اینترنت، کاندیدای جایزه صلح نوبل 2010 شد
نشریه ایتالیایی فناوری اطلاعات و ارتباطات Wired پروژهای را با عنوان «اینترنت برای صلح» راهاندازی کرده که در آن به غیر از سفیران صلح همچون نیکولاس نگروپونته، بنیانگذار یک لپتاپ برای هر کودک، اینترنت رسما به عنوان کاندیدای جایزه صلح نوبل 2010 اعلام شد.
با افزایش دسترسی و توزیع اینترنت در جهان، این ابزار مدرن به چیزی فراتر از یک شبکه کامپیوتری و فضایی که کاربران از طریق آن به صفحات وب دسترسی پیدا میکنند، تبدیل شده است. اینترنت هماکنون درتمندترین و ارزشمندترین ابزار ارتباطی در جهان محسوب میشود که مرزها و فواصل فیزیکی ناشی از مسایل سیاسی و نظامی را درنوردیده و بر آنها فائق آمده است.
اساس این ایده از آنجا نشات میگیرد که چون اینترنت برای هر کسی میتواند قابل دسترس باشد و برای امور بشری و همفکری میان انسانها مورد استفاده قرار گیرد، ابزار بزرگی برای ایجاد دموکراسی به شمار میرود. کما اینکه اینترنت به واسطه تاثیر قدرتمندی که در کمک رسانی در شرایطی بحرانی از جمله زلزله هائیتی و دیگر بحرانها داشته، کاندیدای دریافت نوبل صلح 2010 شده است.
ریکاردو لونا، سردبیر وایرد ایتالیا در مورد پروژه اینترنت برای صلح گفت: باید به اینترنت به عنوان یک جامعه عظیم نگریست که در آن زنان و مردان سراسر جهان با فرهنگها و نگرشهای مذهبی مختلف با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و فرهنگ جدیدی را که بر اساس اشتراک مساعی و به اشتراکگذاری دانش، بنیانگذاری شده با هم تعامل برقرار میکنند. از این رو اینترنت میتواند به عنوان اولین سلاح ساختار جمعی (مقابل سلاحهای کشتار جمعی) مطرح شود. زیرا این ابزار به راحتی میتواند تناقضات و کشمکشها و همچنین تنفر را در جهان از بین برده و صلح و دموکراسی را گسترش دهد.
وی میافزاید: هماکنون گستردهترین روابط اجتماعی بشر شکل گرفته است و اینترنت بهترین سلاح برای گسترش دوستی و اخوت در بین ملل به شمار میآید که بسط و توسعه آن میان ملتها کمک شایانی به گسترش علم در میان جوامع کرده و میکند.
نشریه ماهانه فناوری و نوآوری Condé Nast نیز با پرداختن به داستانها و تجربههایی که در آنها وب نقش اساسی در نجات انسانها داشته، از این ابزار به عنوان فرصتی برای ایجاد صلح در جهان یاد کرده است.
کارشناسان وایرد معتقدند که اینترنت میتواند برای راه انداختن یک جنگ تمام عیار و تروریستی، مورد استفاده قرار گیرد.
پروفسور اومبرتو ورانسی، سردبیر ماه دسامبر وایرد میگوید: اگر وب باید جایزه صلح نوبل را ببرد، ا دو چیز را به دیدهبانان آینده اثبات خواهیم کرد: اول اینکه اهمیت تحول جهانی اینترنت را درک کردهایم و دیگر اینکه مصر بودهایم قدرت اینترنت را در مسیر درستی به کار بگیریم تا بیشترین بهره را در جهت منافع انسانی داشته باشد.
مراسم اعلام برنده نهایی جایزه صلح نوبل از میان 237 کاندیدا هشتم اکتبر برگزار خواهد شد و در صورت برنده شدن اینترنت به عنوان سفیر صلح، معلوم نیست چه کسی جایزه 4/1 میلیون دلاری آن را دریافت خواهد کرد.
کریس اندرسون، یکی دیگر از سردبیران نشریه وایرد میگوید: روبرت مورداک در سال 1993 اعلام کرد تلویزیون ماهواره یکی از فاکتورهای غیر قابل انکار ایاد دموکراسی است. زیرا این فناوری مرزهای ملی را بیاعتبار کرده و با گسترش اطلاعات و نفوذ در همه اقشار دید وسیعی از جهان را در اختیار همگان قرار داده است. او درست میگفت؛ فناوری میتواند جهان را متحول کند.
وی میافزاید: هماکنون وب در حال تغییر جهان است و از این لحاظ حتی از رسانههای سنتی پیشی گرفته و مستقیما افراد دنیا را به هم متصل کرده است. مردم خواستار صلحاند و به هر ابزاری که در این زمینه دست مییابند به طور خستگیناپذیری از آن استفاده میکنند.
وی عنوان میکند: در مدت زمان کوتاه ممکن است یک اکانت توییتر به عنوان ابزار جنگ سرد به کار نرود اما در دراز مدت میتوان گفت یک کیبورد قدرتمندتر از یک اسلحه گرم عمل خواهد کرد.
جایزه صلح نوبل
آلفرد نوبل در وصیتنامه خود گفته است که این جایزه باید به کسی که بهترین یا بیشترین کوشش را در راه برادری ملل یا انحلال و کاهش ارتشها یا تشکیل و ترغیب کنفرانسهای صلح کرده باشد، تعلق گیرد. جایزه نوبل صلح تنها جایزه نوبل است که در استکهلم داده نمیشود. این جایزه هر ساله در اسلو پایتخت نروژ اهدا میشود.
آلفرد برنارد نوبل، شیمیدان، مهندس، مبتکر و اسلحهساز سوئدی به عنوان مخترع دینامیت شناخته میشود. او از سال ۱۸۹۴ تا روز مرگش صاحب اسلحهسازی بزرگ بوفورس بود و در تییر آن از یک کارخانه ذوب آهن به یک توپخانه سازی مدرن و یک کارخانه تولید مواد شیمیایی نقشی اساسی داشت. وی در آخرین وصیت نامه خود سرمایه حیرت انگیزش را برای تامین هزینههای جایزه نوبل اختصاص داد. عنصر شیمیایی نوبلیم به احترام او نامگذاری شدهاست.
در هر حال در صورت تحقق این امر اینترنت در کنار افرادی چون باراک اوباما رییس جمهور آمریکا، کوفی عنان و مادر ترزا قرار میگیرد.