برترين توليدكنندگان موبايل در سال 2009
نام نویسنده: ندا لهردي
روزهاي پاياني سال كهنه ميلادي گويا روزهاي خوب بازار محصولات مختلف بودند.
انگيزه سال نو و روزهاي جديد و البته كاهش فشارهاي مالي و كمرنگتر شدن ركود اقتصادي همه و همه باعث شدند تا خريداران تمايل بيشتري براي خريد محصولات مختلف داشته باشند. در اين ميان؛ اما مطابق معمول سالهاي اخير محصولات ديجيتال و به خصوص محصولات ديجيتال شخصي جايگاه ثابت و با اهميتي در سبد خيد كاربرانشان پيدا كردهاند تا جايي كه حجم قابل توجهي از اين خريدهاي تعطيلات سال نو را به خودشان اختصاص دادهاند.
گوشيهاي موبايل؛ اما مثل هميشه پرطرفدارترين و پرفروشترين محصولات بازار ديجيتال هستند و به همين دليل هم بيشترين حجم فروش اين محصولات را هم به خودشان اختصاص دادهاند. با اين اوصاف بازار جهاني گوشيهاي موبايل توانست راه بهبود و نجات از ركود اقتصادي را با سرعت بيشتري در پيش بگيرد و پنجمين فصل متوالي رشد و ثبات را در بازار ثبت كنند.
كارشناسان و تحليلگران موسسه تحقيقاتي IDC در اين مورد اعلام كردهاند كه بازار جهاني گوشيهاي موبايل در فصل چهارم سال 2009 رشد 3/11 درصدي را تجربه كرد. بر اساس آمار و گزارشهاي منتشر شده از سوي اين موسسه در اين فصل شركتهاي توليدكننده اين محصولات 3/325 ميليون دستگاه گوشي موبايل را به سرتاسر جهان صادر كردهاند، در حالي كه اين رقم براي فصل چهارم سال 2008 به 4/292 ميليون دستگاه رسيده بود.
به طور كلي؛ اما در سال 2009 در نهايت 13/1 ميليارد دستگاه گوشي موبايل صادر شده است كه اين ميزان در مقايسه با سال 2008 با كاهش 2/5 درصدي همراه است. «كوين رستيو» يكي از تحليلگران اين موسسه در اين مورد ميگويد: «بازار جهاني گوشيهاي موبايل در اين زمان به صورت چشمگيري رشد كرده است و در بعضي از مناطق جها هم اين رشد بسيار محسوستر هم بوده است. بازار كشورهاي آسياي پاسيفيك و ايالات متحده از اين مناطق هستند كه يك بار ديگر به دوران طلايي رشد خودشان برگشتهاند. در اين ميان؛ اما گوشيهاي موبايل هوشمند كه اين روزها طرفداران زيادي هم پيدا كردهاند، شايد موثرترين عامل در رشد اين بازار بودهاند. درست به همين دليل هم شركتهاي توليدكننده با حركت به سمت طراحي و توليد اين گوشيها، سعي كردند تا از اين فرصت حسابي استفاده كنند.»
«رامون لياماس»، يكي ديگر از كارشناسان IDC هم با اين نظر موافق بوده و معتقد است كه موبايلهاي هوشمند مهمترين عامل رشد بازار جهاني موبايل در سل گذشته ميلادي بودهاند. او در اين مورد ميگويد: «اين روزها كاربران و مصرفكنندگان بيشتر به خريد گوشيهاي موبايلي تمايل پيدا كردهاند كه كاربردهاي بيشتري از كاربري ساده تماسهاي تلفني داشته و امكان پردازش اطلاعات و كار با آنها را هم در اختيارشان بگذارد.»
به اين ترتيب موبايلهاي هوشمند رشد چشمگيري را در اين سال تجربه كرده و انتظار ميرود كاهش قيمت اين محصولات در سال جديد ميلادي هم همچنان ادامه پيدا كند.
ادامه روند رشد در سال جديد
سال جديد ميلادي هم گويا قرار است براي بازار موبايل و شركتهاي توليدكننده آن روزهاي خوبي باشد. كارشناسان موسسه IDC م با تاييد اين موضوع اعلام كردهاند كه با آغاز سال جديد تقاضا براي گوشيهاي موبايل افزايش پيدا كرده و از طرفي قيمت اين محصولات هم كاهش پيدا ميكند، تا به اين ترتيب بازار جهاني اين محصولات رشد چشمگيري را در اين سال تجربه كند. در اين ميان؛ اما موبايلهاي هوشمند و مجهز به نمايشگرهاي بزرگ و لمسي انگار تقاضاي بيشتري داشته و بيشتر مورد توجه خريداران قرار دارند.
بازار داغ موبايلهاي هوشمند
افزايش قابل توجه تقاضاي خريداران موبايلهاي هوشمند در روزهاي آخر سال 2009 و از طرفي كاهش قيمت اين محصولات باعث شدند تا بازار اين محصولات در بازار فصل تعطيلات حسابي داغ شده و با ورود توليدكنندگان جديد در سال 2010 رقابتيتر شود.
اين رقابت در واقع به نفع خريداران خواهد بود؛ چون در نهايت به كاهش قيمتهاي منجر ميشود. در حالي كه شركتهايي مانند LG و Samsung تصميم دارند توليد اندك موبايلهاي هوشمندشان را در اين سال افزايش دهند، شركتهاي تازه واردي مانند Dell و Asus هم براي كسب سود و سهم مناسب از اين بازار خيز برداشتهاند.
در آخرين گزارش منتشر شده از طرف موسسه پژوهشي Strategy Analytics كارشناسان اعلام كردهاند كه بازار موبايلهاي هوشمند در فصل چهارم سال 2009 با رشد سالانه 30 درصدي به فروش 53 ميليون دستگاهي رسيده است كه ركود قابل توجهي به حساب ميآيد.
بيشترين رشد در بازار آسيا
بازار كشورهاي و مناطق مختلف دنيا رشد در بازار موبايل را به خوبي حس كرده و با آن همراه شدند. در اين ميان اما گويا بازار كشورهاي آسياي پاسيفيك بيشترين رشد بازار موبايل را به خودشان اختصاص دادهاند. تمايل كاربران آسيايي به خريد گوشيهاي ارزان قيمت؛ اما جديد و با قابليتهاي متنوع باعث شده است تا اين بازار بيشترين ميزان رشد را در ميان ديگر كشورهاي جهان در اختيار بگيرد.
بازار كشورهاي اروپايي و خاورميانه اما همچنان روند ثابت و بدون تغييري را در پيش دارند. با اين حال، دو شركت LG و Samsung گويا توانستهاند فروش خوبي را در اين بازار به دست بياورند و از طرفي شركتهايي مانند Apple، Nokia و RIM هم فروش چشمگيري از بازار موبايلهاي هوشمند به دست آوردهاند.
بازار كشورهاي منطقه آمريكاي شمالي هم بعد از كشورهاي آسيايي بيشترين ميزان رشد را در اين سال تجربه كردهاند. موبايلهاي هوشمند در واقع بيشترين فروش را در اين بازار در اختيار داشته و در اين ميان گوشي موبايل پرطرفدار iPhone شركت Apple پرفروشترين محصول بوده است.
بازار كشورهاي منطقه آمريكاي لاتين هم اگر چه در فصلهاي گذشته كاهش چشمگيري را تجربه كرده بودند؛ اما فصل چهارم براي آنها روزهاي پررونقي بوده است. در اين ميان اما گويا تقاضاي چشمگير كاربان برزيلي براي خريد موبايلهاي هوشمند باعث شده است تا بازار اين كشور بيشترين ميزان رشد را به خودش اختصاص دهد.
توليدكنندگان برتر
شركتهاي توليدكننده گوشيهاي موبايل در حقيقت بيشترين سود را از اين بازار پررونق و داغ به خودشان اختصاص دادهاند.
Nokia: پرفروشترين توليدكننده اين سالهاي بازار جهاني موبايل، سال 2009 را هم با حجم صادرات قابل توجهي به پايان رساند كه اين ميزان بالاترين ميزان دستگاههاي صادر شده در دو سال ميلادي گذشته بوده است. در اين ميان اما گوشيهاي موبايل هوشمند در واقع باعث شدند تا اين شركت به سود چشمگيري برسد. Nokia در حقيقت خيلي خوب نياز بازار را شناسايي كرده و موبايلهاي هوشمند مختلفي را براي بازارهاي متفاوت طراحي و توليد كرد. اين در حالي است كه اين شركت به تازگي هم اعلام كرده است براي حفظ جايگاه خود در بازار جهاني و كسب سود بيشتر تصميم دارد قيمت گوشيهاي خود را در سال 2010 هم كاهش داده و اصلا مدلهاي جديد و ارزان قيمتي را روانه بازار كند. گوشي مدل 5230 اين شركت در واقع ارزانترين موبايل هوشمند آن است كه در حال حاضر با قيمتي در حدود 240 دلار در بازار كشورهاي مختلف عرضه شده و به فروش ميرسد.
Samsung: اين توليدكننده كرهاي با تشخيص تقاضاي بازار براي موبايلهاي هوشمند توانست ركورد خوبي را در صادرات جهاني در فصل سوم سال 2009 به دست بياورد. در اين ميان گوشي مدل Omnia 2 اين شركت توانست فروش خوبي را نصيب اين شركت كند. از طرفي گوشيهاي لمسي اين شركت هم يكي ديگر از عوامل رشد بازار آن در سال 2009 بودهاند. اين گوشيها در طراحيهاي متنوع نظر بسياري از كاربران و خريداران را به خودشان جلب كردند. اين در حالي است كه اين شركت اخيرا اعلام كرده است كه تصميم دارد از تكنولوژي توليد نمايشگرهاي AMOLED خودش براي طراحي و ساخت مدلهاي جديدش بهره ببرد تا بتواند جايگاهش را در اين بازار حفظ كند.
LG: اين شركت هم توانست ركورد جديدي در صادرات جهاني گوشيهايش در سال 2009 به دست آورده و در جاگاه سوم توليدكنندگان برتر بازار جهاني قرار بگيرد. اين شركت سعي كرد در اين سال به توسعه بازارهاي تحت پوشش خود و البته كاهش قيمت گوشيهايش سهم بيشتري از بازار را در اختيار بگيرد. اين در حالي است كه مسوولان اين شركت به تازگي از طراحي و توليد مدلهاي جديدي از موبايلهاي هوشمند LG خبر دادهاند. در واقع پيشبيني فروش خوب اين محصولات باعث شده است تا مسوولان LG اين تصميم را بگيرند.
Sony Ericsson: اين شركت اما برخلاف توليدكنندگان ديگر سال 2009 را با ششمين فصل متوالي ركود در ميزان صادرات و فروش گوشيهاي خود به پايان رساند. با اين حال اما اين شركت تصميم دارد با معرفي مدلهاي جديدي مانند Xperia X10 و Vivaz به بازار كشورهاي پيشرفته مانند آمريكا فروش بهتري را داشته و سهم خود را از اين بازار افزايش دهد.
Motorola: اين توليدكننده آمريكايي نتايج مختلفي را در پايان سال ميلادي گذشته براي خودش ثبت كرد. اين شركت با وجود پشت سر گذاشتن دوازدهمين فصل متوالي كاهش صادرات جهاني، توانست سال 2009 را با كمترين ميزان كاهش سود به پايان برساند. با اين همه اما تمركز اين شركت روي موبايلهاي هوشمند مبتني بر سيستم عامل Android باعث شده است تا مشتريان پر و پا قرصي را براي خودش دست و پا كند.
منبع : دنیای اقتصاد