رنگبندی کرونایی کشور، در اختیار وزارتبهداشت
وزارتبهداشت، ارسال دادههای بستری بیماران به اپلیکیشن «ماسک» را متوقف میکند
دسته بندی مناطق بر اساس میزان شیوع کرونا و تخصیص یک رنگ بر حسب میزان خطر در آن منطقه، ایدهای بود که در همان ابتدای پاندمی، توسط اپلیکیشنی به نام «ماسک» پیاده سازی شد. اما حالا پس از گذشت دو سال از تداوم پاندمی و جا افتادن این مدل دستهبندی، وزارت بهداشت در صدد برآمده تا خود عهده دار اعلام این رنگبندیها شود و ارسال اطلاعات برای بهروزرسانی نقشههای این اپلیکیشن را متوقف کند. گفتنی است که از اوایل سال جاری، علی شریف زارچی طراح اپلیکیشن «ماسک»، به سمت سرپرست مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت منصوب شده است.
توقف رنگبندی کرونایی در اپ «ماسک»
روز گذشته تیم توسعه اپلیکیشن ماسک با انتشار بیانیهای اعلام کردند که از این پس، فعالیت تیم این اپلیکیشن، معطوف به انتشار تجربیات دو سال گذشته با رویکرد علمی خواهد بود که از طریق کانال تلگرامی این اپلیکیشن @mask_application منتشر خواهد شد. در این بیانیه آمده است: «اوایل سال ۹۹، اپلیکیشن ماسک بر اساس روند بستری بیماران کرونا اقدام به رنگبندی شهرستانها کرد. این موضوع بهزودی مورد استقبال مردم و مسئولان قرار گرفت. از آبان ۹۹ با مصوبه ستاد ملی کرونا، محدودیتهای کرونایی بر اساس وضعیت رنگبندی شهرستانها شکل گرفت. از چند روز قبل وزارت بهداشت تصمیم گرفته است رنگبندی شهرستانها توسط معاونت تحقیقات وزارتخانه انجام شود. بر اساس همین تصمیم، روند ارسال دادههای بستری از وزارت بهداشت به اپلیکیشن ماسک متوقف شدهاست.»
در ادامه این بیانیه تاکید شده است که: «تیم اپلیکیشن ماسک ضمن احترام به این تصمیم اعلام میدارد از این پس، رنگبندی شهرستانها در اپلیکیشن ماسک بهروز نخواهد بود. بر اساس افزایش روند بستری در تمام استانها، قطعاً تاکنون بیشتر کلانشهرها در وضعیت قرمز قرار گرفتهاند ولی به دلیل نبود دادههای بهروز، قادر به تغییر رنگ و اطلاعرسانی مناسب در این خصوص نیستیم. صمیمانه قدردان کادر بهداشت و درمان کشور هستیم.»
انتقال قدرت از ماسک به دولت
در تمامی این ماهها که ویروس کرونا در کشور دارد، اپلیکیشن ماسک به یکی از مراجع مهم اطلاع رسانی و هشداردهی در زمینه کنترل بیماری کرونا تبدیل شده بود. در مدت اخیر و همزمان با شروع خیز سویه جدید اومیکرون نیز بارها هشدارهایی مبنی بر اینکه شرایط در آستانه خطرناک شدن است از سوی این اپلیکیشن صادر شد. اما سیاست دولت فعلی بر آن بود که فعالیتهای اجتماعی به روال معمول تداوم داشته باشد. آنها معتقدند که این سویه نمیتواند چندان خطرآفرین باشد و حتی بر حضور حداکثری دانشآموزان در مدارس تاکید شده است.
با اینحال چند روزی است که تعداد ابتلا و مرگ و میر ناشی از کرونا در حال اوج گیری است و بسیاری از کارشناسان خواستار بازگشت محدودیتهای کرونایی هستند. هفته گذشته رییس جمهور در صحبتهای خود اعلام کرد که از این پس «هرگونه اطلاعرسانی درباره شیوع کرونا باید با هماهنگی کامل و دقیق باشد تا در ضمن آگاهیرسانی به مردم، نگرانی بیجا در جامعه ایجاد نکند.» و به نظر میرسد ارسال اطلاعات به این اپلیکیشن نیز در همین راستا متوقف شده است.
به نظر میرسد توقف اشتراک گذاری دادههای این چنینی با تیمهایی که با هدف اطلاع رسانی و افزایش آگاهی عمومی فعالیت میکردند، نتیجهای جز کاهش شفافیت و افت اعتماد عمومی به اطلاعات منتشر شده به دنبال نخواهد داشت.