مخابرات: شکایت ميکنیم
نام نویسنده: سونيتا سرابپور
«قطع ارتباط بیش از 300 هزار کاربر تهرانی اینترنت پرسرعت» خبری بود که روز گذشته از سوی روابط عموميگروه شرکتهای انتقال دادههای پرسرعت به اکثر روزنامهها و خبرگزاریها ارسال شد. بر اساس این خبر، شرکت مخابرات استان تهران طی نامهای به اداره نگهداری و پشتیبانی فنی سیستمهای انتقال، واگذاری مدارات که رونوشت آن به دبیرخانه گروه شرکتهای انتقال داده پرسرعت ( PAP) ارسال شده بود، از اداره مذکور خواسته بود تا ارتباط 8 شرکت از 11 شرکت خصوصی PAP را قطع کند. در این نامه علت این امر، عدم پرداخت بدهی مشترکان PAP ذکر در ليست مبالغی كه تحت عنوان بدهی شركتهای بخشخصوصی از اداره حسابداری كل مخابرات منطقه غرب استان تهران در این فهرست آورده شده است مبالغی از 180 هزار ریال تا 400 میلیون ریال به چشم ميخورد.
این در حالی است كه یانگین مجموع بدهیهای قید شده در نامه مذكور برای 8 شركت خصوصی PAP چیزی در حدود چند میلیون ریال میشود و این عدد در مقابل میانگین گردش مالی مجموع این شركتها با شركت مخابرات استان تهران عدد كوچكی است. با توجه به تعامل مالی شركتهای انتقال دادههای پرسرعت و شركت مخابرات استان تهران كه در ماه حدودا بین 100 تا 150 میلیون تومان است و این مساله كه ممكن است با احتساب جوانب امر حتی شركتهای انتقال دادههای پرسرعت از شركت مخابرات استان تهران بستانكار باشند.
براساس آنچه مسوولان شرکتهای PAP عنوان میکنند، رویه موجود مبنی بر تهدید به قطع ارتباط 8 شركت فعال در زمینه اینترنت پرسرعت كه به معنی دقیقتر، قطع ارتباط بیش از 300 هزار مشترك تهرانی است، جز ایجاد ناامنی در فضای بازار و دلسردی فعالان بخش خصوصی، عایدی دیگری نداشته باشد.
روابط عمومي شرکتهای PAP: اطلاعات بیشتر نخواهید
به دنبال انتشار این خبر اما و اگرهای فراوانی مطرح شد. اینکه با توجه به ودایعی که شرکتهای PAP نزد مخابرات دارند برای چه این شرکت باید خبر از قطع خدمات 8 شرکت فعال در این شبکه را بدهد. براساس فکس ارسال شده از سوی روابط عمومي شرکتهای PAP، شركت مخابرات استان تهران با توجه به نوع ارتباط و حجم مراودات مالی با شركتهای بزرگ فعال در زمینه اینترنت پرسرعت و سایر حوزههای ارتباطی، شرایط متفاوتی را در پیش گرفته؛ زیرا مسلما قطع ارتباط برای شركتهایی كه میلیونها تومان ودیعه در نزد شركت مخابرات استان تهران دارند، منطقی به نظر نمیرسد.
برای جویا شدن از جزئیات بیشتر این خبر با روابط عمومي شرکتهای انتقال دادههای پرسرعت، تماس گرفتیم، اما مسئول این روابط عمومي اظهار داشت که به دلیل محدودیتهای موجود حاضر نیست اطلاعاتی، بیشتر از آنچه در فکس ارسال شده است در اختیارمان بگذارد. روابط عمومي این شرکتها اظهار داشت که شرکتهای PAP قصد دارند با تشکیل جلسه و تعاملات بیشتر با شرکت مخابرات این مشکل را حل کنند.
روابط عموميمخابرات: هدف تشویش اذهان عمومياست
در مقابل اظهارات مسئولان شرکتهای PAP اما داوود زارعیان، مدیر روابط عمومي شرکت مخابرات ایران معتقد است که این نامهنگاریها و اینگونه اطلاعیهها هدفي جز تشویش اذهان عمومي ندارد. زارعیان در این خصوص میگوید: «ارسال نامه به مشتریان برای پرداخت بدهی خود یک روال عادی است که این روند نه از طرف مدیر عامل شرکت مخابرات یا بخش فنی که از طرف بخش اقتصادی و مالی شرکت مخابرات طی میشود.
در واقع این هشدار مانند زمانی است که مشتری قبض تلفن خود را پرداخت نمیکند و مخابرات با یک هشدار، طی زمانی از او میخواهد که بدهی خود را پرداخت کند.» وی به ودیعه شرکتهای PAP نزد شرکت مخابرات اشاره میکند و اظهار میدارد که تا زمانی که ودیعه این شرکتها دست مخابرات است، هیچگاه مخابرات اقدام به قطع سرویس این شرکتها نخواهد کرد. زارعیان در ادامه تصریح میکند که مخابرات هیچگاه یک طرفه و بدون برگزاری جلسه و مذاکره با مشتریان بزرگ خود برخورد نمیکند و این نامه ارسالی نامهای است که به عنوان هشدار به تمامي مشتریان بدهکار چه بزرگ و چه کوچک ارسال میشود.
مدیر روابط عمومي شرکت مخابرات ایران میافزاید: «نکتهای که در این بین وجود دارد این است که گروهی متاسفانه در شرکتهای PAP مشغول فعالیت هستند که برای تشویش اذهان عمومي و به دست آوردن منافع شخصی اقدام به انتشار این گونه اخبار میکنند و هر روز با انتشار اطلاعیه و بیانیهای سعی در متشنج کردن فضا دارند که با ادامه این روند شرکت مخابرات قطعا از راههای حقوقی با این گروه برخورد خواهد کرد.»
زارعیان در پاسخ به این سئوال که شرکتهای PAP اظهار میدارند که با ارسال این فکس توانستهاند بازخوردهای مثبتی از سوی شرکت مخابرات بگیرند و حتی با ارسالکنندگان این نامه به شرکتهای PAP نیز برخورد شده است، میگوید: «به هیچ وجه چنین اتفاقی رخ نداده است؛ چرا که شرکت مخابرات کار غیرقانونی انجام نداده است که حالا بخواهد برخوردی با زیر مجموعههای خود انجام دهد. به نظر میرسد این اظهارات تنها بهانهای است که از سوی این شرکتها مطرح میشود و این اولین بار هم نیست که چنین اتفاقی رخ میدهد. شرکتی که ماهانه دو میلیارد تومان درآمد دارد و حاضر نیست ماهی 90 هزار تومان هزینه خطوط E1 را بپردازد، معلوم است که به دنبال هدفهاي ديگري است.»
تماسهای بیپاسخ
برای جویا شدن نظر شرکتهای PAP در خصوص اظهار نظرهای مدیر روابط عمومي شرکت مخابرات چندین بار با عبدالحمید بیدختینژاد، عضو هیات مدیره و مسئول کمیسیون PAP تماس گرفتیم، اما به دلیل حضور در جلسات متعدد و عدم اطلاع دقیق از جزئیات فکس ارسالی، موفق به دریافت نظر وی نشدیم.
کشمکشهای قديمي
فعالیت بخش خصوصی در عرصه اینترنت پرسرعت از ابتدا تاکنون به دلیل استفاده از فضای مخابراتی با اختلافاتي میان شرکتهای ارائه دهنده این خدمات با شرکتهای مخابراتی همراه بوده که به نظر ميرسد با وجود واگذاری حدود 500 هزار پورت این مشکلات پا برجا است. بیش از 6 سال است که شرکتهای PAP با توجه به اهداف کلان توسعه اقتصادی کشور در برنامه چهارم، سرمایهگذاری گستردهای در زمینه اینترنت پرسرعت انجام دادهاند، اما به دلیل فقدان برنامهریزی عملیاتی و اجرایی در این زمینه توفیق چندانی نداشتهاند و میزان خدماتی که ارائه ميدهند به هیچ عنوان با نیاز کشور مطابقت ندارد.
در عقبماندگی عرضه اینترنت پرسرعت، همواره انگشت اتهام مسوولان دولتی به سوی بخش خصوصی بوده که سرمایهگذاری چندانی در این عرصه نداشتهاند؛ اما کارشناسان معتقدند که همکاری نکردن سطوح اجرایی شرکتهای مخابرات استانی، گرانی سرویس و عدم دسترسی آسان مردم به خدمات ADSL این عقب ماندگی را دامن زده است.
طبق آخرین آمار ارائه شده بیش از یک میلیون و 10 هزار و 647 پورت اینترنت پرسرعت توسط شرکتهای بخشخصوصی دارای پروانه خدمات انتقال دادهها در کل کشور نصب شده است که نزدیک به 60 درصد از این تعداد در حال حاضر دایر شده و حدود 578 هزار و 645 پورت پرسرعت نیز در حال بهرهبرداری توسط کاربران در بیش از 404 شهر در استانهای مختلف است.
سهم استان تهران از تعداد پورت منصوبه، 377 هزار و 227 پورت پرسرعت است و این به این معنی است که 37 درصد از کل خطوط اینترنت پرسرعت منصوبه کشور متعلق به تهرانیها است و از کل دایریهای اینترنت پرسرعت نیز 40 درصد دایریها؛ یعنی 231 هزار و 494 پورت را تهرانیها به خود اختصاص داده اند.
همچنین تمامي پورتهای خدمات اینترنت ADSL در 30 استان و 419 شهر در سراسر کشور نصب شده که از این تعداد تا پایان تیرماه امسال پورتهای 404 شهر در حال کار هستند. براساس گزارشهای منتشر شده شرکتهای دارای پروانه خدمات انتقال دادهها یا همان PAPها موظف بودند که تا پایان برنامه چهارم توسعه بیش از یک میلیون و 250 هزار پورت پرسرعت در کشور دایر کنند که طبق آخرین آمار ارائه شده نزدیک به 60 درصد از تعداد خطوط دایر شده است.
طبق اهداف در نظر گرفته شده در برنامه چهارم توسعه کشور، بخش دولتی نیز مجاز به حضور در این عرصه تنها برای واگذاری 250 هزار پورت پرسرعت است. هماکنون شرکت مخابرات استان تهران به عنوان رقیب شرکتهای PAP اقدامات چشمگیری در جذب مشترک داشته که محمد روحاللهی، مدیرعامل این شرکت از نصب و راهاندازی 80 هزار پورت پرسرعت اینترنت در این استان خبر داده است.
منبع : دنياي اقتصاد