استارتاپایران

نگرانی شدید اسنپ و تپسی از جلسه امروز در وزارت کشور+ به روز شده

در غیاب حامیان استارتاپها مصوبه جنجالی در کمیسیون تصویب و به هیات دولت فرستاده شده بود

جلسه امروز کمیسیون زیربنایی دولت می‌تواند موجب شود اسنپ و تپسی و سایر تاکسی‌های اینترنتی به مجموعه‌ای کاملا تحت کنترل شهرداری تهران تبدیل شود. این چیزی است که با توجه به سابقه رقابت شهرداری با تاکسی‌های اینترنتی این شرکتها را بسیار نگران کرده است .

تاکسی‌های اینترنتی تقریبا از هر مرجع ممکن مجوز فعالیت گرفته‌اند اما در همه این سالها در برابر درخواست شهرداری برای کنترل و نظارت قرار داشته‌اند.

نظارت شهرداری بر تاکسی‌های اینترنتی چیز جدیدی نیست و در بسیاری از کشورها تاکسیهای اینترنتی هم تحت نظارت شهرداری‌ها فعالیت خود را انجام می‌دهند. در ایران اما تاکسیرانی و مقامات شهرداری تهران به جای فراهم کردن زمینه فعالیت و رشد این شرکتها در کنار رقبای سنتی خود به فکر رقابت با آنها افتادند. شرکتهایی با حمایت تاکسیرانی ایجاد شد یا مجوز فعالیت گرفت اما مجموعه این اقدامات رقابتی باعث جلوگیری از رشد شرکتهای مشهور تاکسی اینترنتی مثل اسنپ و تپسی نشد.

حالا در تلاشی دوباره کمیسیون زیربنایی دولت در وزارت کشور به دنبال دستورالعملی است که تاکسیهای اینترنتی را به زیرمجموعه‌ای از رقیب خود – تاکسیرانی – تبدیل کند. این چیزی است که مدیران دو تاکسی اینترنتی آن را برنمی‌تابند.

خطر تعطیلی تاکسیهای اینترنتی

ژوبین علاقه بند مدیرعامل اسنپ به ایرنا می‌گوید : او در این خصوص گفت: بیش از چهار سال است که تاکسی‌های اینترنتی در ایران فعالیت خود را آغاز کرده‌اند و در این مدت با استقبال مردم مواجه شده‌اند. این استقبال نیز دلایل خودش را دارد.
علاقبند به تعدادی از این دلایل اشاره می‌کند: اولی ایجاد شغل است. بالغ بر1میلیون و 200 نفر در سامانه اسنپ ثبت نام کردند و تا جایی که اطلاع دارم کل تاکسی‌های اینترنتی 2 میلیون نفر راننده دارند. در شرایط فعلی که اوضاع اقتصادی کشور مناسب نیست و ایجاد شغل از دغدغه‌های اصلی دولت به حساب می‌آید، این سطح از میزان اشتغال کمک خوبی به بدنه دولت است.
وی افزود: شهروندان نیز طرف دیگر این بازی هستند. کسانی که هزینه‌های سفرشان معقول شده، سفرهای امن را تجربه می‌کنند، قیمت‌ها شفاف هستند، دردسرهای‌شان کمتر شده و خیلی مسائل دیگر.
علاقبند اعتقاد دارد دلیل موفقیت تاکسی‌های اینترنتی این است که با قانون عرضه و تقاضا رشد می‌کنند و اگر به روشی غیر از این اداره شوند، به سمت از هم پاشیدگی می روند
«اتفاقی که در حال حاضر شاهد آن هستیم مربوط به رویکرد سهم‌خواهانه وزارت کشور از این سبک کسب و کارهاست که می‌تواند ختم به دریافت مجوز از شهرداری شود.»
مدیرعامل اسنپ اعتقاد دارد این رویکرد از بدو تولد تاکسی های اینترنتی وجود داشته و آن‌ها سالهاست در حال جنگیدن با مسائل حاشیه‌ای پیرامونش هستند. طی یکی دو سال اخیر که تاکسی‌های اینترنتی رشد کرده‌اند و سهم عمده‌ای از بازار را گرفته‌اند، این بحث نیز جدی‌تر شده است.
اصلاح قوانین معمولا زمانی رخ می‌دهد که خلایی وجود داشته باشد. از مدیرعامل اسنپ می‌خواهیم صادقانه درباره خلاهایی که ممکن است منجر به اصلاح این لایحه شده باشد، صحبت کند، او می‌گوید: خلایی در بحث قانونگذاری تاکسی های اینترنتی وجود ندارد. دلیلش این است که ما طبق قانون نظام صنفی، جواز فعالیت‌مان را از اتحادیه کسب و کارهای مجازی دریافت کرده ایم و جالب است بدانید روی جواز کسب ما ذکر شده برای فعالیت نیاز به مجوز دیگری نداریم.
او افزود: اما شهرداری معتقد است باید از آن ها مجوز بگیریم. بر اساس مسائلی که از سوی شهرداری مطرح می شود، این نهاد قصد ورود به مبانی اصلی کسب و کار تاکسی‌های اینترنتی دارد، از جمله بحث قیمت‌گذار. نگاه‌شان این است که قیمت‌گذاری باید طبق نظر شورای شهر اعمال شود.
او اضافه کرد: ذات کسب و کارهای اینترنتی یک قانون دارد؛ این که به نسبت عرضه و تقاضا قیمت‌ها برای برقراری توازن بالا و پایین بروند. در واقع این مکانیزم، بازار قیمت را تثبیت می‌کند. اگر قرار باشد شورای شهر این قیمت را برای ما تعیین کند که دیگر هیچ؛ ضعف‌های قیمت‌گذاری که در تاکسی‌ها وجود دارد در آن جا نیز بروز پیدا خواهد کرد.
علاقبند به مسئله دیگری اشاره می‌کند که عجیب است.

بر اساس این لایحه پراید نباید در ناوگان تاکسی‌های اینترنتی فعالیت کند.چطور می‌توانیم به 700 هزار راننده بگوییم پرایدشان را بفروشند و پژو بخرند؟ مدیرعامل اسنپ

 

آن هم در برهه‌ای که پراید یک کالای لوکس به حساب می‌آید و خریدش دیگر کار هر کسی نیست.
او می گوید: یکی از چیزهایی که در این لایحه مطرح شده این است که پراید نباید در ناوگان تاکسی‌های اینترنتی فعالیت کند. این درخواست خیلی عجیب است. چطور می‌توانیم به 700 هزار راننده که به صورت فعال در سامانه فعالیت می‌کنند بگوییک پرایدشان را بفروشند و پژو بخرند؟ این درخواست‌ها نگران کننده است و باعث می‌شود تاکسی های اینترنتی زیر سایه این نظرات و قوانین از بین بروند و ماهیت فعلی خود را از دست بدهند.
او با اشاره به اینکه مخالف نظارت و قانون گذاری در حوزه کاری شان نیستند، گفت: مجوز قانونی این کسب وکار، از مجموعه ای که زیر نظر اصناف و وزارت صنعت، معدن و تجارت فعالیت می کند، دریافت شده است و نیازی به مجوز دیگر نداریم.
مسئولان در مصاحبه های شان مدام می گویند ما زیر بار نظارت نمی رویم، این غلط است. کاملا قبول داریم که شهرداری باید روی کار ما نظارت کند. اما نظارت باید طبق دستور العمل نظارتی باشد که تدوین آن به دستور هیات وزیران، برعهتده وزارت کشور و وزارت صمت گذاشته شده است.
علاقبند اشاره می کند که مدتهاست روی این دستورالعمل نظارتی کار کرده و تقریبا نیز به نتیجه رسیده اند: بالغ بر یک سال است که همراه با وزارت کشور و وزارت صمت روی این مسئله کار می کنیم. با برگزاری دو جلسه دیگر این دستورالعمل تقریبا نهایی می شد و نمی دانم چه لزومی دارد این لایحه جدید تصویب شود.
ماجرایی که علاقبند روایت می کند کمی عجیب است. آن ها تجربه تعامل یک ساله با وزارت کشور را دارند در حالی که لایحه ای که صبح فردا قرار است به تصویب برسد را وزارت کشور به هیات دولت خواهد برد.
او در این خصوص گفت: این کار کاملا پشت سر ما انجام شد و زمانی که متوجه اش شدیم، تعجب کردیم. شهرداری با استفاده از همان دستورالعملی که چند ماه مداوم برایش زمان گذاشتیم می تواند به کار ما نظارت کند، نه این که با تصویب لایحه جدید کسب وکارهای اینترنتی را از بین ببرد.
او در انتها به این مسئله اشاره کرد که فعالیت همگی نهادها به سمت کاهش تصدی گری دولت میل می کند، اما تصویب این لایحه خلاف این جهت است: ما در حال حاضر در شرایطی هستیم که به وجود آمدن و رشد کسب و کارها تسهیل شود، نه این که با مجوزهای جدید همین کسب و کارهایی که تا الان پا گرفته اند را نیز از بین ببریم. ما به معاونت دانشجویی حقوقی ریاست جمهوری مراجعه کردیم آن ها نیز مخالف خلق مجوز جدید هستند.

تپسی : معجبیم

میلاد منشی پور مدیرعامل تپسی نیز با چندصد هزار راننده طرف قدیمی و پرقدرت تاکسی های اینترنتی است. او نیز مانند همکارش به اتفاقی که تا چند ساعت دیگر رقم خواند خورد نگاه می کند.
منشی پور در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا گفت: زمانی که مشکلات فنی پیش می آید و سیستم برای مدت بسیار کوتاهی اصطلاحا داون می شود، مساوی با از بین رفتن 20 درصد کارکرد روزانه یک راننده اینترنتی است. خطری که تصویب این لایحه، متوجه این درآمد می کند چه خواهد بود؟
وی افزود: ما متعجبیم زمانی که این قدر بحران وجود دارد، چرا باید یک بخشی از وزارت کشور و شهرداری ها نگاه شان به تاکسی های اینترنتی باشد، آنهم به صورت کاملا یک طرفه. به این شکل که با تصویب این لایحه و فشارهایی که هر روز به ما وارد می کنند، عرصه را تنگ تر کنند.
جلسات تاکسی های اینترنتی با معاونت عمرانی وزارت کشور پیش می رفت تا این که آن ها یک روز بی خبر از همه جا متوجه شدند، همین مجموعه در حال تلاش برای تصویب لایحه ای، دقیقا نقطه مقابل همین جلسات است: اواخر دولت اول آقای روحانی، به ابتکار وزیر ارتباطات آن زمان آقای واعظی با حمایت وزارت صمت و نقش آفرینی کلیدی آقای ستاری، هیات دولت تصویب کرد که مجوز تاکسی های اینترنتی از طریق وزارت صمت مورد قبول است و نظارت با شهرداری باشد.
وی افزود: قرار بر این شد مسئله نظارت نیز منوط بر دستورالعملی باشد که وزارت ارتباطات، صمت و وزارت کشور در آن اعمال نظر می کنند. این کاملا منطقی به نظر می رسید. اما با لایحه ای که اگر فردا به تصویب برسد، معاونت عمرانی وزارت کشور و شهرداری ها باید بر کار ما نظارت کنند و این در حالی است که خودشان مجموعه هایی هستند که ما در رقابتند. چطور می شود یک رقیب به رقیب دیگر نظارت کند؟ اصل داستان این است.

این طرح اگر تصویب شود مسئولان شهرداری با ابزارهایی که در دست دارند می توانند بیشتر از گذشته تاکسی های اینترنتی را تحت فشار قرار بدهند. منشی پور مدیرعامل تپسی

 

او در ادامه به چراغ خاموش پیش رفتن معاونت عمرانی وزارت کشور اشاره کرد و گفت: ما زمانی متوجه شدیم طرف مذاکره کننده ما لایحه ای را برای تصویب به کمیسیون زیربنایی برده است. این در حالی است که هیچ کدام از نمایندگان اصلی وزارتخانه های حامی ما حضور نداشتند. ما بعد از تصویب این لایحه متوجه ماجرا شدیم و واکنش نشان دادیم.
منشی پور خاطرنشان کرد: چند ماه قبل این لایحه تصویب شد، چند هفته قبل از هیات وزیران برگشت خورد و دوباره به کمیسیون زیربنایی برگشت. امروز برای ما یک روز حیاتی است و تصمیمی که اتخاذ می شود بر سرنوشت چندین راننده اینترنتی تاثیر خواهد گذاشت. امیدواریم از دل آن یک الگوی منطقی بیرون بیاید.
او به دو دهه درگیری قبلی اتحادیه آژانس ها با شهرداری ها اشاره می کند و می گوید: شهرداری ها در آن برهه نیز به قانون حمل و نقل استناد می کردند و مشکلاتی وجود داشت. یک جایی دولت باید بیاید و در این حوزه شفافیت ایجاد کند. شفافیتی که برای تاکسی های اینترنتی حیاتی است. طی دو سال گذشته این مجموعه ها کمر همت بسته اند تا مدل بیزینسی ما را تحت الشعاع خودشان قرار بدهند.
تازه ماجرا به این جا هم ختم نمی شود، این طرح اگر تصویب شود مسئولان شهرداری با ابزارهایی که در دست دارند می توانند بیشتر از گذشته تاکسی های اینترنتی را تحت فشار قرار بدهند.
در انتها منشی پور به این سوالات ساده اما حیاتی و مهم پاسخ می دهد. «این که خسته نشده اند؟ خسته نمی شوند؟ قید کار را نمی زنند؟» اگر بخواهیم دنبال جا زدن باشیم، دلیل زیاد داریم. اما بیشتر از جا زدن، آن حس عمیق نا امیدی است که بعد از این همه تلاش در انسان ها به وجود می آید. از یک طرف در دل کسانی که کسب و کاری راه انداخته اند و از طرف دیگر در دل رانندگانی که با هزار مشکل وسیله نقلیه ای خریده اند تا از این طریق زندگی شان را تامین کنند.
او افزود: در کشور ما اینقدر کار برای انجام دادن وجود دارد که نمی دانم چرا باید توان و وقت شان را بگذارند برای مجموعه هایی که در حال حاضر خوب کار می کنند. این مایوس کننده است.

به روز شده :‌ فعلا تعویق ارسال لایحه به دولت

در ساعات پایانی روز گذشته مشخص شد که این لایحه اصلاح قانون به هیات دولت نرفته و فعلا باید بررسی دقیقتری روی آن انجام گیرد.

نوشته های مشابه

‫13 دیدگاه ها

  1. آخه یکی نیست بگه دستت تو جیب ما راننده هاس داری هروز میلیاردی پول میگیری پولی براش هیچ زحمتی نکشیدی فقط چون داری مسافر و راننده رو بهم وصل میکنی اون وقت به خاطر منافع خودت حاضر نیستی کرایه رو منطقی کنی به نظرم عیب از ما راننده ها بوده به همچین شرکتی وارد شدیم تا حالا همه ازش استفاده میکنن وفکر میکنن کرایه راهشون همین قدر بوده خدا لعنت کنه تاسیس کننده این شرکتو

  2. یه سوال از مدیران این شرکتهای استثماری:نکنه اونا فهمیدن شاه میخواد بیاد قیمتاشونو اوردن پایین؟؟؟شیطونا راستشو بگین شاه داره میاد شما هم پیش پیش رفتین استقبالش با کم کردن کرایه ها؟؟ایشالا به زودی این استثمار پایان یابد.یه گردن کلفتی همتونو جمع کنه…

  3. قیمت ها مفت.استثمار واقعی.دست این شرکتها تو جیب رانندگان هست.اینقدر قیمتها پایین هست که ادم شرمش میاد قبول کنه.کرایه پایین اوردن برا اینکه ضرر نکنن نرخ کمیسیون بالا بردند فقط به فکر منافع خودشونن.ایشالا برین زیر مجموعه شهرداری حداقل نرخها منطقی بشن

  4. وقتی میتونی قیمت بدی که تمام ماشین های اسنپ مال خودت باشه وراننده استخدام کنی که روش کار کنه،اون وقت اسمت میشه عرصه کننده خدمات،اون وقت ببینم باز این قیمت های مفتی میزنی،الان واسطه ای بین راننده ومسافر غلط مییکنی قیمت میدی

  5. بی شرف دروغگو،گفتی عرصه و تقاضا قیمتو تعیین میکنه ،درسته پس چرا تو اپلیکیشنت قیمت تعیین میکنی مگه تو عرصه کننده ای؟ تو اگرم باشی یه بنگاه رابط بین مسافرو راننده ای،کجای دنیا بنگاه حق نرخ گذاری داره ،تو داری نرخ سفرو به مناقصه میذاری اونم نه بین راننده ای که شغلش مسافرکشیه بلکه بین تمام کسانی که ماشین دارن ، اتفاقا این کار برهم زننده نظام عرصه وتقاضاس،اگه واقعا قیمت دست بازار باشه قیمت ها سر به فلک میکشه با این قیمت ماشین وهزینه نگهداریش،شورای شهر کف قیمت هارو مصوب میکنه که اونم اجحاف به رانندس ،که شما حتی اون نرخم میشکنید از جیب زن وبچه راننده

  6. از بیسوادی مردم سواستفاده نکن بی شرف، میگی عرصه وتقاضا قیمتو تعیین میکننه،درسته پس تو چرا قیمت اعلان میکنی تو اپلیکیشنت؟ تو که عرصه کننده نیستی،تو اگرم باشی یه بنگاه اقتصادی رابط بین مسافر و راننده هستی ، درواقع تو داری کرایه سفرو به مناقصه بین ماشین های راهی وحتی نه بین کسانی که شغل اصلیشون مسافرکشیه میکنی، تو وقتی میتونی قیمت بدی که ماشین برای خودت باشه وراننده استخدام کنی که رو اون ماشین کار کنه بیشرف دروغگو

  7. اگه راننده تاکسی ده سال درامدشو کلا دست نزنه،شاید ده سال دیگه که ماشین با تورم چند برابر شد بتونه ماشینو اسقاط کنه و ماشینه نو برداره،با کرایه های شما که همین کارم نمیتونه انجام بده پروفسور،تمام راننده ها جزوه دهک پایینن چرا باید به دهک بالا خدمات مفتی بدن، قبلا طرف کارمند بود یا گرفتار با چند ساعت رانندگی تنگ زندگیشو هم میورد الان کاری کردید که این کار به صرفه نباشه،شما دقیقا تو راستای از بین بردن این شغل خدماتی حرکت میکنید وباعث نارضایتی شدید قشر عظیم مسافرکش چه تاکسی چه غیره

  8. اولا این که راننده اوبر صرفا شغلش رانندگی اوبره مثل باقی راننده تاکسی ها، طزف از کرج داره میاد تهران سر کارش تو راه از اسنپ مسافر میگیره خب معلومه با هرکرایه ای مسافر میگیره تو راهش، برا اون اصطلاک و خرج ومخارج معنی نداره،چون میگه من که دارم این راه میرم یا دارم برمیگردم بذار یه پولیم بردارم این وسط، اینه معنی عرضه وتقاضای شما،راننده تاکسی بدبختم این وسط بایداز همه فحش بخوره وسماغ بمیکه،با یه اپیلیکشن دو زاری تمام تاکسیای کشورو به بدبختی کشوندید،کارتون دقیقا صدبرابر بدتر از دمپینگه،چون کسی که این کارو میکنه از جیب خودش دمپینگ میکنه یه مدت ولی شما از جیب راننده فلک زده،خجالت وشرف چیزه خوبیه‌

  9. عجب حمایتی میکنید از این تاکسی های اینترنتی ؟!!! لطفا از استثماری که از رانندگان میکنند هم بنویسید که چطور شیره جانشان و سرمایه شان که یک خودرو است را نابود میکنند .رانندگانی که باید 15 درصد درآمد خود را به اضافه هزینه استهلاک خودرو را بدهند و در آخر روزی 50 هزارتومن بدست بیاورند .کسی در این مملکت نیست که بگوید به چه حقی 15 درصد کمیسیون از راننده میگیرند .در دیگر ممالک 5% یاشاید کمتر باشد .ولی اینجا راننده بدبخت از روی ناچاری و بیکاری باید استثمار شود.انصافم آرزوست

    1. خیلی ممنون از انتقاد. ما اتفاقا در آی تی ایران انتقاد زیاد کرده‌ایم اما در اینجا نه بحث حمایت است نه انتقاد بلکه رخدادی است که مدیران دو شرکت دارند نسبت به آن هشدار میدهند و به خاطر ارزش خبری اون رو منتشر کردیم.
      در مورد میزان کمیسیون دریافتی تا اونجا که جست وجو کردیم شرکتهای مشابه کمیسیون به مراتب بیشتری میگیرند مثلا اوبر 25 درصد یا شرکت رقیبش لیفت 20 درصد کمیسیون از رانندگان میگیرند.
      اما نکته اصلی پیام شما این است که هزینه حمل و نقل در ایران نسبت به سایر قیمت‌ها و تورم رشدی نکرده و یه بخشی از اون هم به خاطر قیمت پایین بنزین است. با شما موافقیم که درآمد این قشر محترم پایین است. امیدواریم با حل شدن مشکلات و رونق گرفتن چرخه اقتصاد مشکلات همه حل بشه.

      1. وقتی برا جوونا کار نیست مجبورن کار کنن خودشون بکشن در روز ۱۴ تا مسافر ببرن نزدیک ۶۰۰ ۷۰۰ کیلومتر میشه کمیسیونا که ۱۵ درصد زده میشه کرایه ۱۰ تومنی با کمیسیون ۱۵ درصد چقدر میشه؟! با این ترافیک شما محاسبه کنید فقط ساعات ۵ تا ۷ میتونید یه مسافر بالا ۱۰ ۱۱ تومن ببرید.۷۰۰ کیلومتر با این قطعات چینی لوازم یدکی ماشینا هر۱۰۰ کیلومتر ۶ لیتر نمیسوزونن جناب هر ۱۰۰تا ۱۲تا۱۴ لیتر میسوزونن همکارامم همینطور بنزین ارزون نیست اصلا بنزین نیست آب و گازوئیل شما حساب کن ۱۴ مسافر میبری دستو پات ضعف میره قشنگ رنگت زرد میشه میشه ۸۰ تومن یه ساندویچ بخری باهاش ۲۵ تومن میشه تازه باید ۴۰ لیتر بنزین بزنی تازه میشه همون باک خودت قبل کار خخخ اگرم سیگاری نبودی باید کلی خداروشکر کنید که میتونی با پول سیگارات ۴روز یه بار بسته های اینترنت ۲۰ تومنی با ۹ درصد مالیات بخری.روزی ۶۰۰کیلومتر بری شما به ماه نرسیده میرسه سرویس روغن ترمز ماشینت که شده ۴۰۰ ۵۰۰ تومن برا پژو پراید ۳۰۰ تومن اینا چون لنتت تموم میشه فیلترات کثیف میشه آب رادیاتور باید بگیری همش اصلا نمیصرفه جناب اینارو پشتیشون نکنید خون جوونارو تو شیشه کردن یه عده هم رفتن ماشین اقساط خریدن بدجوری مجبورن بردگی اینارو بکنن که قسطاشون پاس شه چون خبر نداشتن اینجوریه صرفا فقط جیب خودشون پر میشه ایشالا که یه نظارتی بکنن رو این کرایه های ناعادلانه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا