گزارشی کلی از وضعیت بازار قطعات
نام نویسنده: جواد زارعی
چند وقتی است که درباره وضعیت بازار قطعات صحبت نکرده ام و این جلسه را به پردازنده و هارددیسک اختصاص می دهم پردازنده جماعت قیمت پردازنده های شرکت Intel مدت هاست که تغییرات چندانی در قیمت نداشته و به تصورم موعدش فرارسیده است که تغییری قابل توجه در این بازار صورت گیرد. فکر نکنید این تغییرات را به همین زودی ها شاهد خواهید بود نه، چرا که تنوع پردازنده در فروشگاه ها به حداقل رسیده است و انتظار کاهش قیمت قدری بی انصافی و دور از واقعیت است.
البته نه اینکه هیچ تغییری صورت نگرفته نه، اما عمده تغییرات آن در وادی مدل های گران قیمت روی داده است که خیر چندانی از آن به خریداران نخواهد رسید. بیشترین سود خرده فروشان از عرضه مدل های گران حاصل می شود اما مشتری کمتری را به عنوان خریدار در مقابل می بینند. حاشیه سود در فروش مدل های میان قیمت به پایین حداقلی است اما وجود مخاطبان سینه چاک این حوزه، سود اندک خرده فروشان را جبران می کند.
علی ایحال انتظار می رود که از اوایل شهریور در بازار پردازنده ها شاهد افت محسوسی در قیمت پردازنده ها باشیم که این چنین نخواهد شد. از حقیر نشنیده بگیرید که ابتیاع پردازنده پس از فرارسیدن ماه مهر چندان توصیه نمی شود. داستان AMD قدری متفاوت است چرا که مدل های Phenom II را به تازگی وارد بازار کرده است و به طور قطع قصد دارد تا با کاهش قیمت، حرکتی دیگر در بازار به سود خود ایجاد کند. از آنجا که بازار سخت افزار این وری به شدت وابسته به بازار آن وری ها است، با اندکی تاخیر شاهد کاهش قیمت ها خواهیم بود. ویژگی جالب بازار کنونی پردازنده ها در خط کشی طبیعی ایجاد شده است، بدین صورت که مدل های فاخر Intel از حوالی 190 هزار تومان به بالا رقیب قابل ذکری ندارند.
همین ماجرا در وادی مدل های ارزان تر از 90 هزار تومان برای محصولات ای ام دی صدق می کند. در واحه میان 90 تا 190 هزار تومان هم شرایط بیشتر به سود ای ام دی است چرا که مدل های متنوع تری در بخش پایین دست وادی 90 تا 190 هزار تومان داشته و در بخش بالادستی این وادی نیز Intel را بسیار آزرده است. قیمت پردازنده های سرور Xeon و Opteron به دلیل عرضه مدل های جدیدتر در بازارهای جهانی کاهش فوق العاده ای داشته اما مشخص نیست که امواج آنچه زمانی با بازار داخلی برخورد خواهد کرد. به طور کلی در این بازار اگر من باشم تا انتهای ماه مبارک رمضان هیچ قطعه ای نخواهم خرید، مگر اینکه مجبور بام.
و اما هارددیسک ها
باید خجالت بکشند این هارددیسک ها، چرا که شش ماهی می شود که تغییر قیمت قابل ذکری را شاهد نبودیم. نه به سال گذشته که قیمت ها را به صورت انتحاری کاهش دادند و نه به امسال که در خواب زمستانی باقی مانده اند. راستش درباره هارددیسک ها چندان جرات صحبت ندارم. البته بی انصافی است اگر افت قیمت مدل های یک ترابایتی را ندید بگیریم. قیمت مدل های 500 گیگابایتی هم مدت های مدیدی است که بین 60 تا 70 هزار تومان بست نشسته است.
قیمت مدل های یک ترابایتی همین چند وقت پیش بود که تا 100 هزار تومان افت پیدا کرد اما معلوم نیست که در چه برهه ای بتوان به کاهش 10 ، 12 هزار تومانی آن امیدوار بود، خرید مدل 80 ، 160 و حتی 250 گیگابایتی را باید فراموش کرد و مدل 320 گیگابایتی را به عنوان حداقل ظرفیت هارددیسک قابل ابتیاع به قیمت 50 هزار تومان معرفی می کنم. این را هم بگویم که استقبال مخاطبان ایرانی از هارددیسک های خارج نشین (External) و قابل حمل (Portable) افزایش قابل توجهی پیدا کرده است و به نظر می رسد افت قابل ملاحظه ای در قیمت این مدل ها شاهد خواهیم بود. اندکی صبر سحر نزدیک است.
منبع : سرمایه