تکنولوژی

شبا جايگزين شماره حساب هاي بانکي مي شود

سرويس خبر- تمام شماره حساب هاي بانکي به شبا تبديل مي شود.

به گزارش عصرارتباط، بانک مرکزي در تازه‌ترين بخش‌نامه خود، تمام بانک‌هاي کشور را موظف به ايجاد سامانه‌اي براي ارايه شبا يا شماره‌حساب بانکي ايران به مشتريان و صاحبان حساب‌هاي بانکي کرده است.

خردادماه امسال بود که بانک مرکزي، مشخصات ملي شناسه حساب بانكي ايران (شبا) را منتشر و دستورالعمل‌هاي جداگانه‌اي را براي 19 بانک کشور تعريف کرد؛ دستورالعمل‌هايي که متناسب با قوانين داخلي بانک‌ها تنظيم شده بود. اما تقريبا از دو ماه پيش نظام بانکي کشور موظف شد تا علاوه بر آن‌که امکان تبديل حساب بانکي به شبا را در شعب خود فراهم مي‌کنند، اين امکان را روي درگاه‌هاي اينترنتي خود هم به وجود بياورند.

شبا در واقع به منظور تسهيل و استانداردسازي مبادلات بين بانکي و بين‌المللي بانک‌هاي کشور تعريف و تبيين شده و در تمام سامانه‌هاي پرداخت بين بانکي از اين نوع حساب استفاده مي‌شود. شبا مستقل از نظام شماره‌گذاري داخلي هر يک از بانک‌ها است، با اين وجود در محاسبه آن از شماره‌‌حساب مربوط به نظام شماره‌گذاري داخلي بانک‌ها استفاده مي‌شود. شماره‌حساب بانکي ايران، يک شماره‌‌حساب خاص را در يک بانک به‌صورت يکتا معرفي مي‌کند و مطابق با ضوابط IBAN و استاندارد ISO13616 تنظيم مي‌شود.

شبا داراي يکسري از قواعد ساختاري است. طول شبا دقيقا بايد معادل 26 کاراکتر باشد و شماره‌هاي کم‌تر يا بيشتر از 26 کاراکتر مجاز شناخته نمي‌شوند. هر کاراکتر شبا هم تنها مي‌تواند يکي از حروف بزرگ الفباي انگليسي [A-Z] يا يک رقم انگليسي [0-9] باشد. استفاده از هيچ کاراکتر ديگري، از جمله اعداد و حروف فارسي در توليد اين شماره مجاز نيست و استفاده از حروف هم تنها براي کد کشور يعني دو رقم سمت چپ شبا مجاز است.

هر شماره‌حساب بانکي (صرف‌نظر از آن‌که متعلق به کدام بانک است) قابل تبديل شدن به يک شماره حساب “شبا” خواهد بود.

عليرضا لکزايي- مدير طرح و برنامه بانک ملت- در گفت‌وگو با عصرارتباط در اين باره، گفت: شبا استانداردي است که براساس ترجمه IBAN (Internet Bank Account Number) تعريف شده و استفاده از آن چند سالي است که در دنيا متداول است. بر همين اساس و با توجه به بخش‌نامه اخير بانک مرکزي، تمام بانک‌ها موظف هستند چه از طريق شعبه و چه به صورت اينترنتي شماره‌حساب مشتريانشان را به شبا تبديل کنند. البته در اين مرحله، بانک‌ها بايد در بخش اطلاع‌رساني فعاليت کنند و هيچ الزامي وجود ندارد که شماره حساب‌هاي فعلي مشتريانشان به شبا تبديل شود. به گفته وي، الگوريتم تبديل حساب‌هاي مختلف به شبا از جمله حساب‌هاي سپرده، قرض‌الحسنه، جاري متمرکز و تسهيلات توسط بانک مرکزي مشخص و به بانک‌ها اعلام شده است. لکزايي، داشتن سيستم کربنکينگ را يکي از پايه‌هاي اصلي براي اجرايي کردن اين طرح دانست.

مدير طرح و برنامه بانک ملت، معتقد است: شبا استفاده از سرويس‌هاي الکترونيکي همچون ساتنا و يا اتاق پاياپاي الکترونيکي (ACH) را بسيار ساده خواهد کرد. به گفته او، تبديل شماره حساب‌هاي فعلي به شبا اختلالي در سرويس‌دهي و يا سرويس‌گيري مردم ايجاد نخواهد کرد. در حال حاضر، هر يک از بانک‌ها از نظام شماره‌گذاري خاصي براي صدور شماره‌حساب‌هاي بانکي استفاده مي‌کنند؛ به طوري‌که برخي بانک‌ها شماره‌حساب 13 رقمي و برخي شماره‌حساب 16 رقمي را براي مشتريانشان صادر مي‌کنند. با وجود آن‌که شبا مستقل از نظام شماره‌گذاري داخلي بانک‌ها کار مي‌کند اما به تدريج نظام واحدي را براي صدور شماره‌حساب‌هاي بانکي در سطح کشور ايجاد خواهد کرد.

منبع : عصر ارتباط

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا