دره ديجيتال همچنان عميق است
نام نویسنده: نسترن صائبی
سازمان ملل متحد در گزارشی ناهمخوانی دسترسی به اینترنت پهنباند و قیمت اینترنت در جهان را مورد بررسی قرار داد.
بر اساس این گزارش، جمهوری آفریقای مرکزی گرانترین اتصال اینترنت پهنباند را در جهان دارد، چنان که قیمت اتصال اینترنت آن 40 برابر متوسط درآمد ماهانه مردم این کشور است. در مقابل، ماکائو در چین ارزانترین اینترنت پهنباند را در جهان دارد و قیمت اینترنت در این شهر فقط 3 دهم درصد متوسط درآمد ماهانه مردم است. طبق گزارش سازمان ملل، نیجریه گرانترین منطقه برای دسترسی به فناوریهای ارتباطی از جمله خطوط ثابت و تلفنهای همراه محسوب میشود.
حمدون توره، دبیرکل اتحادیه جهانی مخابرات (ITU) در مورد این گزارش گفت: دسترسی به پهنباند براساس استطاعت مالی افراد یکی از بزرگترین چالشهای پیش روی ماست.
مراقبت از راه دور
اهداف توسعه هزاره (MDGs)، چشماندازی است که به منظور کاهش فقر و بهبود وضع معیشتی مردم جهان تا سال 2015 ارایه شده است. بهبود شرایط آموزشی، مبارزه با بیماریها و ترویج برابری جنسیتی از جمله اهداف توسعه هزاره است. از دیگر اهداف میتوان به فراهم آوردن زمینه مناسب برای دسترسی به فناوریهای ارتباطی اشاره کرد.
با آنکه پنج ال تا ضربالاجل این اهداف باقی مانده، راه برای تحقق آنها بسیار ناهموار است. برخی از کشورها به بسیاری از این اهداف دست پیدا کردهاند، اما بسیاری از آنها به خصوص کشورهای در حال توسعه هنوز راه درازی در پیش دارند.
بسیاری از کارشناسان توسعه با انتقاد از این اهداف، این سوال را مطرح میکنند که چگونه این اهداف محقق خواهند شد و برای تحقق آنها چه هزینهای لازم است؟ برخی از کارشناسان نیز میپرسند که آیا این رویکرد ضروری است یا سودمند است؟ اما حمدون توره در این مورد گفت: من معتقدم که خود فناوری از جمله اینترنت پهنباند میتواند فرآیند تحقق این اهداف را سرعت بخشد و به کشورهای دیگر نیز در این راه کمک کند.
رشد بیش از اندازه کاربری تلفنهای همراه در آفریقا و جهان
توره گفت: متاسفانه بسیاری از دیدبانها معتقدند احتمال فراوانی وجود دارد که ما به اهدافمان دست پیدا نکنیم، اما به عقیده من تمرکز اصلی باید روی چگونگي رسیدن به اهداف باشد.
وی افزود: من صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات را زمینهای برای رسیدن به اهداف میدانم. به طور خاص میتوان اتصال به اینترنت پهنباند را عاملی برای توسعه برنامههای سلامت و آموزش الکترونیکی دانست.
توره گفت: اینترنت پهنباند به ساکنان مناطق روستایی و دور افتاده امکان میدهد به پشکان و آخرین تجهیزات پزشکی دسترسی پیدا کنند. وی افزود: ما باید مطمئن شویم که دانشآموزان سرتاسر جهان فقط با یک اشاره به بهترین دانشگاهها دسترسی دارند و این امر زمانی محقق میشود که اینترنت قابل دسترس بوده و مردم استطاعت مالی برای اتصال به آن را داشته باشند.
کلیر گادفری، مشاور ارشد آکسفام، (سازمان غیردولتی متشکل از اعضایی از سه قاره جهان با هدف مبارزه با فقر و بیعدالتی) با تایید نقش فناوریها در تسریع فرآیند توسعه اهداف هزاره گفت: به نظر من قبل از هر چیز باید فقر را در جهان از بین برد و نیازهای اصلی افراد از جمله دسترسی به آب آشامیدنی، غذای کافی، مراقبتهای پزشکی رایگان و آموزش را تامین کرد.
وی افزود: کشورهای ثروتمند باید با کمکهای معقول، هدفمند و قابل پیشبینی به تعهدات خود برای کمک به کشورهای فقیر عمل کنند و زمینههای لازم برای آموزش و بهداشت و درمان رایگان را برای آنها فراهم آورند.
توره در پاسخ به گادفری گفت: آیا برای شما آموزش در اولویت است یا فناوری اطلاعات و ارتباطات؟ غذا در اولویت است یا فناوری اطلاعات؟ آموزش در اولویت است یا بهداشت؟ جواب من این است که فناوری اطلاعات ابزاری برای دستیابی به همه این موارد است. در ضمن فناوری اطلاعات قیمت این نیازها را کمتر نیز خواهد کرد.
شکاف پهنباند
حمدو توره گفت: ما میخواهیم شکاف پهنباند را در جهان از بین ببریم.
بر اساس تخمین اتحادیه جهانی مخابرات، ضریب نفوذ پهنباند ثابت در فقیرترین کشورهای جهان یک درصد است، در حالی که قیمت دسترسی به این فناوری بیش از 100 برابر متوسط درآمد ماهانه مردم آن مناطق است.در عوض در کشورهای توسعهیافته، 30 درصد مردم به اینترنت پهنباند دسترسی دارند و قیمت دسترسی به اینترنت در آنجا حدود یک درصد متوسط درآمد مردم است.
توره گفت: توزیع اینترنت در جهان کاملا نامتوازن است.
در بسیاری از کشورهای فقیر ارتباطات همراه ارزانتر از اینترنت است و تلفن همراه به ابزار مهمي برای رد و بدل اطلاعات در این کشورها تبدیل شده است.
پروژههای نوآورانه زمینههای لازم را برای بهداشت و خدمات مهمی همچون بانکداری همراه فراهم آورده است.
ITU برآورد کرده که حدود 5 میلیارد نفر در سرتاسر جهان کاربر تلفن همراه هستند و این تعداد حتی از تعداد مشترکان تلفن ثابت بیشتر است.
منبع : فناوران