تکنولوژی

سيل اطلاعات در زندگي روزمره

شركت‌هاي تجاري، دولت‌ها و جامعه سعي دارند از پتانسيل عظيم اين جريان به خوبي بهره‌برداري كنند
در عصر ارتباطات همه ما هر روز با جريان زيادي از اطلاعات سر و كار داريم.

در حقيقت اين روزها ديگر به هر جايي كه نگاه مي‌كنيد ميزان قابل توجهي از اطلاعات را خواهيد ديد كه در هر لحظه افزايش پيدا مي‌كنند.

شركت بزرگ آمريكايي Li & Fung كه در زمينه مديريت چرخه توليد براي فروشگاه‌هاي زنجيره‌اي فعاليت مي‌كند، اعلام كرده است كه هجده ماه پيش 100 گيگابايت اطلاعات در هر روز در شبكه اين شركت در جريان بوده و حالا اين ميزان تا 10 برابر افزايش پيدا كرده است.

حتي تحقيقات هم اين موضوع را تاييد مي‌كنند تا جايي كه بر اساس يكي از اين تحقيقات انجام شده، انسان در سال 2005 چيزي برابر 150 اكسابايت (برابر يك ميليارد گيگابايت)‌ اطلاعات توليد كرده است.

همين تحقيات پيش‌بيني كرده‌اند كه ميزان اطلاعات توليد شده توسط انسان در سال 2010 به 1200 اكسابايت خواهد رسيد. با اين اوصاف همراهي با اين جريان اطلاعات و ذخيره بايت‌هاي آن كه مي‌بايست مفيد واقع شوند، واقعا كار سختي است.

اين در حالي است كه تحليل اين اطلاعات، تشخيص الگوهاي آن و در نهايت بيرون كشيدن اطلاعات مفيد كار بسيار سخت‌تري هم هست.

به اين ترتيب است كه سيل اطلاعات اين روزها در حال متحول كردن تجارت و بازرگاني، دولت‌ها، علوم و زندگي روزمره افراد است.

جريان سريع اطلاعات مي‌تواند فرصت انتخاب بدهد تا در نهايت ما تصميم بگيريم كه چه وقت و چگونه از آن بهره‌برداري كنيم.

اين جريان پتانسيل مناسبي براي ارتقاي يك جامعه دارد در صورتي كه مصرف‌كنندگان، شركت‌ها و حتي دولت‌ها خوب بدانند كه چه وقت اين جريان را محدود كرده و در چه زماني آن را تقويت كنند.
صيد الماس از زباله‌ها
تعداد كمي از صنايع هستند كه در مسير توانايي‌شان براي جمع‌آوري و بهره‌برداري از اطلاعات حركت مي‌كنند.

به عنوان نمونه شركت‌هاي فعال در زمينه كارت‌هاي اعتباري هر خريد انجام شده با اين كارت‌ها را تحت نظر دارند و مي‌توانند با دقت بالا و با استفاده از قوانين به دست آمده از بررسي ميلياردها تراكنش، افراد متقلب را شناسايي كنند.

به اين ترتيب كارت‌هاي اعتباري سرقت شده به احتمال زياد براي خريد ملزومات و لوازم معمولي و نه چندان گران قيمت مورد استفاده قرار مي‌گيرند تا كمتر شك‌برانگيز باشند.

شركت‌هاي بيمه هم در زمينه جمع‌آوري اطلاعات و استفاده به موقع از آن‌ها معمولا خوب عمل مي‌كنند. اين شركت‌ها سعي مي‌كنند از همه سر نخ‌ها و اطلاعات كليدي و مهم براي تشخيص ادعاهاي مشكوك استفاده كنند.

بر اساس اين اطلاعات، معمولا ادعاهاي مشكوك در روزهاي تعطيل مطرح مي‌شوند.

به اين ترتيب با تركيب اين اطلاعات مفيد امكان تشخيص بهتر اينكه كدام كارت‌ها بيشتر در معرض سرقت قرار دارند، براي شركت‌هاي بيمه فراهم مي‌شود.
اين در حالي است كه اپراتورهاي تلفن همراه الگوي تماس مشت
ركانشان را مورد بررسي قرار مي‌دهند تا براي مثال متوجه بشوند كه بيشتر تماس‌هاي آن‌ها با شماره‌هاي شبكه رقيب است يا نه.
به اين ترتيب اين شركت‌ها مي‌توانند با اين بررسي متوجه بشوند كه اگر شبكه رقيب از خدمات ويژه‌اي براي جذب كاربران استفاده مي‌كند، آن‌ها هم خدمات ويژه و متفاوتي را براي نگه داشتن كاربرانشان عرضه كنند.

جريان عظيم اطلاعات اين روزها آنقدر اهميت پيدا كرده است كه ديگر حتي شركت‌ها و صنايع قديمي‌تر هم با همان جديت و علاقه صنايع جديدتر، پردازش و بهره‌برداري از اين اطلاعات را در دسور كار خودشان قرار مي‌دهند.

در اين مورد شايد بايد خرده‌فروشي‌هاي آنلاين يا آفلاين را استاد پردازش اطلاعات دانست.
آن‌ها با هوش تجاري‌شان خيلي خوب مي‌توانند اطلاعات مربوط به خريد و فروش‌ها را بررسي كرده و نتايج لازم را از آن‌ها به دست بياورند.

به عنوان مثال سوپرماركت‌ها با بررسي اطلاعات مربوط به سبد خريد مشتريان خودشان مي‌توانند تشخيص بدهند كه بهتر است براي جلب‌نظر خريداران از چه خدماتي استفاده كنند.

صنعت نفت هم از ابر كامپيوترها براي تشخيص و شناسايي مكان‌هاي لرزه‌خيز قبل از حفر چاه استفاده مي‌كنند. حتي ستاره‌شناسان هم براي تشخيص اينكه لسكوپ خودشان را دقيقا در چه مكاني يا حتي در چه زماني تنظيم كرده و از آن استفاده كنند، از نرم‌افزارهاي خاصي استفاده مي‌كنند.

با تمام اين‌ها هنوز راه زيادي براي پردازش و بهره‌برداري مفيد از اطلاعات پيش رو است.
در صنعت بهداشت و درمان، روند ديجيتالي شدن سوابق و مدارك پزشكي مي‌تواند كار بررسي و تشخيص بيماري افراد را ساده‌تر كرده و سرعت بيشتري به روند درمان آن‌ها بدهد.
در ابعاد بزرگ‌تر تلاش‌هاي زيادي براي ديجيتالي كردن اطلاعات و سوابق پزشكي براي پايان دادن به بوروكراسي‌هاي اداري و كاغذ بازي‌ها انجام مي‌شود تا در نهايت بيماران مشكلات كمتري با سيستمهاي اداري پيدا كنند.

در صنعت تبليغات هم اين روزها تمايل مشتريان به آگهي‌هاي آنلاين بيشتر شده است كه اين موضوع به دليل دقت عمل و تشخيص درست مخاطبان و مشتريان در اين تبليغات اتفاق افتاده است.

اين در حالي است كه در تبليغات آنلاين كاربران امكان شخصي‌سازي آگهي‌هاي خودشان را هم در اختيار دارند. حالا ديگر شركت‌هاي آگهي‌دهنده ترجيح مي‌دهند با همان هزينه تبليغات معمولي، آگهي‌هاي خودشان را به صورت آنلاين اجرا كنند تا جمعيت بزرگ كاربران آنلاين را هم با خودشان همراه كنند.

در نهايت دولت‌ها هم اگر چه كمي دير، اما بالاخره تصميم گرفته‌اند ايده ارائه اطلاعات لازم مانند آمار جرايم، نقشه‌ها، جزئيات مربوط به قراردادهاي دولتي يا حتي آمار مربوط به روند اجراي خدمات عمومي را در يك دامنه اينترنتي به اجرا دربياورند.

به اين ترتيب افراد مي‌توانند بارها و بارها از اين اطلاعات براي ايحاد بنگاه‌هاي تجاري و تصميم‌گيري‌هاي دقيق استفاده كنند.

شركت‌هايي كه مي‌توانند به خوبي از اين فرصت‌هاي جديد استفاده كنند يا ابزارهايي را براي استفاده ديگران از اين اطلاعات فراهم بياورند، مي‌توانند برنده بازي جريان اطلاعات باشند. در اين ميان هوش تجاري مي‌تواند تصميم‌گيري‌هاي دقيق‌تري را هم به دنبال داشته باشد.

و حالا اخبار بد

با تمام اين‌ها، اما جريان اطلاعات ريسك‌هايي را هم همراه با خود دارد. نمونه‌هاي مربوط به سرقت اطلاعات شايد بهترين مثال براي اين موضوع باشد. ديسك‌هاي پر از اطلاعات مربوط به امنيت اجتماعي كه گم مي‌شوند، لپ‌تاپ‌هايي كه در تاكسي‌ها جا مي‌مانند يا شماره كارت‌هاي اعتباري كه از خرده‌فروشي‌هاي آنلاين دزديده مي‌شوند، همه و همه مثال‌هاي خطرهاي احتمالي در همراهي با اين جريان سريع اطلاعات است. مهم‌ترين و حساس‌ترين موضوع در اين ميان دسترسي ديگران به اطلاعات خصوصي كاربران است.

جالب اينكه همراه با گسترش شبكه‌هاي اجتماعي و افزايش هر روزه تعداد كاربران آن‌ها احتمال وقوع اين اتفاق هم بيشتر شده است. در حقيقت ساده‌ترين اتفاق تغيير ناگهاني تنظيمات مربوط به اطلاعات شخصي كاربران است كه باعث مي‌شود به صورت اشتباهي بعضي از اطلاعات شخصي كاربران در دسترس كاربران ديگر هم قرار بگيرند.

در اين ميان به عقيده بسياري از كارشناسان، در اين زمينه بهترين راه مقابله با چنين موانعي بر سر راه جريان سريع اطلاعات، اين است كه بر خلاف تصور عموم اطلاعات بيشتري را با شيوه درست در دسترس قرار داده و شفافيت بيشتري در اين راه ايجاد شود. اين كار در ابعاد بزرگ‌تر مانند دولت‌هاي الكترونيك مي‌تواند اعتماد بيشتري را از سوي افراد به خودش جلب كن.

منبع : اکونومیست

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا