نرمافزارهاي پردازش داده هوشمند ميشوند
همکاران سيستم – چارلز سيموني، يکي از چهرههاي شناخته شده صنعت نرمافزار و مسافر دو سفر به ايستگاه بينالمللي فضايي، براي تغيير شيوه طراحي نرمافزارهاي کامپيوتري برنامه بلند مدتي دارد.
شايد اگر سيموني نبود، هيچ وقت به اين راحتي نميتوانستيم متني در کامپيوتر تايپ و ذخيره کنيم. او در دهه 80 ميلادي، رهبري تيم برنامهنويسان نرمافزار ويرايش متن Word را در شرکت مايکروسافت بر عهده داشت. همزمان مدير پروژه برنامه Excel نيز بود. پيش از کار در مايکروسافت وي در شرکت زيراکس در ساخت واسط گرافيکي WYSIWYG (What you see is what you get) يا “آنچه ميبينيد همان چيزي است که در خروجي ايجاد ميشود” شرکت داشت. اين واسط به کاربر اجازه ميدهد متن يا سند را همانطوري که قرار است در خروجي (چاپ، ذخيره يا انتشار در اينترنت) نمايش داده شود، ببيند و ويرايش کند.
اکنون سيموني 62 ساله قصد دارد از هوش و ثروت خود که نزديک به يك ميليارد دلار تخمين زده شده، براي تغيير شيوه طراحي نرمافزارهاي کامپيوتري استفاده کند. او ميخواهد “همان کاري را با پردازش اطلاعات بکند که با پردازش متني در دهه 80 کرد.”
به عقيده او ويرايشگرهاي متني يا حتي بانکهاي اطلاعاتي کارآمد، ولي غيرهوشمند هستند. اين ابزارها دادهها را به خوبي مديريت ميکنند ولي توانايي تحليل آنها را ندارند و نميتوانند درک کنند اين دادهها چطور قرار است توسط انسانها مورد استفاده قرار بگيرند.
سيموني ميگويد: “الان خيليها با کمک نرمافزارهاي پردازش داده کارهايشان آسانتر شده است. ولي تصور کنيد نرمافزارها بتوانند به جاي دادههاي خام، اطلاعات با ارزش آنها را ذخيره کنند و بر رويشان عمليات انجام دهند.”
وقتي سيموني در سال 2002 از مايکروسافت جدا شد، شرکتي به نام Intentional Software براي تحقق رؤيايش تا?سيس کرد. اين شرکت مهندسي اکنون بر روي پروسهاي کار ميکند که به متخصصان هر حوهاي اجازه ترکيب مهارتها و تکنيکها براي توليد نرمافزار مرتبط با آن حوزه را ميدهد.
براي مثال وکلا، معلمان، مهندسان و هر متخصص ديگري ميتواند بدون نياز به طراحي نرمافزار مخصوص از دادههاي خام، اطلاعات مورد نياز خود را استخراج کند.
سيموني ميگويد کارآمدتر کردن پردازش اطلاعات، صنعت نرمافزار را کم خطاتر و ارزانتر ميکند. البته وي در مورد نتيجه کارش زياد صحبت نميکند حتي مشترياني که در پروژههاي سيموني سرمايهگذاري کردهاند خبر زيادي از نتيجه آنها ندارند. فقط گمان ميكنند در آينده ممکن است طريقه طراحي نرمافزارهاي مورد نيازشان تحت يک انقلاب متحول شود.
ريچارد باسکنز، يکي از دانشمندان بخش مطالعات کاربردي شرکت نظامي “لاکهيد مارتين” ميگويد لابراتوارش به تازگي شروع به سنجش کار سيموني کرده است: “فکر ميکنم شرکت سيموني قصد دارد ابزاري طراحي کند که به مشتريان اجازه ساخت زبانهاي برنامهنويسي مخصوصي به نام “دامنه” را بدهد. اين دامنهها ميتوانند نياز شرکتها به استخدام متخصصان طراحي نرمافزار را به شدت کاهش دهد.”
از طرفي تاکنون به نظر نميرسد که سيموني قصد کسب درآمد از پروژههاي خود داشته باشد، چرا که تنها اوايل امسال بود که او اريک اندرسون، رئيس شرکت Space Adventures را استخدام کرد تا يک مدل مالي براي Intentional Software طراحي کند. فردي که هيچ تجربهاي در زمينه مديريت نرمافزار و کامپيوتر ندارد.
گفتنياست Space Adventures يک شرکت گردشهاي فضايي است که دو بار سيموني را به فضا فرستاد. سيموني ميگويد اين شرکت و Intentional Software يک هدف مشترک را دنبال ميکنند: “ايجاد بازاري جديد بر اساس ايدهاي آيندهگرايانه”
در دنياي نرمافزار هنوز بسياري از جمله بيل گيتس اميدوارند سيموني به مرکز اين صنعت بازگردد و دوباره با شرکتهاي بزرگ همکاري کند. ولي اگر سيموني موفق شود، به زودي طراحي نرمافزارهاي پيچيده به سادگي ويرايش يک فايل متني ساده خواهد بود.