جزییاتی از دیتاسنتر ابری افرانت
شرکت افرانت را تا پیش از این به عنوان یک شرکت خدمات دهنده اینترنت و البته خدمات میزبانی میشناختیم تا آنکه روز یکشنبه وزیر ارتباطات «نخستین دیتاسنتر ابری» را در این شرکت افتتاح کرد.
هر چند بحثهای پیرامون حضور تلگرام در افرانت اخبار دیگر در این زمینه را تحت الشعاع خود قرار داد اما شاید خوب است نگاهی بیندازیم به جزییات این پروژه ۴۰ میلیاردی که به گفته دکتر فریدون قاسم زاده بنیانگذر و مدیرعامل افرانت به «آی تی ایران» با چنین وسعت و مدلی در ایران برای اولین باراجرا شده است.
چرا دیتاسنتر محلى؟
صرفنظر از ملاحظات دولتها در خصوص رعايت محرمانگى (confidentiality) و حريم شخصى (privacy) اطلاعات مربوط به مردم كشورشان مانند ممنوعيت قانونی نگهدارى اطلاعات پزشکی مردم امریکا در ديتاسنترهاى خارج از این کشور، امروزه استفاده از دیتاسنترهاى محلى به یک نیاز جدى برای کسب و کارهای محلی و همچنین شركتهاى بینالمللی در كشورهايى كه كاربران زيادی دارند تبدیل شده است. دکترقاسم زاده علل اين روند را به سه دسته تقسیم میکند که مهمترین آنها مشکلات ناشى از فاصله جغرافیایی است.
به گفته او شرکتهای خارجی بسیار تمایل دارند براى ارائه خدمات به كابران در هر منطقه از دیتا سنترهای محلی استفاده کنند تا کاربران خدمات مورد نياز خود را از نزدیکتین دیتاسنتردریافت کنند چرا که در اينصورت بدليل نزديكى مصرف كننده نهايى به اطلاعات و همچنين عدم نياز به عبور از لينكهای بين الملل برای دریافت اطلاعات و خدمات، کاربران از سرویس پايدارتر و با سرعت بالاترى بهره مند خواهند شد. همچنين با استفاده از ديتاسنترهاى محلى بدليل حذف هزينه هاى غيرضرورى در مواردى كه در ان ارايه دهنده خدمات و كاربر نهايى هر دو در داخل كشور قرار دارند هزینه کمتری به هر دو طرف تحمیل میشود. دلیل دیگری که شرکتهای خارجی علاقه به حضورسرورهایشان در دیتاسنترهای محلی دارند به استفاده از اطلاعات کوکی حاوى پروفايل شخصى مشترکان محلی،كه توسط اپليكيشن مورد استفاده بصورت خودكار ايجاد و روى رايانه و يا تلفن هوشمند كاربر نهايى نگهدارى ميشود، برای تبلیغات هوشمند و هدفمند است كه در ان تبلیغات سایت با توجه به پروفایل شخصی کاربر از نظر سن، جنسیت، موقعیت فیزیکی،الگوی خرید و غیره تعیین و بر روی سایتی که وی مشاهده میکند بارگذاری میشود و بنابراین در چنین سایتهایی در صورت ميزبانى سرويس در ديتاسنتر محلى اطلاعات و خدمات با سرعت و كيفيت بالاترى به مشترک ارایه میشود.
دکتر قاسم زاده میزبانی سرورهاى شركتهاى خصوصى بزرگ ايرانى در ديتاسنتر هاى داخلى را علیرغم اینکه این شرکتها اجباری براى ميزبانى سرورهايشان در ایران ندارند و میتوانند از دیتاسنترهای خارجی که معمولا دارای تکنولوژی بالاتر و قیمت پایین تری هستند را بدليل وجود همين مزایا دانست. و بالاخره نکته سومی که به گفته دکترقاسم زاده نه فقط به دليل مزيت اقتصادى و رضايتمندى مشترى بلكه بعنوان ضرورت فنى براى استفاده از ديتاسنترهاى محلى وجود دارد نيازهاى مربوط به برخى از فناوريهاى نوين در حوزه M2M (Machine to Machine) و یا اینترنت اشیا (IOT) است که در ان دستگاهها بايد بطور خودكارباسرعت بالا با هم ارتباط برقرار كنند مثل خودروهای بدون راننده (Autonomous Driving) و هدایت هوشمند آنها، که نیازمند تبادل اطلاعات ميان خودرو ى بدون راننده با ديتاسنتری است كه وظيفه هدايت و كنترل و صدور فرمان هاى لازم به خودروهاى بدون راننده را براى جلوگيرى از تصادف را بر عهده دارد و از انجاييكه طبق قوانين فيزيك با سرعتى بالاى سرعت نور نميتوان اطلاعات را جابجا كرد حتى سرعتهاى بسياربالاى نسل پنجم موبایل (5G) كه تا سال ٢٠٢٠ بصورت تجارى ارائه میشود نیز قادر به حل اين مشكل نيست و در نتیجه تنها راه حل ممكن در چنين مواردى استفاده از ديتاسنترهاى محلى بدلیل نزدیکی انها به محل مصرف سرویس است.
.
چرا دیتاسنتر ابرى؟
قاسم زاده مفهومی به نام «دیتاسنتر ابری» را در مقابل «دیتاسنتر سنتی» قرار میدهد و درباره تفاوت آن میگوید : در دیتاسنتر ابری سرورهای مورد نياز توليدكنندگان محتوا و خدمات بصورت مجازى هستند که بدون نياز به صرف هزينه و زمان بالا بصورت انلاين و در لحظه آماده شده و قابل بهرهبرداری قرار ميگيرند در حالی که در دیتاسنترهاى سنتی نیاز به خريد و انجام تنظیمات لازم و نصب سرورها وجود دارد كه مستلزم صرف زمان و هزينه بالاست. به این ترتیب در سرويسهاى ابری هزينه سنگین سرمایهگذاری تجهیزات IT به دارندگان دیتاسنترهاى کلاد منتقل ميشود و بهمين دليل حجم منابع مالی مورد نیاز برای ساخت اين دیتاستنر ها بسيار بالاتر از ديتاسنترهاى سنتى است. وقتی از قاسم زاده در مورد این میپرسیم که تا پیش از این نیز برخی شرکتهای دیگر خدمات سرور مجازى (VPS) ارایه میدادند میگوید: کسانی که برخی از انواع خدمات ابری مانند VPS در سطح محدود را ارایه میدهند نیاز به داشتن ديتاسنتر ندارند و لذا بسیاری از این شرکتها برای کاهش هزینه هایشان با اجاره فضا و مستقر نمودن تجهيزات در ديتاسنترهايى مانند افرانت كه زيرساختهاى لازم را براى انها فراهم ميكنند، خدمات ابرى خود را به دیگران ارائه ميدهند.
هزینه پروژه ديتاسنتر ايرى
افرانت تا پیش از این نیز خدمات میزبانی وب را در ديتاسنتر موجود در ساختمان سهند ارایه میداد و حالا پس از سه سال تلاش کارشناسان خود و با استفاده از ظرفيتهاى مشاوره و پيمانكارى داخلى اولین دیتاسنتر خصوصی کلاد را راهاندازی کرده است. وقتی از او درمورد منابع تامين مالى این پروژه ۴۰ میلیاردتومانی میپرسیم میگوید براى مدت سه سال متوالى سهامداران افرانت در مجمع عمومی تصميم به برداشت تنها ده درصد سود سالانه و سرمایه گذاری نود درصد آن جمعا به مبلغ ٨ ميليارد تومان در اين پروژه گرفتند. وى افزود علاوه بر منبع فوق ۱۶ میلیاردتومان نیز از منابع دولتی در چارچوب طرح حمايت دولت از كسب و كارهاى دانش بنيان ( ۱۰ میلیارد صندوق نوآوری و شکوفایی، ۳ میلیاردتومان از وزارت ارتباطات و ۳ میلیارد تومان نیز از صندوق حمایت از توسعه الکترونیک ) دریافت شده است. وى آورده سهامداران براى افزايش سرمايه شرکت و تسهیلات بانکى را از دیگر منابع تامين مالی این پروژه اعلام كرد.
به گفته مدیرعامل افرانت برای اجرای این پروژه نیاز به ایجاد زیرساخت فنی مناسب با ظرفیت بالا بودکه به همین دلیل در زیرزمین این شرکت در فضاى بوسعت 350 متر مربع یک نیروگاه دومگاواتی راهاندازی شده است و سرور روم ابری، مرکز عملیات و امنیت شبکه (NOC) ، مرکز مانیتورینگ و تاسیسات برقی و برودتی و سیستم سرمایش ان در طبقات مختلف آن ساخته شده است و به این ترتیب با سرمايه گذارى برای این دیتاسنتر زيرساخت لازم براى میزبانی و پردازش اطلاعات در ۲۰ هزارسرور ابرى و ذخيره سازى اطلاعات تا ۶ پتابایت ايجاد شده است.
مشتریان
در حال حاضر خدمات پهناى باند پرسرعت و دیتا سنترافرانت به ١٥٠٠ شركت و سازمان خصوصى و دولتى عرضه ميشود. قاسم زاده میگوید بدنبال افتتاح ديتاسنتر كلاد افرانت تسهیلاتی برای کارآفرینان جوان در نظر گرفته شده تا بتوانند سرویسهای خود را در این دیتاسنتر به راه بیندازند. وى از کافهبازار، دیجیکالا، fax.ir، اول ماركت، شیپور، علیبابا، تله وبيون، سهام ياب، ديجياتو، قلمچی، مکتبخونه ونتبرگ بعنوان نمونه هايى از كسب و كارهاى موفق ديجيتال نام برد که هم اکنون سرورهای خود را در افرانت قرار دادهاند.
تلگرام و افرانت
قاسم زاده میگوید موضوع الزام شبکه های مجازی مانند تلگرام به انتقال سرورهايش به ايران در حوزه کاری شورايعالى فضاى مجازى قرار دارد كه تصمیمات گرفته شده در این مورد قبلا از طريق رسانه ها اعلام شده است. وى در خصوص نقل قول انجام شده از وی در مورد مذاکره افرانت با تلگرام افزود در مراسم افتتاح ضمن تصريح در این مورد در پاسخ به خبرنگارى كه در اين خصوص سوال كرده بود گفته است با راه اندازى ديتاسنتر كلاد افرانت اين امكان ایجاد شده كه با رفع تحريمها، شركتهاى بين المللى مانند امازون، گوگل، فيس بوک، مايكروسافت و تلگرام نيز بتوانند براى ارائه خدمات به كاربران خود در داخل ايران ازطریق یک دیتاسنتر محلی از اين ظرفيت استفاده کنند.
دكتر قاسم زاده در خاتمه اظهار اميدوارى كرد با افزايش اگاهى از اهميت ديتاسنتر و نقش استراتژیک ان در زنجیره ICT و حمايت هاى دولت از توسعه ديتاسنترها كه كارخانجات توليد محتوا و خدمات در عصر اطلاعات هستند شاهد توسعه دیتاسنترهای داخلی و رشد و شكوفايى و رونق هر چه بیشتر كسب و كارهاى ديجيتال و افزایش سهم انها در تولید ناخالص داخلی و ايجاد اشتغال مولد در كشور باشیم.
منبع : آی تی ایران
سي تا سايت يمشت چرت و پرت نوشتن
تاريخ گوشيتوون بهم خورده
تنظيم كنين درست شه