مشکل اینترنت ایران: سرعت یا کیفیت؟
سرعت و کیفیت پایین اینترنت این روزها به یکی از بزرگترین دغدغه های روزمره ما تبدیل شده است. همه ما به نوعی به این شبکه ارتباطی وابستهایم و صحبت کردن از الزامات «اینترنت خوب» (چیزی که اخیرا وعده دو سال بعد آن را دادهاند) قطعا موضوعی تکراری است.
دو دولت احمدینژاد و خاتمی با چالش گسترش اینترنت و تقاضای روزافزون جامعه برای اتصال مطمئن به مهمترین شبکه ارتباطی جهان روبه رو بوده اند، هر دو دولت استراتژی توسعه پهنای باند را به عنوان کلیدی ترین عامل توسعه در این بخش پیش رو قرار دادند و دولت روحانی نیز در هشتماه نخست کاری خود همین رویه را مد نظر قرار داده است.
فارغ از دولت در بخش خصوصی نیز موضوع پهنای باند موضوعی رقابتی است. چند شرکت بزرگ خدماتدهنده اینترنت امروزه روی ارائه سرویسهای مگابیتی و با سرعت بالاتر از حد متوسط ایران ورود پیدا کرده اند. از سوی دیگر، کاربران نیز موضوع سرعت اینترنت را عامل اصلی رضایتمندی یا نارضایتی از سرویسهای اینترنتی خود قلمداد میکنند.
به بیان ساده، جامعه ایرانی امروزه سرعت بالاتر و پهنای باند بیشتر را راهحل اصلی مشکلات اینترنت میداند در کنار این هم تصور عمومی همه ما این است که قیمت اینترنت بهخصوص در مقایسه با نوع خدماتی که به ما ارائه میشود بسیار بالاست. اما شاید خوب باشد نگاهی دقیق تر به تصورات و تحلیل های خود بیندازیم آیا اساسا پرسش و درک ما از «اینترنت خوب» درست است؟
اتوبان سازی راهحل ترافیک؟
وزیر ارتباطات اخیرا یادداشتی در شبکه اجتماعی ایرانی مورد علاقه اش نوشته و در آن اشاره کرده وقتی یک روز با همسرش به کوهستان رفته با چند دانشجو روبه رو شده که از او در مورد زمان افزایش پهنای باند پرسیده اند. او در پاسخ، شبکه انتقال داده در کشور را به شبکه آبرسانی تشبیه کرده که برای افزایش سهم آب هر نفر باید منتظر ساخت لوله کشیهای جدید و افزایش قطر لوله ها بود. صرفنظر از این مشابه سازی که احتمالا برای ساده کردن موضوع انجام شده، خوب است تاملی روی اصل موضوع داشته باشیم. مثال ملموسی در این زمینه روبه روی همه ما قرار دارد. طی سالهای اخیر در تهران بزرگراهها و تونلهای بسیار زیادی ساخته شده است. چنین حجمی از بزرگراهها، پلها و تونلها قابل مقایسه با ۱۰ تا ۱۵ سال قبل نیست، اما پرسش این است آیا تکمیل شبکه بزرگراهی و توسعه آن کیفیت رانندگی در شهر را تغییر داده است؟
مقررات ناکارآمد و کیفیت سرویس
موضوع اشتراک یک به هشت از آن موضوعات دستمالی شده و بسیار گفته شده است. بسیاری از کاربران به اشتباه تصور میکنند شرکتهای اینترنتی خطوط آنها را بیش از حد استاندارد به اشتراک میگذارند. اما استاندارد اشتراک چقدر است؟ طبق مقرراتی که سازمان تنظیم مقررات برای شرکتهای اینترنتی قرارداده یک شرکت اینترنتی حق دارد یک خط اینترنتی با هر سرعتی بین حداکثر ۸ نفر به اشتراک بگذارد. این میزان برای برخی سرعتها خندهدار است. مثلا تصور کنید شرکتهای اینترنتی سرعت اینترنت ۱۲۸ کیلوبیت خود را بین ۸ نفر به اشتراک بگذارند به این معنی است که به هر نفر ۱۶ کیلوبیت میرسد که سه برابر کمتر از یک خط دایالآپ است! قطعا هیچ شرکتی چنین کاری را نمیکند چون در آن صورت مشتریانش را از دست خواهد داد در عین اینکه استاندارد سازمان تنظیم مقررات را رعایت کرده است. همین مثال نشان میدهد که وضعیت مقررات گذاری ما در حوزه اینترنت تا چه حد اشتباه و از قضا بر خلاف مصالح کاربر است.
کیفیت سرویس ربطی به سرعت ندارد
هر چند تجربه کاربری ما از اینترنت در گرفتن خدمات از شرکتهایخدماتدهنده اینترنت ناخوشایند است، اما بسیاری از شرکتهای اینترنتی امروزه سرعتهایی بالاتر از سرعت واقعی خریداری شده به مشتریانشان ارائه میدهند. بسیاری از کاربران به اشتباه تصور میکنند هرچه میزان تعرفه سرعت بالاتری را بپردازند کیفیت اینترنت بهتری را خریداری کرده اند، اما واقعیت این است که ضروری ترین کاربردهای اینترنتی مانند دیدن صفحات وب (که روز به روز سنگینتر هم میشوند) یا مثلا تماس تصویری یا دیدن فیلم به صورت آنلاین تا حد معینی نیاز به سرعت بالا دارند. بهطور ساده یک خط ۱۲۸ یا ۲۵۶ با کیفیت برای دیدن فیلم با کیفیت معمول از یوتیوب یا تماس تصویری کاملا مناسب و کافی است. بهطور واضح آنچه تجربه استفاده از اینترنت ما را ناخوشایند میکند نه پایین بودن سرعت اینترنت بلکه اختلالات و تاخیرها است. یافتن دلایل این اختلالات رضایتمندی کلی از اینترنت ایران را بهطور چشمگیری افزایش میدهد. به واقع همچون شهر که با اتوبانها و بزرگراهها نمیتواند مشکلات ترافیکیاش را حل کند معضلات اینترنت نیز لزوما با افزایش پهنای باند و سرعت حل و فصل نمیشود.
امروزه عوامل متعددی برای کندی اینترنت در ایران وجود دارد که مجموعه آنها نشاندهنده عدم مدیریت ترافیکی مناسب اینترنتی است. به واقع افزایش قطر لوله یا ساخت لوله های جدید لزوما به «اینترنت خوب» ختم نمیشود و دو سال دیگر هم دانشجویان باز هم در کوهستان همین پرسش را از وزیر ارتباطات خواهند پرسید.
قیمت اینترنت
اینترنت گران است. این را همه میدانیم، اما مشکل کجاست؟ نگاهی به ساختاربندی اینترنت ایران نشان میدهد که دولت همچنان بزرگترین معضل در ارزان شدن اینترنت به شمار میآید. شرکت ارتباطات زیرساخت امروزه در مقام یک شرکت دولتی که انحصار خرید و توزیع اینترنت در کشور را برعهده دارد عمدتا بحث سودآوری را در اولویت خود قرار داده است.
شرکتی که در جامه یک Big Provider یا National Provider باید منافع ملی و کاربران میلیونی و توسعه کشور را در اولویت قرار دهد امروزه اصطلاحا حق گمرکی بسیار سنگینی را روی واردات پهنای باند به کشور اخذ میکند که این هزینه سنگین در نهایت باعث توقف رشد اینترنت، کوچک و محدود ماندن بخش خصوصی و قیمت گران اینترنت در کشور شده است. امروزه یک خط اینترنت ۱۵۵ مگابیتی در مرز ایران قیمتی حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ دلار دارد، اما همین خط در تهران به شرکتهای اینترنتی حدود 24 میلیون تومان به فروش میرسد. شرکت زیرساخت قطعا از نظر دولت شرکت درآمدزای موفق و نمونه ای است اما در عوض خود دولت و تمام کشور بابت عدم توسعه اینترنت در کشور فرصت و هزینه به مراتب بیشتری را نسبت به درآمد این شرکت از دست داده است. آنچه عموما در پاسخ به گرانی اینترنت به مردم گفته میشود این است که نگهداری شبکه انتقال هزینه دارد. اما خوب است نگاهی بیندازیم به میزان هزینه شبکه انتقال. بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد هزینه انتقال دیتا در خارج از کشور برای هر کیلومتر حدود ۵۱۰ تومان است درحالیکه بر اساس تعرفه های موجود هزینه انتقال دیتا از مرز بازرگان تا تهران به ازای هر کیلومتر ۴۵ هزارتومان است. این به این معنی است که هزینه انتقال دیتا در ایران ۸۸ برابر گرانتر از خارج است.
سرنخهای گرانی اینترنت در ایران
در واقع اگر دنبال سرنخهای گرانی اینترنت در ایران هستیم باید بار دیگر به کل مجموعه شبکه انتقال و هزینه ها و تعرفه های آن نگاهی بیندازیم. آنچه دولت طی ماههای اخیر به شرکتها تکلیف کرده کاهش اجباری ۲۰درصدی قیمت پهنای باند است. امروزه هیچ کدام از کاربران این کاهش قیمت را مشاهده نمیکنند دلیل آن هم این تعرفه های اینترنتی دارای یک سقف و کف است. یعنی شرکتها میتوانند برای کاربرانشان از یک کف تا یک سقفی به قیمت گذاری بپردازند. بسیاری از شرکتها بهدلیل رقابتی که در بازار عرضه اینترنت کشور وجود دارد تا قبل از این هم تعرفه خود را روی سقف قرار نداده بودند، بنابراین در مجموع با چند درصد کاهش قیمت عملا دستورالعمل دولت را هم اجرا کردهاند. واقعیت اما این است که چنین کاهش های اندک و غیر اصولی نه در سبد نهایی کاربر دیده میشود و نه باعث افزایش کیفیت سرویس مشتریان میشود. آنچه امروزه همه ما به آن نیاز داریم سرعت و کیفیت و قیمت مناسب اینترنت توأمان است.
منبع : روزنامه دنیای اقتصاد
تتتفففف
من خیلی بد شانسم که تو ایرانم
بدون شک ایران یکی از بدترین کشور هاست
واقعا متاسفم که تو کشوری زندگی میکنم که تنها دغدغه اون فیلتر کردن شبکه های مجازیه
تتتفففف
من خیلی بد شانسم که تو ایرانم
بدون شک ایران یکی از بدترین کشور هاست
واقعا متاسفم که تو کشوری زندگی میکنم که تنها دغدغه اون فیلتر کردن شبکه های مجازیه
ادمین ما که میدونیم تو داری این منفی هارو میزنی . اخه کی دلش خوشه به اینترنت ایران؟! یه کامنت مثبت من ندیدم از این اینترنت گه ایران !
سلام: آخه واقعا چیفکر کردن مردم که اسکول نیستن الان من یه ۵ ساله اینترنتم ۵۱۲ نامحدوده اصلا فرق نکرده الان هر کی مسئول میشه فکر می کنه تا می تونه مردم رو پچاپه !!!! اخه مرتیکه تو مسئولی الکیه همش حجمی در کار نیس . بعد تا می تونن مردم رو بزارن تو فشار که الان هر کی نت نداشته باشه فحشه…
در آخر ریدم تو این جامعه با وزیراش
چقدر بدبختیم ما …
واقعا چه ميشه کرد دو کیلوبایت حجم پونزده هزار تومن تازه این واسه دو سال پیش اونم اینترنت مخابرات که سرعت و کیفیتش افتضاحه امسال آقايون ارزون کردن به اصطلاح ولی پنل هیچ تغییری نکرده روزی هم پنچ شیش ساعت قطعه به دلایلی از جمله اختلال و تعمیرات سرویس واقعا واسه خودم متاسفم که دارم توی ایران جوونی و عمرمو حدر میدم که برای باز کردن يه صفحه وب دوازده دقیقه منتظر بمونم و مدام آیت الکرسی بخونم که وا مونده بالا بياد به غیر از بحث فيلترينگ که حتی ویکی پديا هم بعضی از صفحاتش فيلتره اینترنت مخابرات استان گيلان فوق العاده داغونه
دوستان چرا ب جای توهین و ابراز مشکل راه حل نمیگید شما راه حل بگید هستن کسایی ک راه حل یاد داشته باشن کسی راه حل داشت ب من پیام بده 09152780856یا 09031571310
از مقامات ارشد ایران دزدتر نمی توانید پیدا کنید، تمام ایران و ایرانی را دارند غارت می کنند، دنبال سرعت اینترنت می گردی، دنبال سرعت بالای چپاول را ببینیم که چه سرعتی دارند این نظام کوسکش جمهوری اسلامی ایران، ملتی که نشسته و تماشا می کنند، هیچ حقی ندارد لعنت به خمینی و خامنه ای و دارودستهاش
از مقامات ارشد ایران دزدتر نمی توانید پیدا کنید، تمام ایران و ایرانی را دارند غارت می کنند، دنبال سرعت اینترنت می گردی، دنبال سرعت بالای چپاول را ببینیم که چه سرعتی دارند این نظام کوسکش جمهوری اسلامی ایران، ملتی که نشسته و تماشا می کنند، هیچ حقی ندارد لعنت به خمینی و خامنه ای و دارودستهاش
با سرعت کاری ندارم فقط گدایی اینترنتو در اوردی
یعنی واقعا خاک تو سرتون با این اینترنت کندتون،باید سرعت اینترنتو از آمریکا یاد بگیرید اینجا سرعت گیری همش فیلتر.همتونو شخصن من کائیدم با این اینترنت پختون.فدای اسرائیل.
تف به شرفتون.ایران و نابود کردنه بی شرفا
نت ایران خیلی افتضاحه اونوقت میگن سرعت زیاد ضرر داره یعنی خاک تو سر هرچی مخابرات و مسول کردم ریدم تو نت . نمیدونم چرا وقتی واسه کشور ما ضرر داره مالزیا با بهترین سرعت اونم افراد عادی و مردمشون دارن استفاده میکنن از اینترنت پرسرعت . مالزی هم اینترنت پرسرعت داره ایران هم پرسرعت داررره .
این کشور کجاش درسته ک اینترنتش درست باشه یه مشت دزد ک فکر سود خودشونن دور هم جمع شدن
مسئولان اینترنت ایران همگی از دم دزد هستن سگ های عوضی هستن خود من شخصا پول داده بودم هزینه کرده بودم برای یک نقشه یک پروژه که 750گیگ بودش رو دانلود کردم رم کافی هم داشتم، قبل از اینکه دانلود رو شروع کنم کل حجم 810گیگ بود دانلود رو شروع کردم 48ساعت گذشته بود فقط 326 گیگ دانلود کرده، رو صفحه یک پیام اومد که حافظه کافی ندارید نگاه کردم دیدم مشکلی ندارم یهو اونی که دانلود میکردم از صفحه دانلود ناپدید شد هرجا رو بررسی کردم فایل مورد پیدا نکردم اما 310گیگ از حجمی که داشتم رو کم کرده بود، ما ها یه ملتی هستیم از کرسنگی خواهیم مرد.. حق سکوت داریم. خدالعنتش کنه
اینترنت واقعا چیز بیخودی. واقعا متاسفم برای ملت ایران که مثل بز ساکت میمونن و هیچی نمیگن
سلام .من دو روزه میخوام بازی Dota 2 رو انلاین بازی کنم مدام پینگم رو 400 الی 500 هست حداکثر پینگ باید نرمال 30 باشه اینترنت 512 نامحدود دارم خیلی ناراضیم نزدیک 2 ساله این مشکل رو درم اگه قرار بود مخابرات این مشکل رو حل میکرد تا الان مشکل ما ها رو حل کرده بود معلومه وقتی به 8 نفر تقسیم میکنین همینه دیگه تو بازی های انلاین مخصوصا بازی معروف دوتا 2 پینگ رو 400 الی 500 هستش من هیچ اعتمادی به مخابرات ندارم . الان اکثر گیمنتیا 2مگ نامحدود Dedicate دارن با پینگ 94 . حتی سرعت دانلود من 65 کیلوبیته 😐 یعنی چی اخه من واقعا ناراضیم ازاین اینترنت 512 نامحدود
هیچ جای دنیا اینترنت ADSL به صورت محدود و ترافیکی ارائه نمیشه اون هم در حالیکه سرعت و پهنای باند بالای 10 مگ و قیمت اون هم بسیار ارزان هستش ،حالا این سرعت ها و پهنای باندهای خیلی خیلی محئود و پایین و تمسخر آمیز ایران فقط نشان دهنده این هستش که اینترنت ایران کلاهبرداری محض هستش، ادعامون هم میشه که مسلمان هستیم، خدا لعنتشون بکنه همشون دزد و حرومزاده هستن.
باسلام: اینترنت که نباید محدودیتی برای دانلود داشته باشه مثلا فلان گیگ برای بعمان روز! این چه مسخره بازی شده یکدفعه؟ من تا 4 سال پیش ناحمدود میگرفتم قیمتاهم همین حدودا که الان هست بود!اصلا برای شرکتها فرقی نمیکنه که محدود و نامحدود بدن چون اینا خودشون اینترنت رو بصورت نامحدود میخرن .اون شرکت اروپایی هم که اینترنت رو به اینا میفروشه بازم نامحدود میفروشه! فایلهایی هم که دانلود و اپلود میکنی هذینه ای برای رکت ارائه دهنده اینترنتی نداره . اینا جز اینه که میخان ملت رو از استفاده اینترنت ناراضی نگه دارن بخاطر همین فیلترینگ شدید و سیاستهای غلط که مردم پشیملن بشن؟ بابا اکثر جوانها سرگرمیشون همین اینترنته و اگر همینم نباشه والا به ضرر دولت میشه . ملت بهشون فار روحی و روانی میاد میریزن تو خیابانها اعتراض میکنن از وضعیت مملکت, خلاف میکنن و هزارتا شرارت دیگه! دولت ما اصلا سیاست مدار نیست! خب همه دیگه میدونن که جمهوری اسلامی داره ظلم میکنه به مردمش و پولهای مملکت ربوده میشه !به اعراب بخشوده میشه و هزارتا دنگ دیگه . جلوی اینترنت رو بگیرید ماهواره چی میشه؟! اینهمه شبکه های سیاسی .هزارتا افشاگری میکنن اما مردم ما تکونی به خودشون میدن؟خیر! پس بگذارید اینترنت کمی ازادتر باشه . بنظر من اگر جلوی سایتهای پورنو هم گرفته نشه بهتره چون اکثر مردم مجردن و امکان ازدواج هم نیست با این قیمتهای سرسام اور اجناس و خاسته های مردم برای ازدواج. حالا اگر بخاطر دین مملکت هم مسدود شده مهم نیست! چرا شبکه های اجتماعی رو مسدود کردن ؟توی فیسبوک و یوتیوب بجز حرف پوچ چیزی دیده نمیشه .دولت هرچه بیشتر این کارها رو بکنه نشون میده که ضعیفه و مردم هم هرچی بیشتر نصبت به دولت و سیاستهاش سردتر میشن و پیش خودشون میگن دولت ما ازیه اینترنت وحشت داره ! سیاستهای مملکت ما تکمیل و عاقلانه نیست حالا ازمن گفتن!
من از سال 74 مصرف کننده اینترنت بودم .اون موقع دیال آپ داشتیم با دو کیلو بایت دانلود میکردیم بعضی وقتا به پنج میرسید شام میدادیم 🙂 . بعد حدود بیست سال (64 کیلو مخابرات_128 وایمکس_ …)الان اینترنت یه مگ دارم که خدا رو شکر صبح ها خوبه.
با تمام محبوبیتی که این تکنولژی در بین مردم داره ولی واقعیتی هست که همیشه مسئولین مطرح کشور این پدیده غیر قابل تحمل رو تحمل کردند و این جای تشکر و قدر دانی داره.
فراموش نکنیم که خاموش کردن کلید اینترنت هر لحظه امکان پذیر است و در پایان این شعر رو برای همه دوستان گرامی میفرستم.
شکر نعمت نعمتت افزون کند
کفر نعمت ، نعمت از کف بیرون کند