تکنولوژی

«دیوار فروشگاه‌ها»؛ ورود دیوار به حوزه مارکت‌پلیس‌

فروشگاه‌های حاضر در دیوار می‌توانند در دیگر پلتفرم‌ها هم حضور فعال داشته باشند

پلتفرم دیوار از سرویس خرید اجناس نو با عنوان «دیوار فروشگاه‌ها» رونمایی کرد. به نظر می‌رسد بزرگترین پلتفرم نیازمندی‌های آنلاین قصد دارد اینبار در عرصه مارکت پلیس‌ها به یک بازیگر مهم تبدیل شود.

مدیرعامل دیوار در  نشست خبری آنلاین صبح امروز در خصوص ایده راه‌اندازی این سرویس گفت: «شیوع کرونا و قرنطینه خانگی مردم از اسفند ۹۸ ما را به فکر راه‌اندازی سرویس دیوار فروشگاه‌ها انداخت. این سرویس قرار است از یک طرف بخشی از ضرر و زیان کسب‌وکارهای آفلاین را پوشش دهد و از سوی دیگر تجربه جدیدی از خرید آنلاین را به کاربران ارائه دهد.»

به گفته اشکان میرآرمندهی در سال ۹۸ بیش از ۴۰۰ هزار فروشگاه، محصولات یا خدمات خود را در دیوار ارائه می‌کردند و از قبل هم امکان راه‌اندازی فروشگاه برای مشاورین املاک و نمایشگاه‌داران خودرو در دیوار به وجود آمده بود. ولی با توجه به اینکه دیوار بیش از ۳۵ میلیون کاربر دارد، هدف از راه‌اندازی دیوارفروشگاه‌ها؛ ارائه تسهیلاتی به کسب‌وکارها برای عرضه راحت‌تر محصولات است.

«دیوار فروشگاه‌ها»؛ ورود دیوار به حوزه مارکت‌پلیس‌ها
در این نشست اشکان میرآرمندهی – مدیرعامل دیوار، مهدی امیر پور – مدیر روابط عمومی و علی رسولی، مدیر مارکتینگ دیوار به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند

اما ویزگی که می‌تواند موجب تشویق فروشندگان به عضویت در دیوار فروشگاه‌ها شود، کمیسیون صفر است که مدیرعامل دیوار آن را یکی از مزیت‌های اصلی و رقابتی این پلتفرم در مقایسه با رقبا می‌داند. امکان مقایسه قیمت کالا و امکان ارتباط مستقیم خریدار و فروشنده نیز از دیگر مزیت‌های این سرویس است که میرآرمندهی به آنها اشاره کرد.

طبق اعلام مدیرعامل دیوار، این سرویس جدید طی دو هفته اخیر بیش از ۳هزار ثبت نام از طرف فروشگاه‌ها داشته است. آرمندهی این تعداد فروشگاه را برابر با فروشگاه‌های دو طرف خیابان ولیعصر از میدان تجریش تا راه‌آهن توصیف کرد و البته آن را مشابه یک پاساژگردی آنلاین نیز می‌داند.

نیازی به رقابت و انحصار نیست

علی رسولی، مدیر مارکتینگ دیوار در پاسخ به سوال آی‌تی‌ایران که با وجود رقیبی مثل دیجی‌کالا، آیا دیوار می‌تواند سهم قابل توجهی از حوزه مارکت پلیس داشته باشد، گفت: «به طور کلی بازار خرده فروشی در ایران طبق تحقیقات تنها 7 درصد آن آنلاین شده و 93 درصد آن همچنان آفلاین است؛ از این ۷ درصد بخش قابل توجهی از آن هم از طریق شبکه‌های اجتماعی انجام می‌گیرد.»

وی ادامه داد: «فکر می‌کنیم جا برای پیشرفت در این حوزه به اندازه کافی وجود دارد و با توجه به نفوذ قابل توجه اینترنت و تلفن هوشمند در بین ایرانیان، آنقدری تقاضا افزایش داشته که فکر نمی‌کنیم فعلا با دیگر پلتفرم‌ها رقابتی به وجود بیاید.»

مدیر مارکتینگ دیوار در پاسخ به دیگر سوال آی‌تی‌ایران مبنی بر اینکه آیا فروشگاه‌ها پس از عضویت در سرویس «دیوار فروشگاه‌ها» می‌توانند در پلتفرم‌های آنلاین دیگر هم عضو باشند، گفت: «دیوار اصراری ندارد که فروشگاه‌ها بخواهند انحصارا با ما همکاری داشته باشند. وفروشگاه‌ها آزادانه می‌توانند در دیگر پلتفرم‌ها حضور فعال داشته باشند.»

 

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا