ثبت حدود ۵۰۰ شکایت از کسبوکارهای آنلاین در سال ۱۴۰۱
گزارش مرکز توسعه تجارت الکترونیکی از عملکرد سه ماهه سامانه هوشمند نظارت و رسیدگی به شکایات
طبق اعلام مرکز توسعه تجارت الکترونیکی٬ در ۳ ماه ابتدایی سال ۱۴۰۱ نزدیک به ۵۰۰ شکایت در سامانه هوشمند نظارت و رسیدگی به شکایات ثبت شده و از این مقدار بیش از نیمی از شکایات در مرحله ابتدایی مذاکره بین مصرفکننده و کسبوکار در این سامانه حل شده است.
فرآیند سامانه جدید بدین صورت است که پس از احراز هویت مصرفکننده و ثبت و احراز اطلاعات معامله بر اساس استعلام سیستمی تراکنش پرداخت از بانک مرکزی، شکایت به کسبوکار طرف شکایت ارجاع شده و کسبوکار موظف است طی یک بازه زمانی محدود نسبت به پاسخگویی مناسب و رفع شکایت اقدام کند.
در صورت عدم پاسخگویی مناسب توسط کسبوکار، علاوه بر امکان ارجاع شکایت به مراجع رسیدگیکننده اداری شامل سازمان حمایت از مصرفکنندگان و اتحادیه صنفی، امکان درخواست داوری نیز وجود دارد.
داوری ظرف حداکثر سه هفته توسط هیئت داوری متشکل از اعضای کمیسیون داوری کانون عالی کارفرمایان صادر و در صورت صدور رأی به نفع مصرفکننده، کسبوکار موظف به اجرای رأی ظرف حداکثر یک هفته خواهد بود وگرنه طبق تعهدات کسبوکار، اینماد وی تعلیق خواهد شد.
همچنین رأی داوری علاوه بر ضمانت اجرایی اداری، ضمانت اجرایی قضایی نیز خواهد داشت و پس از گذشت ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ در صورت عدم اجرا توسط کسبوکار، امکان اجرا از طریق قوه قضائیه هم وجود دارد.
در بازه زمانی سهماهه از تاریخ رونمایی سامانه، علیرغم تعطیلات نوروز و فعال بودن سامانه قدیم تا ابتدای خردادماه، حدود ۵۰۰ شکایت در سامانه هوشمند نظارت و رسیدگی به شکایات ثبت شده که با توجه به سازوکارهای خودکنترل طراحیشده، بیش از نیمی از شکایات در مرحله ابتدایی مذاکره بین مصرفکننده و کسبوکار در بستر سامانه حل شده و از باقیمانده شکایات برای حدود ۲۰ درصد درخواست داوری شده است.
همچنین تاکنون بیش از ۱۰ رأی داوری در سامانه صادر شده و مابقی درخواستها نیز در مراحل مختلف فرآیند صدور رأی است که عمده مواردی که رأی به نفع مصرفکننده بوده نیز توسط کسبوکارها اجرا و رضایت مصرفکننده جلب شده است.
با توجه به اینکه گزارش این سامانه نشاندهنده عملکرد موفق سامانه هوشمند نظارت و رسیدگی به شکایات است، توسعه آن به کسبوکارهای فیزیکی اعم از توزیعکنندگان و تولیدکنندگان بهعنوان یکی از پروژههای منتخب وزارت صنعت، معدن و تجارت توسط مدیرکل حوزه وزارتی به تمامی دفاتر ستادی و واحدهای استانی ابلاغ و تقسیمکار بین آنها برای اجرای پروژه مشخص شده است. به این ترتیب بهتدریج این سامانه برای فروشگاههای زنجیرهای و بزرگ، واحدهای صنفی منتخب و تولیدکنندگان نیز عملیاتی خواهد شد.
به این ترتیب مصرفکنندگان میتوانند از ظرفیت سامانه هوشمند رسیدگی به شکایات و ثبت درخواست داوری در این سامانه، برای تسریع در به نتیجه رسیدن شکایات و احقاق حق خود بهصورت کاملاً الکترونیکی و غیرحضوری از طریق پنجره واحد تجارت الکترونیکی (ecsw.ir) و صرفاً بر اساس اطلاعات تراکنش پرداخت بهخوبی استفاده کنند.