روزهای خوش اپل
نام نویسنده: م.ر. بهنام رئوف
طي يك نظرسنجي انجام شده 46 درصد از افرادي كه در سه ماه آينده قصد خريد گوشي دارند آيفون و 32درصد گوشيهاي آندرويدي را انتخاب ميكنند
چهار سال پیش زمانی که اپل اولین تلفن همراه خود را عرضه کرد، غولهای گوشی ساز بازار حتی تصور نمیکردند که روزی همین یک مدل گوشی بتواند تجارت آنها را با بحران روبهرو کند. آنچنان بحرانی که حتی با کپی کاری و دزدی امتیازات انحصاری از یک سو و قاپیدن مدیران یکدیگر با پیشنهادهای مالی وسوسه انگیز از سوی دیگر یا حتی تعیین سیاستها و همکاریهای مشترک برای تولید محصولی بهتر، باز هم راه به جایی نمیبرند و شاید تنها حق انتخابشان آویختن کفشها و شرکت در مراسم خداحافظی شان باشد. چرا که از شواهد امر پیداست، خورشید اپل تازه طلوع کرده و قرار هم نیست حالا حالاها غروب یا حتی دچار پدیدههای نجومی همچون کسوف شود.
درآمد چند صد میلیارد دلاري
با انتشار آمارهای فروش و درآمد این شرکت در فصل سوم، مشخص شده است که این غول کامپیوتری رشد گستردهای در فروش آی فون و آی پد داشته است.
بنا بر این گزارش، اپل در این فصل ۲۰ میلیون آی فون و ۹ میلیون آی پد فروخته است که به ترتیب رشد ۱۴۲ و ۱۸۳ درصدی نسبت به دوره مشابه در سال گذشته رشد داشته است. این آمارها به اضافه ۱۴ درصد رشد سالانه فروش کامپیوترهای مک عملا اپل را به جایگاهی بی بدیل رسانده و درآمدی بالغ بر ۲۸ میلیارد دلار و سود خالصی معادل ۷ میلیارد دلار به همراه داشته است. بر اساس آمارها این شرکت هماکنون ۷۵ میلیارد دلار سرمایه نقدی دارد.
در همین حال استیو جابز، مدیرعامل این شرکت طی بیانیهای اعلام کرده است که ما بهترین فروش فصل را با رشد فروش ۸۲ درصدی و سود خالص ۱۲۵ درصدی داشتیم. ما هماکنون روی سیستم عامل جدید iOS 5 و سرویس iCloud متمرکز شدهایم که قار است در پاییز امسال عرضه شوند. به طور کلی تاکنون اپل بیش از ۲۵ میلیون آی پد فروخته است. همچنین آمارهای مربوط به فصل سوم نشان میدهد که بخش عمده آی پد فروخته شده در این فصل مربوط به آی پد ۲ است. سهام اپل به دنبال این آمارهای موفق هم ۵ درصد افزایش یافت و به رکورد ۳۹۷ دلاری به ازای هر سهم رسید. قیمتی که اپل برای نخستین بار به آن رسیده است.
اما به شکل کلی برخی از آمارها حکایت از این دارد که اپل تا سال 2015 در حدود 300 ميليارد دلار پول در اختيار خواهد داشت. پيشبيني ميشود اين شرکت سال 2011 را با 81 ميليارد دلار و سال 2012 را با 120 ميليارد پول نقد به پايان برساند (بدون در نظر گفتن سرمايههاي غيرنقدي). کارشناسان بر این باورند که رقم دارايي مالي اپل تا سال 2013 به 170 ميليارد دلار، سال 2014 به 230 ميليارد دلار و تا سال 2015 به 300 ميليارد دلار خواهد رسيد.
اپل اول در آمریکا
به هر حال از آن پروپاگانداهای تبلیغاتی و شوهای فروش محصولات در مقابل فروشگاههای رسمی این شرکت آمریکایی چیزی جز این موفقیتها انتظار نمیرفت. به طوری که برآیند همین ترفندهای تبلیغاتی در کنار ارائه محصولاتی با کیفیت و با قابلیتهای جدید به همراه انبوهی از نرم افزارهای کاربردی که هر روز صدها نسخه جدید به تعداد آنها افزوده میشود، باعث شده تا امروزه اپل حرف اول را در بزار آمریکا بزند و سایر مناطق جهانی با اختلافیاندک از سایر رقبای خود قرار داشته باشد. بر اساس تحقیقی که اخیرا توسط ChangeWave منتشر شده اپل بخش بزرگی از بازار تلفن همراه در آمریکا را در دست خود دارد.
این تحقیق مستقل نشان میدهد که پس از اپل، آندروید با فاصلهای کم و بلکبری با فاصله نسبتا زیادی مورد تقاضای کاربران آمریکایی هستند.
بر اساس این تحقیق کسانی که میخواهند طی ۹۰ روز آینده یک گوشی هوشمند بخرند و از این میان اپل را ترجیح میدهند بالغ بر ۴۶ درصد است. در این میان کسانی که تمایل به خرید یک گوشی آندرویدی در این مدت دارند به ۳۲ درصد میرسند و تنها ۴ درصد تمایل به خرید بلکبری دارند.
چنین آماری برای برنامه نویسان موبایل بسیار کلیدی است، چراکه آنان از هماکنون برای ماههای آینده برنامهنویسی میکنند و لذا باید پیشبینی لازم برای توسعه محصول خود را انجام دهند.
براساس پيشبيني تحليلگران، بازار برنامههاي موبايل تا پايان سالجاري رشد خواهد داشت و اپل بيش از سه چهارم از درآمدهاي حاصل از اين بازار را به خود اختصاص ميدهد.
تازهترين آمارها نشان ميدهد بازار برنامه موبايل با رشد چشمگيري مواجه است و از 206 ميليون دلار در سال 2006 به 3/8 ميليارد دلار در سال 2014 افزايش خواهد داشت و پيشبيني ميشود كه اپل 76 درصد از سهم اين بازار را در اختيار خود داشته باشد. در حالي كه برنامههاي اپل اولين گزينه مشتريان هستند، پرسرعتترين رشد در بازار متعلق به برنامههاي آندرويدي خواهد بود.
این آمار همچنین نشان دهنده این است که ۷۰ درصد دارندگان آی فون از این محصول رضایت دارند، این در حالی است که این میزان برای دارندگان گوشیهای آندرویدی ۵۰ درصد، برای دارندگان گوشیهای ویندوزی ۲۷ درصد و برای دارندگان گوشیهای بلک بری
۲۶ درصد است. نمودار 1
همچنین آمارها بیانگر آن است که میزان رضایتمندی از گوشیهای اپل از۷۷ درصد به ۷۰ درصد کاهش پیدا کرده است. این موضوع برای گوشیهای بلک بری از ۴۶ درصد در سال ۲۰۰۷ به ۲۷ درصد در سال ۲۰۱۱ رسیده است که سقوط بزرگی را نشان میدهد. نمودار 2
بر اساس آمارهای جهانی دستگاه
آی پد اپل هم اکنون دومین دستگاه پرسود بازار اپل را تشکیل میدهد. به طوری که این محصول طی دو سال گذشته 6 میلیارد دلار برای این شرکت فروش داشته است و این در حالی است که کامپیوترهای مک در طول این مدت 5 میلیارد دلار برای اپل فروش داشتهاند. اما گوشیهای هوشمند آی فون هم اکنون به عنوان اولین و پرفروشترین محصول اپل محسوب میشوند؛ به طوری که این گوشیها هم اکنون 3/13 میلیارد دلار برای این شرکت در طول سه ماه فروش داشته است. در عین حال آمارها نشان دهنده این امر است که 66 درصد از فروش اپل طی فصل گذشته در اختیار دو محصول آی فون و آی پد بوده است. نمودار 3
و اما آقای مدیر!
اما با تمام این موفقیتها که همگان کسب آن را مرهون حضور استیو جابز در اتاق مدیریت اپل میدانند، برخي از اعضاي هيات مديره شركت موفق اپل احتمال جايگزيني استيو جابز رييس اين شركت را به علت تشديد بيماري به طور جدي مطرح كردهاند.
طي يك سال اخير استيو جابز به شدت درگير مبارزه با بيماري سرطان خود بوده و بارها در بيمارستان بستري شده و حتي يكبار براي مدت چند ماه قادر به حضور در محل كارش نبود است. گزارشهاي ضدو نقيض رسانهها هم باعث شده اطلاعات درستي در مورد وضعيت سلامتي وي در دسترس نباشد، اما اظهارات تازه برخي اعضاي هيات مديره اپل نشان ميدهد سلامتي استيو جابز به طور جدي در معرض خطر است.
در حالي كه اپل هنوز در مورد اين گزارشها اظهار نظر نكرده، گفته ميشود يافتن جايگزين براي استيو جابز در آينده نزديك رخ نميدهد و حتي ممكن است به جاي او مدير عامل انتخاب نشود و اعضاي هيات مديره اين شركت وظايف جابز را بر عهده بگيرند.
استيو جابز آخرين بار در كنفرانس Worldwide Developers در ماه ژوئن در معرض ديد همگان ظاهر شد و در مورد iCloud، iOS 5 وMac OS X Lion اظهار نظر كرد. در موردي كه جابز در اپل حاضر نبوده، تيم كاك وظايف او را بر عهده گرفته است. به غير از وي، فيليپ شيلر معاون واحد بازاريابي جهاني محصولات اپل و جاناتان ايو معاون واحد طراحي صنعتي اين شركت از جمله افرادي هستند كه ممكن است جايگزين جابز شوند.
منبع : دنیای اقتصاد