مروري بر اتفاقات اخير در بازار کامپیوتر
نام نویسنده: مريم عسگري
بازار كامپيوتر، لوازم صوتي و تصويري و همچنين كالاهايي كه ما آنها را با عنوان ديجيتال ميشناسيم، اگر چه روزهاي نه چندان پررونقي را ميگذراند و فعالان بازار اين كالاها دل پر دردي از شرايط بازار و ميزان خريد و فروش و … دارند، اما در همين بازار بي رونق و راكد اتفاقاتي ميافتد كه برخي از فعالان بازار معتقدند اين اتفاقات مقدمه پايان يافتن دوران ركود يك ساله حاكم بر بازار است.
البته گروهي نيز نسبت به موضوع چندان خوش بين نيستند و ميگويند، اين ركود يك ساله ريشه بازار را خشك كرده و حالا حالاها زمان لازم است تا مصرفكنندگان مجددا براي خريد اقدام كنند و بازار به دوران طلايي خود بازگردد.
البته برخي از اتفاقات در بازار تنها براي فعالان آن صنف تلخ و ناراحتكننده است و مصرفكنندگان را تا حدودي خوشحال كرده است. كاهش قيمت كالاهاي مختلف به هر علتي كه باشد براي مصرفكنندگان خبري خوش است. چه اين كاهش قيمت به دليل كاهش تقاضا باشد و چه به هر دليل ديگر، اما همين اتفاق هم نتوانسته منجر به افزايش تقاضا در بازار شود و به قول اكثريت فعالان بازار، ركود همچنان در بازار ادامه دارد.
كاهش يا افزايش قيمت در بازار رايانه
از قبل از برگزاري نمايشگاه جيتكس زمزمههايي در مورد كاهش قيمتها در بازار داخلي و همچنين تشديد دوران ركود در بازار رايانه به گوش ميرسيد.
فعالان بازار بر اين باور بودند كه برگزاري اين نمايشگاه باعث ميشود تا مصرفكنندگاني كه در انتظار ورود كالاهاي جديد بودند از خرد مدلهاي موجود در بازار امتناع كنند و منتظر ورود مدلهاي جديد پس از برگزاري اين نمايشگاه باشند.
به هر حال نمايشگاه جي تكس هم به پايان رسيد و تنها اتفاقي كه بازار رايانه ما با آن مواجه شد، اين است كه قيمتها در حد قابل توجهي كاهش يافت.
البته در زمينه نوسانات قيمت اظهار نظرات مختلفي وجود دارد.
گروهي بر اين باورند كه قيمتها به دليل اينكه فعالان بازار درصدد خالي كردن انبارها از مدلهاي قديمي هستند در حدود 20 تا 40درصد كاهش يافته است، ولي اين كاهش قيمت نتوانسته است كمكي به افزايش ميزان فروش بازار كند.
گروهي نيز ميگويند ميزان خريد و فروش تا حدودي افزايش يافته است.
محسن رودكي، يكي از فعالان بازار رايانه در اين باره ميگويد، طي يك هفته گذشته قيمت انواع تجهيزات كامپيوتري در حد قابل توجهي كاهش يافته است و در مقابل ميزان تقاضا افزايش يافته است.
به گفته وي، در حال حاضر انواع هارد اكسترنال، حافظه فلش، كارت گرافيك و … در بازار با حدود 10 تا 30درصد كاهش قيمت نسبت به ماههاي قبل به فروش ميرسند و ميزان تقاضا نيز تا حدودي افزايش يافته است.
در مقابل محمد نيكو، مدير فروش شركت رئال در اين مورد ميگويد، اين ادعا كه قيمتها در بازار بنا به دلايلي كاهش يافته است، صحت ندارد و ما در بازار، طي مدت اخير شاهد بودهايم فعالان بازار اجناس خود را با سود به فروش ميرسانند. اين در حالي است كه طي ماههاي گذشته فعالان بازار و واردكنندگان اجناس خود را با ضرر به فروش ميرساندند، زيرا چارهاي جز اين نداشتند. وي به افزايش دو برابري قيمت انواع رم نسبت به ارديبهشت ماه اشاره كرد و گفت، در شرايط فعلي انواع رم با افزايش دو برابري قيمت نسبت به ارديبهشت ماه به فروش ميرسد. به عنوان مثال در حال حاضر رمهاي دو گيگابايتي با برندهاي مختلف قيمتي حدود 40 تا 45هزار تومان دارند اين درحالي است كه همين رمها طي ماههاي گذشته قيمتي حدود 20هزار تومان داشتند.
به گفته وي، علت اين موضوع اين است كه به دلايل مسائل اقتصادي بسياري از شركتها توليد خود را كاهش دادهاند و همچنين قيمت چيپست نيز در حد قابلتوجهي افزايش يافته است.
در نتيجه قيمتها روندي رو به رشد داشته است.سامان زارعي، يكي ديگر از فعالان بازار نيز ميگويد: طي مدت اخير موجودي شركتها و همچنين فعالان بازار به دليل شرايط بازار در حد قابل توجهي كاهش يافته است و اين ادعا كه فعالان بازار براي فراهم كردن زمينه براي ورود مدلهاي جديد، قيمتها را كاهش دادهاند، صحت ندارد. به گفته وي، به نظر ميرسد اين ادعاي فعالان بازار تنها به اين منظور شايع شده كه توجه مصرفكنندگان به بازار جلب شود.
اقتصاد بيمار، بازار بي سروسامان
معمولا در حراجهاي فصلي، بازار خريد و فروش كالاهاي مختلف رنگ و بوي ديگري ميگيرد و بازار اين كالاها مملو از مصرفكنندگاني ميشود كه براي خريد اجناس با قيمت كمتر سر و دست ميشكنند.شايد تصور كنيد اين موضوع در بازار رايانه هم صدق ميكند. اما چنين نيست.گروهي از فعالان بازار معتقدند تا يكي دو سال قبل در ماههاي پاياني سال ميلادي، شركتهاي توليدكننده قيمت محصولات خود را در حد قابل توجهي كاهش ميدادند و ميزان تقاضا هم افزايش مييافت. در بازار داخلي نيز اين اقدام تاثير ميگذاشت و معمولا از آذر ماه قيمتها در بازار رايانه روندي نزولي را طي ميكرد و اكثر خريدهاي دولتي نيز در اين زمان انجام ميشد. اما امسال بهرغم كاهش شديد قيمتها طي ماههاي اخير به ويژه دو هفته اخير ميزان تقاضا افزايش نيافته و پيشبيني ميشود در ماههاي آتي هم با اين معضل مواجه باشيم. ضمن اينكه حدود يكي دو سال است از خريدهاي دولتي هم خبري نيست.در اين رابطه محمد نيكو، مدير فروش شركت رئال ميگويد: علت اصلي اين موضوع اقتصاد بيمار كشور ماست. وي ميگويد: بنا به دلايلي كه براي ما هم مشخص نيست، در بازار رايانه هر زمان كه كالايي گران ميشود ميزان تقاضا براي آن افزايش مييابد. به عنوان مثال در بازار رم ميتوان اين موضوع را اهد بود و زماني در بازار اپتيكال درايو شاهد اين موضوع بوديم.
نيكو معتقد است، مصرفكنندگان با تصور اينكه وقتي قيمت كالايي افزايش يابد، نشاندهنده اين است كه قيمتها تا مدتها روندي صعودي خواهند داشت و براي خريد به سرعت اقدام ميكنند در حالي كه درست نيست.
ريز فروشي در بازار چاپگر
اين روزها در بازار چاپگر كه نوسانات شديدي را در زمينه قيمت طي ماههاي گذشته تجربه كرده اند، اخباري شنيده ميشود مبني بر اينكه برخي از واردكنندگان چاپگر با برندهاي سرشناس، نمونههايي از اين كالا را با برندهايي چون كانن را وارد بازار ميكنند و با قيمتي حدود 10 تا 20هزار تومان ارزانتر از واردكنندگان رسمي چون كانولا و كامپيوتر ريز به فروش ميرسانند. به گفته رسولي يكي از فعالان بازار چاپگر و دستگاههاي چند منظوره، در شرايطي كه چاپگر، دستگاههاي فتوكپي و دستگاههاي چندمنظوره كانن، به طور رسمي تنها از طريق كانولا و كامپيوتر ريز وارد بازار ايران ميشوند، طي ماههاي گذشته، شخص ثالثي اقدام به عرضه اين محصولات به بازار كرده است و باعث اعتراض واردكنندگان رسمياين كالا شده است و كار به شكايت و مراجعه به وزارت بازرگاني كشيده شده است.
شنيده ميشود اين فرد بخشي از كالاها را از شركت كانولا خريداري كرده است و با قيمت پايينتر از عف بازار به فروش ميرساند.البته بخشي از اين كالاها نيز از طريق دبي وارد كشور ميشوند و در انباري كه موقعيت آن مشخص نيست نگهداري ميشوند.
كانولا يكي از دو عرضهكننده دستگاههاي چند منظوره، چاپگر، اسكنر و … كانن در اين باره گفت، در بازار داخلي تنها كانولا و كامپيوتر ريز از طرف شركت كانن مجوز عرضه محصولات كانن را دارند و فرد ديگري در اين زمينه به طور رسميفعاليتي نميتواند داشته باشد.
به گفته وي، شركت كانولا به عنوان عرضهكننده محصولات ريز كامپيوتري كانن (opp) كه شامل اسكنر، دستگاههاي چند منظوره، چاپگر و.. است و همچنين دستگاههاي بزرگ كانن(CBS) مانند دستگاههاي فتوكپي و اسكنرهاي سايز بزرگ و كامپيوتر ريز به عنوان عرضهكننده محصولات (OPP) كانن در كنار كانولا فعاليت ميكنند و هيچ شركت يا شخص ديگري در اين زمينه فعاليتي رسمي ندارد.بابك پيربابايي، مدير فروش شركت كامپيوتر ريز نيز در اين باره گفت، از آنجا كه تنها شركتهاي كانولا و كامپيوتر ريز مجوز عرضه ماشينهاي اداري كانن را از جانب شركت كانن دارند واردات اين كالا توسط افراد ديگر و فروش اين كالاها با گارانتيهاي ديگر قاچاق به حساب ميآيد.
به گفته وي، طي ماههاي گذشته نيز فردي براي واردات ماشينهاي اداري كانن اقدام كرده بود كه مطابق ماده 9 فعاليت وي قاچاق شناخته شد و حدود يكي دو ماه است فعاليت وي محدود شده است. شهرام شيرمست، رييس اتحاديه صنف رايانه، ماشينهاي اداري و دادهورزي نيز در اين باره گفت، بحث قاچاق تجهيزات كامپيوتري موضوع جديدي نيست و در مورد دستگاههاي كانن هم شاهد اين مساله بوديم.
به گفته وي، با بررسيهاي انجام شده مشخص شد، شخصي دستگاههايي مانند چاپگر و … را از طريق اينترنت خريداري كرده كه اكثر اين دستگاهها براي خاور دور و كشورهاي آمريكاي لاتين توليد شده و با موقعيت اقليميايران سازگاري ندارند.
شيرمست ميگويد، اين شخص اين كالاها را با گارانتي متفرقه به فروش رسانده و شكاياتي نيز در رابطه ا خرابيهاي آن به اتحاديه شده است.
به عنوان مثال يك مدل از اين دستگاهها پس از گرفتن پنج برگ پرينت دچار مشكل شد و مشخص شد دستگاه با موقعيت اقليمي ايران همخواني ندارد و اصلا مطابق استانداردهاي ايران نيست.
وي افزود: اين كالاها با ثبت سفارش از گمرك وارد كشور ميشوند، ولي از لحاظ خدمات پس از فروش و كاربرد، كاربران را با مشكل مواجه ميكنند.شيرمست از مصرفكنندگان خواست براي اينكه ناچار نشوند معادل هزينه دستگاه خريداري شده را صرف تعمير آن كنند تنها از نمايندگيهاي مجاز خريد كنند.
منبع : دنیای اقتصاد