تکنولوژی

گفت وگو با رييس شوراي اصناف كشور

نام نویسنده: مريم عسگري

نخستين كنفرانس بين‌المللي دستاوردهاي نوين سيستم‌هاي صوت و تصوير و تلفن همراه صبح روز پنج‌شنبه با حضور علي مطهري رييس كميته مخابرات مجلس شوراي اسلامي، دكتر قاسم نوده فراهاني رييس شوراي اصناف كشور و ابراهيم درستي، رييس اتحاديه صنف فروشندگان دستگاه‌هاي صوتي و تصويري، تلفن همراه و لوازم جانبي و تني چند از مسوولان در تالار بزرگ كشور برگزار شد.

در اين كنفرانس كه به بررسي مشكلات بازار كالهاي اين حوزه‌ها پرداخته شده بود، تعداد محدودي شركت‌هاي فعال در حوزه لوازم صوتي و تصويري و گوشي تلفن همراه حضور داشته و همچنين نمايشگاهي براي معرفي محصولات اين شركت‌ها برگزار شده بود. در حاشيه اين كنفرانس در زمينه مشكلات بازار كالاهاي صوتي و تصويري و گوشي موبايل، خواسته‌هاي فعالان صنف موبايل مبني بر جداسازي از اتحاديه لوازم صوتي و تصويري و همچنين مسائلي از اين قبيل، گفت‌وگويي با دكتر قاسم نوده فراهاني رييس شوراي اصناف كشور داشتيم كه شرح آن را مي‌خوانيد:

***

نخستين سوال ما در مورد خواسته فعالان صنف گوشي تلفن همراه مبني بر جداسازي اين صنف از اتحاديه لوازم صوتي و تصويري است كه مدتي است فعالان صنف تلفن همراه را با اتحاديه لوازم صوتي و تصويري درگير كرده است. ما شاهد اين اتفاق در صنف رايانه نيز هستيم. چرا با وجودي كه تعداد اعضاي اين اصناف از سيصد نفر بيشتر است، اجازه تاسيس اتحاديه جداگانه به آنها داده نمي‌شود؟

بر اساس قانون نظام صنفي كشور، اگر تعداد اعضاي يك صنف در يك شهر يا مركز استان از سيصد عضو بيشتر باشد، اعضاي اين صنف مي‌توانند درخواست تاسيس اتحاديه جداگانه بدهند و در مورد اين درخواست تصميم‌گيري خواهد شد. در مورد صنف تلفن همراه و صنف رايانه نيز وضع به همين منوال است. اگر تعداد اعضاي پروانه دار اين صنف بيش از سيصد نفر باشد اعضاي اين صنف مي‌توانند براي تشكيل اتحاديه مستقل اقدام كنند.

در حال حاضر تعداد اعضاي اين صنف، تنها در يكي از مراكز خريد و فروش گوشي تلفن همراه بيش از هزار فروشنده مشغول به کار هستند. چرا بابت تاسيس اتحاديه مستقل به اعضاي اين صنف پاسخ مشخصي داده نمي‌شود؟

شما تنها به تعداد فروشنده‌ها توجه نكنيد. زيرا تعداد زيادي از فعالان صنف موبايل فاقد پروانه كسب بوده يا اينكه انحصارا به فروش گوشي تلفن همراه نمي‌پردازند؛ بلكه در كنار كالاهاي ديگري نظير تجهيزات ديجيتالي، لوازم صوتي و تصويري، تجهيزات جانبي و … اقدام به فروش گوشي تلفن همراه مي‌كنند. اين افراد از نظر ما فعال محض بازار گوشي تلفن همراه نيستند. ما بر اساس قانون عمل مي‌كنيم و در قانون هم آمده است كه آن دسته از فعالاني كه داراي پروانه كسب بوده و انحصارا به فروش گوشي تلفن همراه مي‌پردازند، جزو اعضاي صنف مربوطه هستند و اگر تعداد فعالاني كه واجد اين شرايط هستند از سيصد نفر بيشتر باشد مي‌توانند نسبت به تاسيس اتحاديه جداگانه اقدام كنند.

آيا شما آماري از تعداد واقعي فعالان اين صنف داريد؟

آمار در اتحاديه لوازم صوتي و تصويري، تلفن همراه و لوازم جانبي موجود است و بايد اين اتحاديه آمار را در اختيار شما قرار دهد. ولي اگر تعداد اعضاي واجد شرايط اين صنف بيش از سيصد نفر باشد، مشكلي براي تاسيس اتحاديه جداگانه وجود ندارد. ما فعال پروانه دار كه انحصارا در زمينه گوشي تلفن همراه فعاليت كند را قبول داريم نه فروشنده‌اي كه تعدادي گوشي موبايل را در كنار لوازم صوتي و تصويري به فروش مي‌رساند.

شما در بخشي از صحبت‌هايتان از شرايط مطلوب بازار لوازم صوتي و تصويري و شرايط نامطلوب و مشكلات بسيار زياد بازار گوشي تلفن همراه گفتيد. به نظر شما واقعا بازار لوازم صوتي و تصويري در شرايط مطلوبي به سر مي‌برد؟

بازار لوازم صوتي و تصويري نسبت به سال‌هاي قبل شرايط بهتري دارد. ما در اين زمينه توليدات داخلي داريم. قيمت‌ها متعادل تر ز قبل شده است. به عنوان مثال اگر يكي دو سال قبل يك تلويزيون LCD با قيمت دو ميليون تومان به فروش مي‌رسيد
در شرايط فعلي اين كالا با قيمت يك ميليون تومان و شايد كمتر در اختيار مصرف‌كنندگان قرار مي‌گيرد.

افت قيمت‌ها كه زاييده ورود تكولوژي‌هاي جديدتر به بازار است، به نظر نمي‌رسد معيار خوبي براي سنجش سطح مطلوبيت بازار باشد؟

من اين مورد را به عنوان مثال مطرح كردم؛ ولي در كل ما در بازار لوازم صوتي و تصويري با مشكلات كمتري نسبت به بازار گوشي تلفن همراه مواجه هستيم. در بازار گوشي تلفن همراه علاوه بر قاچاق، ارائه كالاهايي با گارانتي‌هاي متفرقه، عرضه كالاهاي ب‌كيفيت و … ما با مشكلات ديگري نظير عدم آگاهي كاربران گوشي تلفن همراه نيز مواجه هستيم. برخي از كاربران گوشي تلفن همراه حتي نمي‌توانند از امكانات گوشي خود استفاده كنند. ما مسوولان اصناف وظيفه داريم به كاربران طريقه استفاده از تكنولوژي‌هاي روز را آموزش دهيم. به همين منظور ما برنامه‌اي داريم تا به كاربران گوشي‌ها آموزش لازم داده شود.

آيا آموزش به فعالان بازار هم داده مي‌شود؟ زيرا برخي از فعالان بازار در حوزه‌هاي مختلف مثل كامپيوتر، لوازم صوتي و تصويري و … از دانش كافي برخوردار نيستند و آيا برنامه‌ای برای ارتقای دانش فروشندگان ارائه شده است؟

هنوز اين الزام اعلام نشده است؛ ولي من پيشنهاد اين امر را به هيات عالي نظارت داده‌ام. تا اگر فردي بخواهد مجوز فروش گوشي تلفن همراه را بگيرد، بايد آموزش‌هاي لازم را ببيند تا مجوز به وي داده شود. در مورد ساير صنوف هم به همين ترتيب است. فكر مي‌كنم طي دو ماه آينده اين بحث به نتيجه برسد.

از بحث گوشي و مشكلات مربوط به اين صنف كه بگذريم شما به توليدات داخلي در زمينه لوازم صوتي و تصويري اشاره داشتيد. فكر مي‌كنيد در زمينه توليد تلويزيون، توليد‌كننده‌هاي داخلي مطابق با تكنولوژي‌هاي روز پيش مي‌روند؟

ما يكسري توليدات در كشور داريم كه بر مبناي تكنولوژي‌هاي روز است. يكسري هم واردات داريم. اگر توليد‌كنندگان و وارد‌كنندگان مطابق با استانداردهاي جهاني و تكنولوژي‌هاي جهاني حركت نكنند، نمي‌توانند در بازار با سايرين رقابت كنند. در تجارت هم اين رقابت است كه حرف اول را مي‌زند. هم از لحاظ كيفيت و هم از نظر قيمت توليد‌كنندگان و وارد‌كنندگان با هم رقابت دارند.

شما در بخشي از صحبت‌هايتان به فروش گوشي‌هاي بي‌كيفيت، غيراستاندارد و … اشاره داشتيد. آيا آمار و ارقامي از ميزان شكاياتي كه در اين رابطه شده است، داريد؟

خير. آمار دقيقي نداريم؛ ولي مي‌توانم بگويم كه تعداد خيلي زياد است و ما بايد براي حمايت از حقوق مصرف‌كننده به اين موضوع رسيدگي كنيم.

منبع : دنیای اقتصاد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا