پیشرفت در مذاکرات راهبری اینترنت
پنجمین نشست جهانی سیاستگذاری مخابرات (WTPF) از 14 تا 16 ماه مه در ژنو برگزار شد تا اعضای اتحادیه بینالمللی مخابرات (ITU) درباره مسایل کلیدی ارتباطات نوظهور، سیاستگذاری و قانونگذاری ICT، بحث و تبادل نظر کنند. محور اصلی WTPF امسال مدل چند سهامداری و همچنین نقش دولت در راهبری اینترنت بود.
به گفته لین آمور (Lynn Amour)، مدیر اجرایی امنیت اینترنت، مدل چند سهامداری (Multi Stake Holding) در جهان به شدت در حال پیشرفت و توسعه است و نوآوری و توسعه زیرساخت را به همراه خواهد داشت. به همین دلیل این بحث را در نشست مطرح کردیم و امیدواریم که این بحث در ماههای آینده در نشستهایی چون کمیسیون و علوم و فناوری برای توسعه و نشست راهبری اینترنت ادامه پیدا کند. وی همچنین گفت: چالش امروز و آینده ما این است که درباره ارتقا و حمایت از اصول اینترنت هوشیار باشیم و همچنان از مدل چند سهامداری حمایت کنیم. زیرا همه ما در حفظ اینترنت سهیم هستیم.
شش ایده مهم
در نشست جهانی سیاستگذاری مخابرات شش ایده توسط گروه کارشناسان غیررسمی WTPF در زمینه عناوینی که باعث رشد صنعت فناوری اطلاعات میشود از جمله آدرسدهی IP (پروتکل اینترنت) و راهبری اینترنت مطرح شد. این مباحث در میان 800 نفر از اعضای ITU، مقامات دولتی، بخش خصوصی، NGOها و سازمانهای اجتماعی مدنی و سهامداران بینالمللی مهم جهان مورد بحث و بررسی قرار گرفت. این شش ایده عبارتند از:
1- تشویق به ایجاد نقاط تبادل (IXP) به عنوان راهکار بلندمدت در توسعه اتصال به اینترنت.
IXP یا Internet Exchange Point زیرساختی فیزیکی است که از طریق آن، ارایه دهندگان خدمات اینترنتی ترافیک اینترنت را بین شبکههای خود تبادل میکنند.
2- ایجاد یک محیط توانمندساز برای تسریع رشد و توسعه اتصالات پهن باند
3- تشویق و حمایت ایجاد ظرفیت برای پیادهسازی نسخه ششم پروتکل اینترنت یا IPv6
4- تشویق مهاجرت از IPv4 به IPv6
5- تشویق و حمایت از مدل چندسهامداری در راهبری اینترنت
6- حمایت از عملیاتی سازی فرآیند همکاریهای پیشرفته
در پی طرح این شش ایده که به عقیده بسیاری، یک پیشرفت چشمگیر در مذاکرات مربوط به راهبری اینترنت محسوب میشود، سه گروه کاری تشکیل شد که هر کدام مسوولیت بررسی دو ایده را به عده داشت. این کارگروهها موارد اول تا چهارم را نهایی کردند و در مورد دو ایده پنج و شش نیز اعلام شد که نیاز به مذاکرات و بررسیهای بیشتر و عمیقتر به ویژه حول مبحث نقش دولتها در راهبری اینترنت، وجود دارد. در این باره بر نقش دولتها در مدل چندسهامداری اتفاق نظر وجود داشت، اما بحث بر سر میزان این نقش و مسوولیتهای دولتها همچنان ادامه دارد و به نتیجه نهایی منجر نشده است.
بیانیه حمدون توره
در نشست جهانی سیاستگذاری مخابرات ژنو افراد برجستهای چون حمدون توره، دبیرکل اتحادیه بینالمللی مخابرات، دوریس لئوتارد وزیر محیطزیست، حملونقل، انرژی و ارتباطات سوئیس، فادی شهاده مدیرعامل سازمان تخصیص اعداد و نام دامنههای اینترنتی (آیکان)، رابرت کان مدیر اجرایی CNRI و یکی از بنیان گذاران اینترنت شرکت داشتند. حمدون توره که موضوع روز جهانی مخابرات و جامعه اطلاعات در سال 2013 را «فناوریهای اطلاعات و ارتباطات و افزایش ایمنی جادهها» اعلام کرده است، در این باره گفت: فناوریهای اطلاعات و ارتباطات ICT، نقشی بسیار مهم در ایجاد فرصتها در همه جنبههای زندگی بشری دارد. امروزه، ما هنگامی که در خودروهایمان در حال رانندگی هستیم، وسایلی در اختیار داریم که با چند اشاره انگشت به ما، امکان برقراری ارتباط در سراسر جهان، هدایت در ترافیک سنگین و مسیریابی در مناطق ناآشنا را میدهند. در عین حال، میتوانیم از میان انبوهی از سرگرمیها، اعم از موسیقی، برنامههای رادیویی، تلویزیونی یا رسانههای اجتماعی، گزینه مورد علاقه خود را در حین رانندگی انتخاب کنیم.
در حالی که این فناوریها روزبهروز در همه جا حاضر میشوند، ما باید این اطمینان را داشته باشیم که به هنگام رانندگی و به منظور پیشگیری از سوانح و آسیبدیدگی، از آنها مسوولانه و محتاطانه استفاده کنیم. ایمنسازی رانندگی، یک نگرانی جهانی برای بهداشت و سلامت عمومی و پیشگیری از آسیب دیدگی است. همه ساله، به ویژه در کشورهای در حال توسعه در سراسر جهان، یک میلیون و 300 هزار نفر در اثر تصادفات جادهای جان خود را از دست میدهند و 20 تا 50 میلیون نفر دیگر نیز مجروح میشوند. لذا، در مقیاس اقتصاد جهانی، حدود 518 میلیارد دلار آمریکا به دولتها و افراد زیان وارد میشود. حواسپرتی و رفتار رانندگان، نظیر رفتاری که کاربران، به هنگام ارسال پیامک و تعامل با سامانههای ناوبری یا برقراری ارتباط درون خودرویی در حین رانندگی، از خود بروز میدهند، از مهمترین عوامل دخیل در وقوع سوانح مرگبار رانندگی هستند. وی همچنین گفت: پیام من صریح است؛ در حین رانندگی نگذارید فناوری حواستان را پرت کند! نه از تلفن همراه استفاده کنید و نه سامانه ناوبری. نگذارید کار با این فناوریها موجب حواسپرتی شما بشود. ارسال یک پیامک در حین رانندگی بسیار خطرناک است و باید به هر قیمتی از آنها اجتناب کرد.
وی خطاب به کشورهای عضو ITU گفت: از کشورهای عضو و شکای صنعتیمان میخواهم ابزارهای تماس ایمنی را توسعه دهند که برای استفاده از آنها نیاز به دست گرفتن نیست. همچنین از آنها میخواهم اقدامهایی در راستای رفع حواسپرتی ناشی از استفاده از فناوری در حین رانندگی اتخاذ کنند. همگام با وضع سیاستهای ملی برای ترغیب استفاده از ارتباطات و فناوری اطلاعات در افزایش ایمنی رانندگی، ما همچنین باید به توسعه و کاربرد سامانههای ترابری هوشمند بپردازیم. این اقدامات نه تنها به پیشگیری از تصادفات رانندگی کمک میکند، بلکه کارآمدیها در مدیریت رانندگی را به ابزاری برای مبارزه با آثار سو تغییر وضعیت آبوهوا و گرمایش جهانی تبدیل میکند. وی افزود: افتخار دارم اعلام کنم که اتحادیه جهانی مخابرات استانداردهایی را برای واسطهای کاربری و سامانههای ارتباطی ایمن در خودروها طراحی کرده تا با رفع حواسپرتیهای ناشی از فناوری، عملکرد رانندگان را بهبود بخشد.
همچنین اتحادیه جهانی مخابرات پیشتازتر از سایر مجامع جهانی تلاش میکند استانداردهای روزآمد ICT برای ساخت سامانههای ترابری هوشمند و ایمنی راننده را که ترکیبی از فناوریهای رایانهای، ارتباطی، مکانیابی و خودکارسازی فرآیندها را به خدمت میگیرند، پدیدآورد.
حمدون توره گفت: موضوع روز جهانی مخابرات و جامعه اطلاعات (WTISD) نیز «فناوریهای اطلاعات و ارتباطات و افزایش ایمنی جادهها» در سال 2013 است. در سالهای آتی نیز با مشارکت بخش خودروسازی در سراسر جهان، زیر پرچم فدراسیون بینالمللی خودرو (F.I.A) پیشرفت خواهد کرد، مجامعی که با همکاری نزدیک با آنها خواهیم توانست برای یکی از ضروریترین چالشهای جهانی عصرمان چارهجویی کنیم.
جوایز روز جهانی جامعه اطلاعات
روز جهانی جامعه اطلاعات و ارتباطات در 17 ماه مه با هدف افزایش آگاهی درباره کاربری اینترنت و فناوریهای اطلاعات و ارتباطات و تاثیر این فناوریها در توسعه اجتماعی و اقتصادی و همچنین پر کردن شکاف دیجیتالی نامگذاری شده است. با توه به موضوع اصلی جامعه اطلاعات امسال یعنی «فناوریهای اطلاعات و ارتباطات و افزایش ایمنی جادهها»، در این روز به کسانی که راهکارها یا تلاشهای موثری در این زمینه انجام دادند، جوایزی ارایه شد. امسال سه نفر موفق به دریافت این جایزه شدند که عبارتند از:
اولی مارر (Ueli Maurer) رییسجمهور سوییس، والکمار دنر (Volkmar Denner) مدیر هیات مهندسان رابرت بوش و جین تاد (Jean Todt) رییس فدراسیون بینالمللی خودرو.
منبع : فناوران