تکنولوژیهای انقلابی برای پرورش سبزیجات و گیاهان
در دنیای مدرن، تکنولوژی، کشاورزی و طبیعت دست به دست هم دادهاند تا با غلبه بر محدودیتها، محصولی مناسب از لحاظ کیفی و کمی پیش روی مصرف کننده قرارگیرد.
این در حالی است که در برخی مناطق جهان، باغداری یا کاشت سبزیجات به سادگی و با کاشت یک دانه در خاک و مراقبت از آن انجام میشود تا استفاده از تکنولوژی، به راهکاری جانبی بهمنظور رسیدن به محصولی سالمتر و پربارتر تبدیل شود اما در برخی دیگر از کشورهای جهان، تکنولوژی یک نیاز ضروری برای باغداری، زراعت و حتی کاشت سبزیجات است. ضرورتی که ممکن است با توجه به محدودیت در فضا، آب و هوا و یا حتی منابع شکل گرفته باشد.
به عنوان نمونه، در جنگل بتونی شهرهای بزرگ! نداشتن فضای لازم برای راهاندازی باغ یا حتی باغچهای که بتوان در آن به کشت سبزیجات اقدام کرد، محدودیتی است که در نگاه اول هیچ راهکاری برای برطرف کردن آن وجود ندارد. علاوه بر این، در برخی از شهرها وضعیت آب و هوایی باعث شده فصل رشد و نمو به یکبار در سال کاهش یابد. دلیل این امر، سردی زیاد برخی از ماههای سال و یا بالعکس دمای زیاد هوا در ماههای دیگر است.
در نهایت، در برخی از مناطق جهان ممکن است منابع لازم برای کشت سبزیجات وجود نداشته باشد. در مناطق جغرافیایی با خاکهای شنی و یا مناطقی که مشکلاتی مانند نبود آب و مواد مغذی وجود دارد نیز مشکلاتی در خصوص کاشت سبزیجات وجود دارد. نکته جالب توجه آن است که تکنولوژی برای برطرف کردن تمامی مشکلات یادشده، راهحلهایی منحصر به فرد دارد که در ادامه نگاهی دقیقتر به آنها خواهیم داشت.
تکنولوژی و کاشت سنتی
در صورتی که در محل زندگی شما خاک حاصلخیر وجود دارد میتوانید فرایند کشت سبزیجات را از طریق بهرهگیری از تکنولوژیهای هوشمند، بهبود ببخشید. یکی از راهکارهای متداول، استفاده از سیستم آبیاری قطرهای است که آب مورد نیاز را به محصولات میرساند. در این روش به جای سیراب کردن خاک، آبیاری مستقیم ریشه گیاهان مدنظر قرار میگیرد. استفاده از این تکنولوژی، در کنار قیمت پایین، نصب آسان و استفاده از مقدار آب کمتر در مقایسه با روشهای سنتی را به دنبال خواهد داشت. با متصل کردن قوطیهایی با قابلیت اسپری کردن نیز میتوانید آب را روی سبزیجات اسپری کنید. بهطور کلی قیمت این سیستمها یک تا دو دولار به ازاری هر فوت مربع است و در انواع پیشرفته میتوان آنها را به سیستمهای رایانهای پیشرفته متصل کرد که بررسی وضعیت آب و هوا و تصمیمگیری در خصوص زمان مناسب آبیاری گیاهان یا سبزیجات را برعهده میگیرد.
اگر همچنان اصرار دارید از راهکارهای قدیمی برای آبیاری سبزیجات و گیاهان کاشته شده استفاده کنید، بدنیست بدانید بازهم تکنولوژیهایی وجود دارند که میتوانند زمان تشنه بودن گیاهان و سبزیجات را مشخص کنند. به عنوان نمونه سیستمهایی مانند WaterStik را میتوانید وارد خاک نزدیک گیاهان کنید تا بهطور هوشمند مشخص شود محصول کاشته شده توسط شما چه زمانی به آبیاری نیاز دارد و چه زمانی آب بیش از حد به آن رسیده است. در نوع بسیار پیشرفتهتر، استفاده از دستگاهی مانند EasyBloom میتواند در ارتباط با رایانه شما، بررسی دقیق میزان نور، رطوبت آب، مواد مغذی موجود در خاک و دما را برعهده بگیرد. این تجهیز میتواند شما را در نگهداری مناسب از گیاهان و سبزیجات و حتی برطرف کردن مشکلات آنها یاری کند. نکته قابل توجه اینکه این محصول با قابلیتهای متفاوتش تنها 19.95 دلار قیمت دارد.
تکنولوژی و کشت بدون خاک
هیدروپونیکس فرایند کاشت گیاهان در شن، سنگریزه و یا حتی مایعات، آنهم بدون نیاز به خاک و تنها با اضافهکردن مواد مغذی مورد نیاز گیاهان به محیط کشت آنها است. شاید در نگاه اول این فرایند کمی پیچیده بهنظر برسد اما در عمل، راهکاری بسیار ساده و البته ارزانقیمت خواهد بود. هیدروپونیکس راهکاری شگفتانگیز برای کاشت سبزیجات و یا حتی باغداری به شمار میآید و در مقایسه با کاشت گیاهان در خاک، مزایای زیادی هم دارد.
در قالب استفاده از این راهکار، آب در اطراف ریشهها در حرکت است و اکسیژن مورد نیاز گیاه به روشهای متفاوتی تامین میشود.
در حال حاضر با توجه به کیتهای باغداری، استفاده از این راهکار برای کشت گیاهان و سبزیجات در محیطهای بسته، متداول شده است. به عنوان نمونه، AeroGarden سیستمی است که ریشه گیاهان را با اسپری کردن مایعات غنی شده با مواد مورد نیاز گیاهان، تغذیه میکند و چراغهایی نیز در بالای سر گیاه قرار میدهد. با استفاده از این راهکار، امکان پرورش گل، گیاهان و سبزیجات در فضایی محدود و بدون نیاز به نور خورشید وجود خواهد داشت.
از هیدروپونیکس میتوان در ابعاد وسیع و یا نمونههای محدود خانگی استفاده کرد. یک روش ایدهآل و متداول برای بهرهگیری از هیدروپونیکس که “فرهنگ آب عمیق” نامیده میشود را میتوان با بهرهگیری از یک سطل 3 دلاری، پمپ هوای آکواریومی و سنگ هوا پیادهسازی کرد. پمپ هوا و سنگ هوا، اکسیژن رسانی به آب فرآوری شده با مواد مغذی را بر عهده خواهند داشت. این در حالی است که گیاه در داخل یک سطل قرار میگیرد و با رشد گیاه، ریشهها در محلول غنی شده نمو میکنند و دیگر قسمتها نیز در طبقات بالایی، رشد پیدا میکنند.
هیدروپونیکس، راهکاری کاملا موثر در رشد سبزیجات است. این روش به یک دهم آبی که در قالب روشهای سنتی استفاده از خاک، مصرف میشود نیاز دارد، گیاهان تا 50 رشد سریعتری خواهند داشت و در مقایسه با راهکارهای سنتی، بزرگتر خواهند شد. با استفاده از هیدروپونیکس، امکان استفاده از سیستمهای عمودی پرورش گیاهان بهمنظور صرفهجویی در فضای اشغال شده نیز وجود خواهد داشت. تنها نقطهضعف روش هیدروپونیکس، هزینه اولیه بیشتر در مقایسه با کشت گیاهان در خاک و البته نیاز به مواد شیمیایی برای فرآوری آب با مواد مغذی است و در نهایت اینکه پس از استفاده گیاه از آب، باید آب را دور ریخت.
تکنولوژی و کشت آکواپونیکس
آکواپونیکس تکنولوژی جدیدی است که به نوعی انقلاب جدیدی در کاشت و رشد سبزیجات و گیاهان نیز به حساب میآید. آکواپونیکس ترکیبی از روش هیدروپونیکس در زمینه کاشت بدون خاک گیاهان و صنعت پرورش ماهی در محیطهای بسته را ایجاد کرده است. در این سیستم، از فضولات دفعی ماهیها به عنوان غذای گیاهان استفاده میشود و گیاهان نیز آب را برای ماهی تصفیه میکنند. بر خلاف هیدروپونیکس، این روش، سیستمی کاملا ارگانیک و طبیعی بوده و نیازی به دور ریختن آب مورد استفاده نیز وجود ندارد. این راهکار برای اولینبار در دهه 1980 میلادی در جزایر ویرجین مورد استفاده قرارگرفت اما در طول چند دهه گذشته، کشاورزان استرالیایی تغییراتی اساسی در آن ایجاد کردهاند. در سال گذشته، یکی از کشاورزان میلواکی ویسکانسین موفق شده با بهرهگیری از این راهکار در طول 12 ماه سال، یک میلیون پوند مواد غذایی را تنها در سه جریب مساحت تولید کند.
مشکل اصلی در استفاده از روش آکواپونیکس، نیاز به دانش خاص، نظم و انضباط و البته سیستمهایی با هزینه راهاندازی بالا است. این در حالی است که با استفاده از آکواریومهای معمولی و صفحههای هیدروپونیک در کنار بهرهگیری از یک پنجره برای ورود نور (یا چراغهای ویژه رشد گیاهان) میتوان این راهکار را به سادگی در منازل عملی کرد.
در ابعاد وسیع نیز شرکتهای بزرگ موفق شدهاند با بهرهگیری از مخازن بزرگ حاوی ماهی تیلاپیا به پرورش کاهو و دیگر سبزیجات اقدام کنند.
تکنولوژی و تامین نور و انرژی برای گیاهان
اگر شما در منطقه جغرافیایی زندگی میکنید که نور کافی وجود ندارد و یا حتی قصد دارید در گوشهای از آپارتمان خود که به اندازه کافی نورگیر نیست به پرورش گیاهان یا سبزیجات اقدام کنید، میتوانید این روند را با استفاده از لامپهای معمولی یا حتی سیستمهای دقیق برپایه استفاده از حبابهای داغ یا سیستمهای ترکیبی با قابلیت تنظیم رنگ و دمای نور انجام دهید. این در حالی است که به عنوان منبع تغذیه این لامپها نیز میتوانید از صفحههای خورشیدی و یا سیستمهای دیگر برپایه انرژیهای تجدیدپذیر استفاده کنید.
در صورتی که پنجره منزل شما 8 ساعت و یا بیشتر نور مستقیم در طول روز داشته باشد، این مقدار انرژی برای روشن کردن یک باغ داخل منزل شما کافی خواهد بود. بسته به اینکه به پرورش چه گیاهی اقدام میکنید میتوانید بهترین دمای رنگ را نیز برای گیاهان مورد نظر خود انتخاب کنید.
در صورتی که باغچه شما به نور داخلی و یا پمپی برای بهرهگیری در قالب سیستم هیدروپونیکس نیاز دارد میتوانید از منبع تغذیه مستقلی برای تامین انرژی استفاده کنید. در صورتی که به پریز برق و یا شبکه برق شهری دسترسی ندارید میتوانید بازهم از انرژیهای جایگزین مانند انرژی خورشیدی استفاده کنید. در این موارد، خرید مجموعهای از پنلهای خورشیدی به همراه یک اینورتر میتواند انرژی لازم را برای شما تامین کند.
منبع : آی تی ایران
8 دیدگاه ها