تکنولوژی

راز موفقیت سکاندار AMD : هرچه بهتر می‌شوید انتخاب‌ها هم سخت‌تر می‌شود

«لیزا سو» می‌گوید تکنولوژی‌های ابررایانه‌ها طی پنج سال به کامپیوترهای خانگی می‌‌رسد

زمانی که «لیزا سو» سکان هدایت شرکت ادونسد میکرو دیوایسز (Advanced Micro Devices) یا همان AMD را که در زمینه تولید انواع چیپ و تراشه فعالیت می‌کرد، به دست گرفت؛ اوضاع این شرکت تعریف چندانی نداشت.

اما وی ظرف شش سال، این شرکت را به جایگاهی رساند که در فناوری‌های نوظهوری همچون هوش مصنوعی و گیمینگ، نامی‌برای خود دست و پا کرده است. در این مصاحبه که نشریه فورچون با وی انجام داده لیزا سو، مدیرعامل AMD که از ابررایانه‌ها، نحوه تغییر وضعیت شرکت و مدیریت یک شرکت جهانی در دوره‌ای که با همه‌گیری یک ویروس همراه شده، سخن می‌گوید.

زمانی که مدیرعاملی AMD را در سال 2014 برعهده گرفتید، میزان درآمدهای این شرکت با کاهشی 40 درصدی همراه شده بود؛ سهم شما در بازار به نصف تقلیل یافته بود؛ ارزش هر سهم‌ شرکت نیز به زیر 2 دلار رسیده بود، اما استراژی شما برای احیای این کسب‌وکار از طریق تمرکز روی چیپ‌هایی با کارکرد بالا، نتیجه داد و به موفقیت ختم شد. در نتیجه، سهام شرکت با رشدی محسوس همراه شد و تراشه‌های سری رایزن، به محبوبیتی بالا نزد تولیدکنندگان دست یافت؛ امسال قرار است 100 لپتاپ جدید مجهز به تراشه‌های AMD روانه بازار شوند. شما پیش‌تر از تلاش خود برای تغییر اوضاع در این شرکت به عنوان مبارزه در مجموعه‌ای از جنگ‌ها یاد کردید، به نظرتان پیروزی در این نبردها، چه حسی دارد؟

همه این‌ها برای من بسیار هیجان‌انگیز و ارزشمند است. ما در طی چند سال اخیر توانستیم اعتماد به نفس خود را تقویت کنیم و به این باور برسیم که می‌توانیم در هر کاری موفق شویم. زمانی که کار خود را شروع کردیم، انگیزه‌های زیادی در ما وجود داشت. می‌دانستیم که می‌توانیم کارهای بیشتری انجام دهیم و جهان همواره منتظر ایده و محصولات جدیدی است.

اکنون انتظارات از ما بالاست. معتقدم که زندگی نیز همانند نقشه راه محصول، صحنه انتخاب‌هاست و هرچه عملکردتان بهتر می‌شود، انتخاب‌ها سخت‌تر می‌شوند. حتی اگر سخت‌تر هم نشوند، قطعا راحت‌تر نخواهند شد.

در نقشه راه محصول شما در پنج سال اخیر، طراحی‌های جدید برای پردازنده‌های اصلی و پردازنده‌های گرافیکی دیده می‌شد. قبلا از تراشه‌های گرافیکی صرفا در حوزه ویدیو گیمینگ استفاده می‌شد اما اکنون در دیتاسنترها نیز به منظور ارتقای عملکرد تجزیه و تحلیل داده‌های کلان مورد استفاده قرار می‌گیرند. هدف بعدی شما چیست؟

ما سرمایه‌گذاری هنگفتی را در زمینه گرافیک انجام دادیم و در حال حاضر، تلاش می‌کنیم تا عملکرد کارت‌های گرافیک را در دو بخش گیمینگ و فرآیندی‌های رایانشی به نسب قبل، ارتقا دهیم. در واقع، این مسیر جدیدی است که برای خود ترسیم و تمرکز خود را روی آن معطوف کرده‌ایم.

وجه تمایز AMD با دیگر شرکت‌ها در باور به این ایده و طرز فکر نهفته است که می‌توانیم بهترین پردازنده‌ها را در دل هر یک از سیستم‌ها تعبیه کنیم.

جالب است که از همان چیپی که در دستگاه‌های گیمینگ استفاده می‌شود، در اپلیکیشن‌های مبتنی بر فناوری‌های هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی در دیتاسنترهای کلاد متعلق به شرکت‌های گوگل و آمازون نیز به کار می‌رود. سوال اینجاست که چرا از این نوع چیپ‌ها که از سرعت بالایی در پردازش اطلاعات و کارهای مختلف برخوردارند، در دیتاسنترها نیز استفاده می‌شود؟

باور ما بر این است که رایانه‌ها می‌توانند هوشمندتر و سریع‌تر عمل کنند و این امر محقق نمی‌شود مگر با ارتقای عملکرد در تشخیص و یکسان‌سازی الگوها و استفاده بهینه از این اطلاعات. در واقع، این ایده همان مفهوم کلی یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی و رایانش با کارایی بالاست.

بخش رایانش به نسبت دیگر بخش‌ها، با سرعت بیشتری در حال پیشرفت است چراکه ما انسان‌ها با طور قابل‌توجهی در حال تولید اطلاعات هستیم. شرکت‌های ما نیز حجم زیادی از اطلاعات را در روز تولید می‌کنند. در این میان، اینترنت نیز تولید اطلاعات زیادی را بر عهده دارد. اینجاست که باید مشخص کنیم که با این اطلاعات چه باید کرد.

چگونه می‌توانید منحنی عملکرد را تغییر دهید؟ در دنیای فناوری، اگر سود عملکرد یک صنعت را در طی یک دوره پنج یا ده ساله ترسیم کنید، اغلب به شکل یک خط صاف درمی‌آید. اما هدف ما این است که این خط را تغییر دهیم و آن را خم کرده و بالاتر از آن قرار گیریم.

همه چیز درباره اگزافلاپ

شرکت AMD توانست در دو مناقصه برای ساخت سریع‌ترین ابررایانه‌ها پیروز شود. سوال اینجاست که چگونه از فناوری شما در این زمینه استفاده خواهد شد؟

اگر به دستاوردهای ما در حل مشکلاتی که آزمایشگاه ملی Oak Ridge که در زمینه تحقیقات علم پزشکی و هوایی فعالیت دارد و همچنین مرکز Lawrence Livermore، که در حوزه امنیت ملی فعال است، نگاهی بیندازید متوجه خواهید شد که بعد از تعبیه دیتاسنترهای بزرگ‌تر در این مراکز، عملکرد پردازشی و محاسباتی آن‌ها به طور محسوسی افزایش یافته است.

این همان هدفی است که ما در ساخت ابرریانه‌های بزرگ دنبال می‌کنیم. درواقع، سعی داریم تا از طریق استفاده ترکیبی از پردازنده‌های اصلی و پردازنده‌های گرافیکی و ارتباط با کارایی بالا میان آن‌ها، عملکردی فراتر از حد معمول را  به ارمغان آوریم. جالب اینجاست که این فناوری همان فناوری است که در کنسول‌های بازی استفاده شده، البته در مقیاس بزرگ‌تر و روشی متفاوت که می‌تواند منشا تحولاتی عظیم در جهان باشد.

عملکرد سهام شرکت ای ام دی از سال ۲۰۱۴ تا آوریل ۲۰۲۰
عملکرد سهام شرکت ای ام دی از سال ۲۰۱۴ تا آوریل ۲۰۲۰ – منبع: بلومبرگ

نکته : اغلب از سی‌پی‌یو یا همان واحد پردازشی مرکزی به عنوان چیپ رایانشی اصلی در سرورها و همچنین رایانه‌های شخصی استفاده می‌شود. جی‌پی‌یو یا به عبارتی واحد پردازشی گرافیکی نیز در ارتقای سرعت اجرای بازی‌های ویدیویی نقش تعیین‌کننده‌ای دارد و در پردازش بهتر هوش مصنوعی و همچنین کلان داده نیز کاربرد دارد.

 

رشد کاربران اینترنت از ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۹ - منبع ITU
رشد کاربران اینترنت از ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۹ – منبع ITU

در ماه مارس، آزمایشگاه ملی Lawrence Livermore، شرکت AMD را برای تامین پردازنده‌های ابررایانه 600 میلیون دلاری خود به نام EL Captain انتخاب کرد. در سال 2019 نیز این شرکت موفق شد تا قراردادی مشابه را با آزمایشگاه تحقیقاتی Oak Ridge به منظور تولید پردازنده برای ابررایانه Frontier این مجموعه امضا کند.

ابرکامپیوترهایی که شما طراحی و تولید می‌کنید، می‌توانند سرعت محاسباتی خود را به اگزافلاپ برسانند، یعنی پنج برابر سریع‌تر از سریع‌ترین ابررایانه کنونی. چگونه توانستید به چنین دستاورد و پیشرفت مهمی‌دست یابید؟

این مساله را نمی‌توان در یک بعد خلاصه کرد. به نظرم، ترکیبی از عوامل در دستیابی به این مهم موثرند. اما مهم‌ترین چیز، این طرز فکر است که این اجزا و قطعات هوشمند‌تر هستند چرا که از ارتباط درونی هوشمند‌تری بهره می‌برند که به آن‌ها این اجازه را می‌دهد تا اطلاعات و عملیات‌ها را با کارایی و اثربخشی بهتری نسبت به قبل به انجام برسانند.

لپتاپ فعلی من، پنج برابر سریع‌تر از لپتاپ قدیمی‌ام نیست، حتی نزدیک به این عدد هم نیست. به نظر شما آیا در زمینه دستگاه‌های مصرفی نیز شاهد چنین پیشرفت چشمگیری خواهیم بود؟

قطعا فناوری که امروزه در ابررایانه‌ها مشاهده می‌شوند، در دستگاه‌های مصرفی نیز مورد استفاده قرار خواهند گرفت. تحقق این امر شاید حدود پنج سال به طول بینجامد اما استفاده از قابلیت‌های این فناوری‌ها برای از میان برداشتن محدودیت‌ها همواره مورد توجه بوده است.

قطعا در آینده، نیازی به ارتقای پردازشگری که پردزاش اپلیکیشن Word را  برعهده دارد، نیازی نخواهد بود. اما اپلیکیشن‌ها و کاربردهایی وجود دارند که می‌بایست روی آن‌ها تمرکز کرد. برای مثال، فناوری یادگیری ماشینی دارای کاربردهای مختلفی از قبیل استفاده در سیستم تشخیص صداست. اما اگر در حال حاضر بخواهید صدای خود را به متن تبدیل کنید، این فناوری نمی‌تواند عملکردی عاری از عیب و نقص را برایتان به ارمغان آورد. بنابراین، نیازمند توسعه بیشتری است.

قاعده جدید

جهان اکنون با بحران همه‌گیری ویروس کرونا دست و پنجه نرم می‌کند. شما در پنجم ماه مارس به تحلیلگران گفتید که این ویروس بر وضعیت مالی شما تاثیرگذار خواهد بود. حال با توجه به وضعیت زنجیره‌های تامین جهانی‌تان، نگرانی‌های شما در درازمدت چیست؟

بحران کویید-19 غیرمنتظره بود و زندگی همه ما را تحت الشعاع خود قرار داد. اولویت ما در وهله اول، حفاظت از سلامتی و امنیت کارمندان، شرکا و افرادی است که با آن‌ها در ارتباط هستیم. باورکردنی نیست که شرکتی با بیش از 100 هزار کارمند، به دورکاری روی آورد. ما همچنین شیوه‌‌های متفاوتی را اتخاذ کردیم تا بتوان کارهای پیچیده مهندسی را از نیز از خانه مدیریت کرد. از طرفی دیگر، با تغییر اولویت‌های مشتریانمان، اقداماتی را در جهت حمایت از آن‌ها در دستور کار قرار دادیم. ما از زنجیره تامین پیچیده‌ای بهره می‌بریم که مسئولیت تولید محصولات‌مان را در کشورهای مختلف برعهده دارند. اگرچه در ابتدا با مشکلاتی در این زمینه مواجه بودیم، اما توانستیم به خوبی آن را مدیریت کنیم.

بخشی از استراتژی شما برای احیای AMD، تولید چیپ‌های سفارشی برای کنسول‌های بازی بود. اکنون شاهدیم که سرویس‌های کلاد گیمینگ ( بازی بر بستر ابر )  به طور گسترده‌ای توسعه یافته‌اند و در اغلب دستگاه‌ها حضور دارند. سوال این است که آیا هنوز هم فکر می‌کنید که کنسول بازی، کسب و کار خوبی است؟

بازی، کسب و کار بسیار خوبی است. طبق آخرین آماری که در اختیار دارم، بیش از 2 میلیارد کاربر بازی که از کاربران گوشی‌های هوشمند، رایانه شخصی و کنسول‌ها هستند، از کلاد استفاده می‌کنند. امسال سال بزرگی برای حوزه گیمینگ است چراکه هر دو شرکت مایکروسافت و سونی، نسل جدید کنسول‌های بازی خود را به بازار عرضه خواهند کرد. محصولاتی که از آن‌ها به عنوان یکی از پرطرفدارترین دستگاه‌های سال 2020 یاد می‌شود. حوزه گیمینگ برای ما بسیاری مهم است چراکه به خوبی از فناوری استفاده می‌کند. به اعتقاد من، کلاد گیمینگ فرصت‌های زیادی را برایمان فراهم می‌کند اما هنوز چند سالی برای استفاده از این ظرفیت‌ها فاصله داریم.

شما جزو 35 مدیرعامل خانم برتر فورچون 500 در جهان هستید. برای آنکه بتوانیم خانم‌های بیشتری را در زمره رهبران عرصه فناوری ببینیم، چکار باید کرد؟

اولین گام، برنامه‌ریزی و داشتن نیروهای کافی برای شروع است. گام بعدی، باور داشتن این مساله است که خانم‌ها فرصت و شانس خوبی برای حضور در این عرصه دارند. معتقدم اگر به انسان‌های خوب، فرصت‌های خوبی داده شود قطعا می‌توانند بدرخشند.


چند نکته:‌

  • یک اگزافلاپ معادل یک میلیارد میلیارد محاسبه در ثانیه است. اپل اخیرا اعلام کرد که پردازنده A13 بکار رفته در آیفون 11 این شرکت می‌توان به یک ترافلاپ قدرت محاسباتی برسد. برای درک بهتر اگزافلاپ می‌توان گفت که با یک میلیون گوشی آیفون می‌توان به این عدد دست یافت.
  • برآوردهای شرکت تحقیقاتی Newzoo نشان می‌دهد که 2.5 میلیارد نفر در جهان در سال گذشته، جزو کاربران بازی‌های ویدیویی بودند و حدود 152 میلیارد دلار را در این زمینه خرج کردند. از این بین، تقریبا 45 درصد به بازی‌های موبایلی، یک سوم به کنسول‌ها و مابقی به بازی‌های پی‌سی اختصاص داشت.
  • طبق آمارهای سال 2018، حدود 24 درصد از مجموع کارمندان شرکت AMD را زنان تشکیل می‌دهند و 18 درصد از شغل‌های مهندسی نیز به این گروه اختصاص یافته است. همچنین، 26 درصد از افرادی که در شغل‌های مرتبط با علم ریاضی در جهان فعالیت دارند، زنان هستند.

منبع
فورچون

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا