تبليغات پنهان در اينترنت
نام نویسنده: علي سليماني بشلي – وجيه طالبي
تبليغات اينترنتي به استفاده از اينترنت به عنوان يك كانال و وسيله ارتباطي براي ارسال تبليغات در محيط وب اشاره دارد. در تعريفي ديگر، تبليغات اينترنتي را اينگونه تعريف كردهاند:
نمايش دادن نامها و علائم تجاري، شعارها و تصاوير تبليغاتي در سايتهاي (پايگاههاي) پربيننده اينترنت، به نحوي كه به تحقق هدفهاي تبليغات كمك كند. در فرآيند تهيه و اجراي تبليغات اينترنتي، شركتهاي تبليغاتي، ناشران اينترنتي و تبليغدهندگان (سازمانها و شركتهاي توليدي و خدماتي) درگيرند. تبليغات طي گذر زمان تغييرات زيادي داشته و متناسب با پيشرفتهاي هر دوره، ويژگيهاي خاص خود را دارا بوده است.
در حال حاضر حجم بالايي از تبليغات به ويژه از طريق اينترنت مورد استفاده قرار ميگيرد. يك نمونه از اين تبليغات استفاده از آگهيهاي هوشمندانه به منظور جلب مخاطبان است. مثلا چنانچه كاربري در موتور جستوجوي گوگل كلمه نرگس را تايپ كند، گوگل علاوه برآنكه پاسخها را در ارتباط با كلمه نرگس (به ترتيب ميزان مراجعه به آن) در اختيار كاربر ميگذارد، در سمت راست و بالاي صفحه، يك فروشگاه گل (كه از گوگل خواسته برايش تبليغ كند) معرفي خواهد كرد. اين روش چند مزيت دارد:
1. مزاحم، تحميلي و آزاردهنده نيست. چون به طور جداگانه ارائه شده است.
2. داراي شكل بسيار سادهاي است.
3. آگهي كاملا با پرسش كاربران مرتبط است.
از ديگر اشكال نوين تبليغات اينترنتي ميتوان به تبليغات متعامل اشاره كرد كه يك رابطه متقابل بين مصرفكننده و شركت تبليغاتي ايجاد ميكند. در اين شيوه تبليغات براي هركس متناسب با سطح سواد، درآمد و نياز متغير خواهد بود.
اصول ضروري در تهيه آگهيهاي اينترنتي
در تهيه يك آگهي يا تبليغ براي فروش اينترنتي، بايد پنج اصل كلي زير رعايت شود:
1- يك آگهي فروش يا تبليغ اينترنتي خوب بايد خوانندگان (طيفهاي مختلف) را جذب كند.
2- اين آگهي نبايد براي كاربران خستهكننده باشد و بايد در كوتاهترين شكل ممكن هدف خود را بيان كند.
3- پيام مورد نظر بايد مزاياي خريد اينترنتي را براي خواننده بهطور كامل شرح دهد.
4- پيام مورد نظر بايد به روشني و وضوح در آگهي اينترنتي مطرح شود و براي مخاطب مبهم نباشد.
5- محتواي آگهي يا تبليغات اينترنتي بايد داراي اعتبار لازم باشد.
تبليغات مبتني بر بازي
از گذشته دور، سرگرمي يكي از شيوههاي مورد استفاده در تبليغات بوده است. بر اين اساس بازيهاي اينترنتي ميتوانند فرصت مناسبي را براي تبليغات فراهم آورند. ارائهدهندگان تبليغات مبتني بر بازي، فروشندگان بازيهاي اينترنتي هستند. اين نوع از تبليغات براي افرادي كه در حال بازي هستند، به دو صورت ارسال ميشوند. در روش اول كه بسيار متداول است، تصاوير تبليغاتي، جايگزين تصاوير بازي اينترنتي ميشود. در نتيجه افرادي كه در حال بازي هستند، به شكل مجازي تحت تاثير تبليغ مورد نظر قرار ميگيرند. در روش ديگر كل بازي به قسمتهاي مختلفي تقسيم ميشود و افرادي كه در حال بازي هستند بايد قبل از رفتن به مراحل بعدي بازي، تبليغ خاصي را ببينند يا تعاملاتي را انجام دهند. در اين روش تبليغدهندگان پاسخهاي تعاملي بيشتري را دريافت ميكنند؛ چراكه افرادي كه در حال بازي هستند، مايل به ادامه بازي خود خواهند بود. از آنجايي كه تبليغات مبتني بر بازي معمولا از تكنولوژي چندرسانهاي استفاده ميكنند، هزينه بيشتري براي ايجاد و اجراي آنها صرف ميشود. بهرغم اينكه اين نوع تبليغات در جلب توجه بينندگان بسيار موفق هستند، ولي مخاطبان آن تنها به افرادي كه بازي را انجام ميدهند، محدود ميشوند. محدوديت ديگر اين نوع از تبليغات ناخرسندي برخي از افراد از تبليغات حين بازي است.
تبليغات مبتني بر حاميگري
حاميگري به فعاليتي گفته ميشود كه در آن يك شركت از يك رويداد، واقعه يا فعاليت خاص حمايت ميكند و در مقابل، لوگو يا نام تجاري خود را در آن رويداد يا فعاليت معرفي ميكند. هدف از اين كار، استفاده از ارتباط ايجاد شده مابين لوگو يا نام تجاري شركت و رويداد مربوطه است. همانطور كه در حاميگري سنتي، شركت حامي از ارتباط ايجاد شده با رويدادي خاص منتفع يشود، در حاميگري اينترنتي نيز شركت حامي از توجه كاربران به يك سايت يا موضوع مطرح شده در اينترنت سود ميبرد. دلالي بازديد نيز مدلي از كسبوكار مبتني بر حاميگري اينترنتي است. بهعنوان مثال در سال 1999 حدود نيمي از تبليغات اينترنتي شركتهاي دارويي به حمايت از وبسايتهاي بهداشتي اختصاص يافته بود. تحقيقات انجام شده دلالت بر اثربخشي اين نوع از تبليغات دارد. نكته قابل توجه در اين نوع از تبليغات، انتخاب رويداد، واقعه يا فعاليتي مناسب براي كسب بهترين نتيجه است.
رسانههاي اجتماعي
شبكههاي اجتماعي به اعضايشان اجازه ساخت صفحات شخصي و برقراري ارتباط و شبكهسازي با دوستان آنلاين را ميدهند. وبلاگها كه شناختهشدهترين نوع رسانههاي اجتماعي محسوب ميشوند، ژورنالهاي آنلايني هستند كه با محتواهاي جديد كاربران به روز ميشوند. ويكيها، سايتهايي هستند كه به كاربران اجازه اضافه كردن و ويرايش محتوا را ميدهند و محتواي توليد شدهشان حاصل مشاركت اعضا است. در يكي دو دهه اخير رسانههاي اجتماعي نقش عمدهاي در مقابل رسانههاي اصلي برعهده گرفتهاند. ساير رسانههاي اجتماعي جديدتر مانند توييتر، فيسبوك، يوتيوب و اسكايپ نقش ويژهاي در اطلاعرساني در اينترنت دارند. رسانههايي كه در عصر مدرن ارتباطات نقش عمدهاي در خبررساني رويدادهاي مختلف برعهده داشته و دارند، بسيار درخور اهميت هستند. باتوجه به حضور و استفاده كاربران از اين رسانههاي اجتماعي، شركتهاي بزرگ تجاري با توجه به اين كاركرد، حضور پنهان و قابل توجهي در اين رسانهها داشته و با شيوههايي نامرسوم به تبليغات تجاري خود ميپردازند.
منبع : كتاب تبليغات پنهان در بازاريابي