تکنولوژی
رشد اقتصاد موبایلی تا سال ۲۰۲۰
صنعت موبایل به سرعت رشد میکند و ارتباطات افراد را در سراسر دنیا تحت تاثیر قرار داده و تغییر میدهد. به این ترتیب هر روز به تعداد کاربران گوشیهای موبایل – ساده یا هوشمند- افزوده میشود و مردم بیشتر به استفاده از آنها علاقه و البته عادت پیدا میکنند.
آخرین آمار منتشر شده در این زمینه نشان میدهد که در مجموع 6/ 3 میلیارد کاربر موبایل در جهان و تا پایان سال 2014 وجود داشته است. در حقیقت نیمی از جمعیت کل دنیا امروز یک گوشی موبایل در اختیار دارند که این میزان 10 سال پیش برابر یک پنجم جمعیت جهان بود. علاوه بر اینها انتظار میرود این تعداد تا سال 2020 یک میلیارد نفر بیشتر شود تا در نهایت ضریب نفوذ جهانی موبایل را به حدود 60 درصد برساند.
بررسیهای مختلف در این حوزه نشان میدهد تا پایان سال 2014، تعداد ارتباطات موبایلی مبتنی بر سیمکارت برابر با 1/ 7 میلیارد بوده است و علاوه بر این 243 میلیون ارتباط ماشین با ماشین (M2M) از این طریق وجود داشته است. جهان به دنبال یک مهاجرت سریع تکنولوژیکی به شبکههای پرسرعت موبایل و افزایش میزان استفاده از موبایلهای هوشمند و دیگر ابزارهای ارتباطی است. ارتباطات پرسرعت موبایلی تقریبا 70 درصد از کل ارتباطات مخابراتی جهان را تا سال 2020 به خودشان اختصاص خواهند داد، در حالی که این میزان در پایان سال 2014 کمتر از 40 درصد بوده است.
استفاده از موبایلهای هوشمند در حال حاضر به میزان چشمگیری در بازار کشورهای توسعه یافته و بزرگ رسیده تا جایی که این ابزارها حالا 60 درصد از ارتباطات مخابراتی این کشورها را در اختیار دارند. در بازار کشورهای در حال توسعه اما کاهش قیمت موبایلهای هوشمند باعث افزایش تعداد کاربران این دستگاهها شده است و انتظار میرود با این روند ضریب نفوذ موبایلهای هوشمند در این کشورها در آینده هم روند رشد را طی کند و در نهایت تا سال 2020 میزان استفاده از موبایلهای هوشمند را تا 9/ 2 میلیارد ارتباط افزایش بدهد.
به دنبال افزایش سرویسها و اپلیکیشنهای جدید، انتظار میرود ترافیک اینترنت از طریق سیمکارت (ترافیک دیتا) تقریبا تا سال 2019 ده برابر شود. کند شدن روند رشد تعداد کاربران و همچنین فشارهای رقابتی و رگولاتوری منجر به کاهش نسبی رشد درآمد این صنعت در سالهای اخیر شده است. این کند شدن روند رشد درآمد صنعت موبایل تا سالهای آینده هم ادامه خواهد داشت تا جایی که انتظار میرود درآمد این صنعت با متوسط نرخ رشد سالانه 1/ 3 درصدی تا سال 2020 افزایش پیدا کند.
جالبتر اینکه اپراتورها نشان میدهند که در حال افزایش توانایی خودشان برای درآمدزایی از طریق رشد سریع ترافیک اینترنت دیتا هستند. اپراتورها در طول سه سال گذشته با استفاده از هزینههای سرمایهای (Capex) – هزینههایی که برای خرید داراییها یا سرمایهگذاری انجام میشود و سود آن در دورههای مالی آینده بهدست میآید- سرمایهگذاری سنگینی در زمینه زیرساختهایشان کردهاند تا بتوانند میزان پشتیبانی از گسترش آینده شبکههای موبایل پرسرعت را افزایش بدهند.
با توجه به آنکه پیشبینی میشود پوشش شبکه 3G تا سال 2020 به 86 درصد از جمعیت جهان برسد، انتظار میرود هزینههای سرمایهای تا آن زمان به 4/ 1 تریلیون دلار برسد. علاوه بر اینها، شبکه 4G هم در حال حاضر با سرعت بیشتری از روند رشد شبکه 3G در حال رشد است. با این همه اما اهمیت این سرمایهگذاری تا حد زیادی به اپراتورها و ادامه روند درآمدزایی از بخشهای مختلف، توسعه مدلهای تجاری جدید و پایدارتر بستگی دارد.
اکوسیستم موبایل عامل محرک بزرگی برای رشد اقتصادی و رفاه عمومی در سراسر جهان است. در سال 2014 صنعت موبایل 8/ 3 درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را ایجاد کرده است؛ سهمی که برابر با بیش از 3 تریلیون دلار ارزش اقتصادی در 236 کشور جهان است. این رقم تاثیرات مستقیم و غیر مستقیم بهرهوری اکوسیستم موبایل را شامل میشود، اما اثرات اجتماعی- اقتصادی را دربرنمیگیرد. در دوره فعلی تا سال 2020، سهم صنعت موبایل از تولید ناخالص داخلی جهان، با سرعت بیشتری نسبت به بقیه اقتصاد دنیا در حال رشد و افزایش است و انتظار میرود این سهم تا سال 2020 به 2/ 4 درصد برسد.
اکوسیستم موبایل بهطور مستقیم حدود 13 میلیون نفر را در سال 2014 به کار گرفته است که این میزان تا سال 2020 به 15 میلیون نفر افزایش خواهد یافت. این بخش همچنین در سال 2014 به صورت غیرمستقیم از حدود 12 میلیون شغل در حوزه اقتصاد پشتیبانی کرده است و پیشبینی میشود که این میزان تا سال 2020 به بیش از 13 میلیون شغل افزایش یابد. این صنعت همچنین سهم بسیار زیادی از بودجه عمومی را از طریق مالیاتهای عادی تامین میکند. در سال 2014 حدود 410 میلیارد دلار از بودجه عمومی کشورهای جهان از طریق صنعت موبایل تامین شده است.
موبایل در قلب اکوسیستم جدید دیجیتالی است. این صنعت عامل محرک مهمی برای نوآوری و توسعه سرویسهای جدید در حوزه محتوای دیجیتال، شبکههای اجتماعی و تجارت آنلاین است. موبایل یک اکوسیستم جدید و پویا را بر اساس شبکههای پرسرعت، موبایلهای هوشمند و تبلتهای پیشرفته و طیف وسیع ابزارهای ارتباطی در حال رشد را ارائه میدهد. موبایل در حال حاضر تجربه مصرفکنندگان را در جهتهای مختلف زندگی روزانه تغییر داده و همچنین طیف جدیدی از فرصتهای تجاری و خدماتی تازه را ایجاد کرده است. تکنولوژیهای جدید مدلهای کاربری و تجاری نوآورانه عمیقتری را در حوزه موبایل ایجاد میکنند و موبایل بیشتر و بیشتر دنیای دیجیتال و حقیقی را به هم پیوند میدهد.
رشد سریع استفاده از موبایلهای هوشمند امکان تولید محصولات و سرویسهای جدید را فراهم میآورد، اگرچه این محصولات و سرویسهای جدید مبتنی بر اپلیکیشنها یا توسعه قطعات کم مصرف برای ابزارهای آینده باشند. مصرفکنندگان به تدریج پتانسیل قابل تغییر اینترنت اشیا را با افزایش تعداد سرویسها و محصولات مبتنی بر آن مانند ابزارهای پوشیدنی و خانههای هوشمند، درک میکنند.
منافع اکوسیستم جدید موبایل تنها محدود به کشورهای توسعه یافته نیستند. راهکارهای نوآورانه موبایلی با ایجاد فرصتهایی برای غلبه بر چالشهای اجتماعی- اقتصادی، به خصوص در حوزههای مالی، سلامت، آموزش و مبارزه با بلایای طبیعی، به کمک کشورها و مناطق توسعه نیافته و فقیر میآیند. برای بهرهگیری از تمام پتانسیلهای صنعت موبایل، مردم سراسر دنیا باید به شبکههای پرسرعت موبایل، سرویسها، ابزارها و دستگاههای ارزان قیمت دسترسی داشته باشند.
تا پایان سال 2014 تعداد کاربرانی که از اینترنت موبایل استفاده میکنند، به 4/ 2 میلیارد نفر در جهان رسید. انتظار میرود با رشد بیشتر در کشورهای در حال توسعه، این رقم تا سال 2020 به 8/ 3 میلیارد نفر افزایش پیدا کند.
آن دسته از جمعیت جهان که به ابزارهای ارتباطی دسترسی ندارند، بیشتر جمعیت روستایی با درآمدهای پایین و سطح بیسوادی بالا هستند؛ عواملی که بزرگترین موانع بر سر راه افزایش استفاده از اینترنت موبایل هستند. اپراتورها، دولتها و رگولاتورها دیگر بازیگران این اکوسیستم هستند که نقش مهمی در یافتن این موانع و بهبود دسترسی مردم جهان به سرویسهای ارزان قیمت موبایلی بازی میکنند.
منبع: GSMA Intelligence
منبع : دنیای اقتصاد