاند. این بررسی تاکید کرده است که رمزهای عبور قدیمی درحال حاضر پاشنه آشیل شرکتها در حفظ امنیت سایبری هستند و نمیتوانند بهطور موثری از سرقت اطلاعات هویتی و افزایش خرید و فروش زیرزمینی دادهها جلوگیری کنند.