موهبتهای دهه دیجیتال
نام نویسنده: علی ارسلان شهلا
اولین دهه هزاره سوم میلادی با ویروس پر سر و صدای Y2K و رشد اقتصادی سرسامآور صنایع IT آغاز شد، این دهه که بیل گیتس آن را “دهه فناوری” خوانده بود، دوره پرراز و نشیب ظهور نوآوریهای فناوری و کامپیوتری بوده است.
جان ابل، رییس دفتر مجله Wired که پستی و بلندیهای فناوری طی 10 سال گذشته را زیر نظر داشته است، میگوید: دهه اخیر، دهه بسیار پرطراوتی برای اینترنت و فناوریهای دیجیتال بوده است.
ابل میافزاید: در حال حاضر مردم دیگر نمیتوانند یک دنیای غیر دیجیتال را تصور کنند. امروزه حتی پدربزرگها و مادربزرگها هم، آگاهانه یا ناآگاهانه، به ابزارها و دستگاههای مدرن مجهز هستند و از این طریق به دنیای دیجیتال متصل میشوند. در واقع در عصر حاضر زندگی همه به نوعی با دنیای دیجیتال گره خورده است.
دیوید پوج، مقاله نوی نشریه نیویورک تایمز در بین تاثیرگذارترین ابزارهای دهه اخیر، به دستگاه پخش چندرسانهای آیپاد اپل اشاره میکند که برای اولین بار در سال 2001 وارد بازار شد.
او میگوید: آیپاد شیوه توزیع و فروش موسیقی را متحول کرد.
پوج یکی دیگر از دستگاههای الکترونیکی برجسته این دهه را دوربین فیلمبرداری جیبی Flip میداند و عنوان میکند: Flip ظرف دو سال به راحتی یک-سوم بازار دوربینهای فیلمبرداری را به خود اختصاص داد و دوربینهای فیلمبرداری کاستی را از رده خارج کرد.
به اعتقاد پوج، دستگاههای موقعیت یاب جهانی یا همان GPS هم از دستاوردهای بزرگ فناوری طی 10 سال گذشته بوده ات.
وی میگوید: GPS نحوه رانندگی ما را دگرگون کرده است. این فناوری همچنین باعث میشود روزانه میلیونها نفر از نظر مسافت و وقت، نزدیکتر و سریعتر به مقصد خود برسند.
گوشیهای هوشمند و گوشی آیفون اپل دو عنوان دیگر از ابزارهای الکترونیکی فهرست برترین ابزارهای الکترونیکی پوج در دهه اخیر هستند.
پوج میگوید: گوشیهای هوشمند به یک کامپیوتر جیبی باریک تبدیل شدهاند که هیچ کامپیوتری در گذشته از نظر شکل و اندازه به پای آنها نمیرسید. علاوه بر این کاربران از طریق این دستگاهها همیشه به اینترنت دسترسی دارند. همه اینها در حالی است که فقط دو سال از تولد آیفون میگذرد.
پوج میافزاید: آیفون همین الان به یک غول جیبی بزرگ تبدیل شده است، حال تصور کنید گوشیهای مثل آیفون، آندرویید یا Palm تا پنج سال دیگر چه خواهند شد. این دستگاهها در آن زمان کوچکتر، باریکتر و بسیار سریعتر و کارآمدتر خواهند بود و عمر باتری آنها به طور قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
مقاله نویس نیویورک تایمز در ادامه میگوید: در حال حاضر گمان میکنیم موبایلهای هوشمند خیلی مدرن هستند، اما چند سال بعد متوجه میشویم این ابزارهای همراه در این زمان در واقع عصر سنگی خود را پشت سر میگذاشتند.اما کتابخوان الکترونیکی کیندل آمازون در فهرست برترین ابزارهای الکترونیکی یک دهه اخیر بسیاری از کارشناسان فناوری جای گرفته است.
این دستگاه نخستین بار در سال 2007 وارد بازار شد و آنقدر بازار کتابهای الکترونیکی را رونق بخشید که خیلی زود شرکتهای بزرگی مثل سونی به فکر حضور در این صنعت نوظهور و پرسود افتادند.
طی دهه اخیر، دنیای وب هم رشد بینظیری را پشت سر گذاشت که نتیجه آن ظهور شبکههای اجتماعی محبوبی نظیر فیس بوک، گسترش اتصال به اینترنت بیسیم و ظهور و استقبال رایانش ابری بوده است.
ابل میگوید: گوگل که به غول جست و جو و تبلیغات تحت وب تبدیل شده است، کم و بیش نقشی محوری در زندگی بسیاری از مردم جهان دارد. گوگل اموزه از ایمیل و اسناد متنی گرفته تا سیستم عامل و تلفن همراه، در هر حوزهای که تصور کنید وارد شده است.
به گفته پوج، ایجاد یک صفحه اینترنتی در اواخر دهه 1990 به مهارت، استعداد و ابزارهای تخصصی نیاز داشت، و مردم هنوز گمان میکردند فقط آدمهای عجیب و غریب صفحه اینترنتی درست میکنند.
اما ظهور سایتهایی چون دایره المعارف ویکی پدیا در سال 2001، شبکههای اجتماعی MySpace و فیس بوک در سال 2003 و 2004، سرویس به اشتراکگذاری تصاویر ویدیویی یوتیوب در سال 2005 و سرویس وبلاگ نویسی خرد توییتر در سال 2006، دسترسی و کاربری اینترنت را برای عموم مردم ممکن کرد و سهولت بخشید.
پوج اظهار میکند: زیبایی سایتهای وب 0/2 این است که کارکردن با آنها بسیار آسان است. هرکس به سرعت میتواند ایدهها و نظرات خود را بدون نیاز به هیچ دانش و مهارت خاصی در این سایتها بیان کند. در واقع تنها چیزی که در سایتهای نسل جدید نیاز دارید، ایده و تفکر است.
پوج میافزاید: نکته حیرتآور سایتهای وب 0/2 اینجاست که مردمی را که وجوه مشترک دارند، به یکدیگر متصل میکند. این در حالی است که افراد این گروههای دوستی شاید علایق و منافع مشترک بسیار محدودی داشته باشند و هیچ گاه با یکدیگر ملاقات نکنند.
بیل گیتس در ابتدای دهه جاری در مقالهای به نام “مهاجرت به دهه دیجیتال چنین نوشت: “هرجا که باشید این قدرت را دارید که تصمیم بگیرید چه کسی با شما ارتباط برقرار کند یا به اطلاعاتتان دسترسی داشته باشد. این تصمیم شماست که چقدر از هویت خود را در معرض دید دیگران قرار دهید، یا به عبارت دیگر محدود و محرمانه یا آزادانه و باز زندگی کنید.” به نظر میرسد پیشبینی بنیانگذار مایکروسافت در پایان نخستین دهه هزاره سوم میلادی کاملا به وقوع پیوسته است.
منبع : فناوران