اپلتکنولوژی

مصاحبه منتشر نشده‌ای‌ از استیو جابز بعد از ۴۰ سال

«نکته جالب در مورد تلویزیون این است که به نظر می‌رسد محتوای آن برای عوام تولید می‌شود.» این جمله نابودکننده را استیو جابز، مدیرعامل فقید اپل در فوریه ۱۹۸۱ و در جریان مصاحبه‌ای با باب براون، خبرنگار شبکه ABC News بیان کرده است. مصاحبه‌ای که به گفته براون، قرار نبود عمومی شود.  

بنیانگذار ۲۵ ساله اپل در حالی تلویزیون و حرفه براون را به باد انتقاد گرفت که این دو در حال آماده شدن برای انجام این گفت‌وگو بودند و صحبت‌ها میان آنها نیز به صورت ویرایش‌نشده ثبت و ضبط شده بود. در آن زمان، از عمر اپل تنها ۵ سال می‌گذشت و استیو جابز نیز هنوز به چهره‌ای شناخته‌شده تبدیل نشده بود.  

با این حال، این ویدیو نگاه جذاب و جالبی را از استیو جابز در مسیر تبدیل شدن به استیو جابزی که اکنون می‌شناسیم، نشان می‌دهد. براون در این مصاحبه، تقریبا ۲۰ دقیقه با استیو جابز گفت‌وگو کرد که به نظر می‌رسد محل این مصاحبه نیز، دفتر جابز در مقر آن زمان اپل در Bandley Drive واقع در کوپرتینو است.  

همچنین در این ویدیو، یک کامپیوتر Apple II به همراه تصویری از باربارا جاسینسکی که از دوستان آن زمان جابز بود، مشاهده می‌شود. یک نسخه مبهم از لوگوی اپل نیز که از دیوار آویزان شده، به چشم می‌خورد.  

از آنجایی که نسخه خام و ویرایش‌نشده این مصاحبه منتشر شده، در برخی از قسمت‌های آن، شاهد وقفه‌ها و مواردی هستیم که اغلب در فرآیندهای ضبط تلویزیونی مشاهده می‌شوند. برای مثال، در یک بخش، جابز از براون می‌پرسد که آیا مصاحبه به صورت رسمی شروع شده یا این صحبت‌های معمولی قبل از مصاحبه است؟ همچنین در پایان نیز یک تهیه‌کننده خانم که چهره‌اش مشخص نیست، سوالاتی را به براون می‌دهد و از او می‌خواهد تا از زاویه دوربین متفاوتی این سوالات را بپرسد.  

اسناد ABC نشان می‌دهد که این مصاحبه در ۱۸ فوریه ۱۹۸۱ انجام شده و احتمالا برای یک بخش از مجله خبری ۲۰/۲۰ این شبکه که بیشتر به اتفاقات حوزه بازی‌های ویدیویی می‌پرداخت و ۲۸ ماه مه همان سال پخش شد، ضبط شده بود.  

به هر روی، کامپیوتر Apple II یک دستگاه فوق‌العاده برای بازی بود و این شبکه نیز سعی داشت با دعوت از جابز، به نوعی تعادل را در دعوت از مهمانان خود برای مصاحبه که اغلب از نقش‌آفرینان صنعت بازی بودند، ایجاد کند. اما اپل و موفقیت‌های آن ثابت کرد که محصول این شرکت، صرفا برای حوزه سرگرمی‌و بازی نیست.  

قدیمی‌ترین ویدیو از جابز در یوتیوب مربوط به کلیپی از آماده شدن وی برای مصاحبه با شبکه تلویزیون سن فرانسیسکو KGO در سال ۱۹۷۸ است که می‌گوید، از ظاهر شدن در تلویزیون شگفت‌زده می‌شود و احساس سرفه به وی دست می‌دهد. اگرچه او در مصاحبه با براون در سال ۱۹۸۱ نیز تقریبا با همان تیپ و قیافه –موهای خاص و عینک بزرگ و رومخ- ظاهر می‌شود اما اطمینان بیشتری در چهره او مشاهده می‌شود و شخصیتی راسخ را نشان می‌دهد که بعدها قرار است از محصولات بزرگی همچون اعم از مکینتاش، کامپیوتر NeXT و آیفون رونمایی کند.

و اما در خصوص این مصاحبه باید گفت که جابز در واکنش به سوالات براون، پاسخ‌های روان و دقیقی را ارائه می‌دهد. در عصری که بیشتر کاربران هنوز با رایانه‌های شخصی مانوس نشده‌اند، جابز در توصیف اهمیت این دستگاه‌ها بسیار ماهرانه عمل می‌کرد. وی مایل بود تا رایانه را به عنوان یک دوچرخه برای ذهن توصیف و یا با موتورهای کسر اسب بخار کسری مقایسه کند. جابز حتی در دومین مصاحبه خود با این شبکه نیز که البته با تد کوپل و برنامه Nightlight در ۱۰ آوریل ۱۹۸۱صورت گرفت، همین سبک و سیاق را در پاسخ به سوالات از خود نشان داد و دیدگاه ثابتی را در این خصوص مطرح کرد.

او حتی این نگرش را در مصاحبه ۲۹ دسامبر سال ۱۹۸۱ خود با شبکه CBS نیز منعکس کرد؛ هرچند جابز در آن زمان بیشتر روی پاک کردن این ذهنیت و باور در ذهن انسان‌ها که کامپیوترها باعث فریب و گمراه کردن انسان‌ها می‌شوند، تمرکز داشت تا تشریح عملکرد و قابلیت‌های کامپیوترها برای کسب‌وکارها و آموزش.

تماشای صحبت‌های جابز در مورد آینده اپل و برنامه‌ریزی‌های آن برای آینده در همان سال‌های نخست فعالیت این شرکت، بسیار تاثیرگذار است. او در آن سال‌ها اعلام کرد که هدف نهایی وی، ساخت یک کامپیوتر شخصی قدرتمند با قابلیت جای گرفتن در جیب است؛ چیزی که در سال ۲۰۰۷ محقق شد.  

جابز در گفت‌وگو با براون، از پیشرفت‌های این حوزه سخن گفت که بخش زیادی از آن به واقعیت تبدیل شدند. او می‌گوید که کامپیوترها می‌بایست برای استفاده آسان‌تر توسط افراد، پیچیده‌تر شوند و در نتیجه ممکن است هزینه بیشتری را به دنبال داشته باشند. این اتفاق هم برای مک و هم سیستم Lisa رقم خورد.

در انتهای این ویدیو، براون از جابز می‌پرسد که دوست دارد تعطیلات را در کجا بگذراند؟ جابز می‌گوید که زمان زیادی است که در تعطیلات به جایی نرفته است. وی ادامه داد: با این روش، می‌توانم میزان موفقیت خود را بسنجم. یعنی اگر بتوانم برای سه ماه به تعطیلات بروم، پس نتیجه می‌گیرم که موفق نبوده‌ام.

این یعنی جابز، مدت زمان تعطیلات خود را به عنوان معیاری برای میزان موفقیت و دستاوردهای خود در نظر می‌گرفت.

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا